Οι καναδοί ψηφοφόροι έφεραν ριζική αναδιαμόρφωση

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ και το Συντηρητικό Κόμμα εξασφαλίζουν την πλειοψηφία των εδρών του καναδικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που οδηγούν στον ριζικό επανασχεδιασμό του πολιτικού χάρτη της χώρας με τη θεαματική επίδοση του Νέου Δημοκρατικού Κόμματος της αριστεράς και τη συντριβή του Bloc Quebecois (Μπλοκ Κεμπεκουά) για την ανεξαρτησία του Κεμπέκ.

Το Συντηρητικό Κόμμα εξασφαλίζει 166 από τις 308 έδρες του κοινοβουλίου, γεγονός που θα τού επιτρέψει να σχηματίσει για πρώτη φορά αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Το
Νέο Δημοκρατικό Κόμμα εξασφαλίζει περισσότερες από 100 έδρες (105 σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα) εκ των οποίων, τις 61 στο Κεμπέκ, εκτοπίζοντας το Bloc Quebecois, και λαμβάνει τον τίτλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε εθνικό επίπεδο, στη θέση του Φιλελεύθερου Κόμματος.

Οι αυτονομιστές του Κεμπέκ, που διέθεταν πριν από τη διάλυσή του 47 από τις 75 έδρες του καναδικού κοινοβουλίου που προορίζονται για την γαλλόφωνη επαρχία, περιορίζονται στις 4 στο νέο κοινοβούλιο. Η συντριπτική τους ήττα οδήγησε στην παραίτηση του Ζιλ Ντισέπ από την ηγεσία του Bloc Quebecois, που εκπροσωπεί το αυτονομιστικό κίνημα στο Κεμπέκ.

"Πρόκειται για επανάσταση", δήλωσε ο Νέλσον Γουάιζμαν, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστήμιο του Τορόντο, σχολιάζοντας την εκλογική επίδοση του Νέου Δημοκρατικού Κόμματος.

"Είναι το τέλος μίας εποχής, είναι ένα πολιτικό τσουνάμι", δήλωσε ο Ζαν-Ερμάν Γκε, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σέλμπρουκ σχολιάζοντας την μεγαλύτερη ήττα του κόμματος για την ανεξαρτησία του Κεμπέκ από την πρώτη του εκλογική συμμετοχή το 1970.
Keywords
Τυχαία Θέματα