Αντιδράσεις για τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ στην Κύπρο

Αντιδράσεις προκάλεσε η παρουσία παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Κύπρο για να επιτηρήσουν τις εκλογές της 22ας Μαΐου, κυρίως ως εκ του γεγονότος ότι δεν ενημερώθηκε η Βουλή ως το άμεσα ενδιαφερόμενο σώμα.

Ο κοινοβουλευτικός
εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ επέκρινε έντονα την κυβέρνηση για τη διαδικασία πρόσκλησης της ομάδας των παρατηρητών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση όφειλε να ενημερώσει τη Βουλή και να υπάρξει διαβούλευση.

Ανέφερε επίσης ότι είναι ασυνήθιστη τέτοια παρουσία σε χώρες με μακρά δημοκρατική διαδικασία και ότι είναι δυνατό να προκύψουν προβλήματα αν δεν υπάρξει προληπτική δράση.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου απέρριψε τις επικρίσεις αναφέροντας ότι η άφιξη παρατηρητών του ΟΑΣΕ για τις εκλογές έγινε με πρωτοβουλία του ίδιου του οργανισμού και παρέπεμψε σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, με βάση την οποία όλοι όσοι εμπλέκονται στο θέμα είχαν ενημερωθεί, μεταξύ αυτών και η Βουλή.

Ο κ. Στεφάνου απέδωσε σε προεκλογικές σκοπιμότητες τη δημιουργία ανύπαρκτου θέματος για την παρουσία των παρατηρητών του ΟΑΣΕ.

Η εννεαμελής αντιπροσωπεία των παρατηρητών είχε συνάντηση με τον Έφορο Εκλογών Λάζαρο Σαββίδη, ο οποίος δήλωσε ότι η Βουλή ήταν ενήμερη για την κάθοδό τους στη Κύπρο.

Ο κ. Σαββίδης είπε ότι ο ΟΑΣΕ σε έκθεση που ετοίμασε το Μάρτιο είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να έρθει στην Κύπρο ειδική επιτροπή για να παρακολουθήσει την διαδικασία.

Πρόσθεσε ότι δεν τίθεται θέμα πρόσκλησης, απλά ο ΟΑΣΕ ζητά να μάθει αν μπορεί να στείλει στην Κύπρο παρατηρητές και η απάντηση του κράτους σε όλες τις αναμετρήσεις που είχαμε ήταν πάντοτε ναι.

Είπε επίσης ότι στην έκθεση του Μαρτίου "ο ΟΑΣΕ ανέφερε ότι εκείνο που εξέπληξε είναι το γεγονός πως όλοι έχουν εμπιστοσύνη στη λειτουργία των θεσμών και δεν υπάρχει έστω και ένα παράπονο για τη λειτουργία των διαδικασιών".
Keywords
Τυχαία Θέματα