Σε επιφυλακή μετά τον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι μυστικές υπηρεσίες της Αυστραλίας ενώ έχουν ληφθεί και έκτακτα μέτρα επαγρύπνησης για τον φόβο αντιποίνων από την αλ Κάιντα μετά τον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν. Η Αυστραλή πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ τόνισε ότι η χώρα θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις της στο Αφγανιστάν μετά το θάνατο του μπιν Λάντεν.
"Η αλ Κάιντα επλήγη, αλλά δεν έχει τελειώσει. Ο αγώνας μας κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί", τόνισε η Γκίλαρντ. Παράλληλα όμως η κα Γκίλαρντ κάλεσε τους Αυστραλούς που βρίσκονται ή ταξιδεύουν στο εξωτερικό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν εκδηλώσεις όπου πανηγυρίζουν ή πενθούν κάποιοι για το θάνατο του ηγέτη της αλ Κάιντα Η Αυστραλιανή Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών ASIO, όπως δήλωσε εκπρόσωπός της, έχει λάβει έξτρα μέτρα ασφαλείας καθώς ανησυχεί ότι τρομοκράτες θα προσπαθήσουν να εκδικηθούν με επιθέσεις για το θάνατο του μπιν Λάντεν. Την ικανοποίησή του για το θάνατο του μπιν Λάντεν εξέφρασε και ο πρώην Αυστραλός πρωθυπουργός, Τζον Χάουαρντ, ο οποίος είπε πως όσοι πανηγυρίζουν για τον θάνατό του δεν θα πρέπει να αισθάνονται ενοχές. "Ο άνθρωπος αυτός ήταν διαβολικός και ευθύνεται για τους θανάτους πολλών χιλιάδων συνανθρώπων μας" είπε.
Σε δύσκολη θέση οι αρχές
Τα πακιστανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν σήμερα ότι η δολοφονία του Οσάμα μπιν Λάντεν από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις ενδεχομένως να προκαλέσει αμηχανία στις αρχές, οι οποίες ήδη υφίστανται πιέσεις για να εξηγήσουν πως ο ηγέτης της αλ Κάιντα ζούσε στη χώρα επί χρόνια χωρίς να έχει γίνει αντιληπτός.

Ορισμένοι σχολιαστές υπαινίχθηκαν ότι η Ουάσινγκτον θα προβεί σε κάποια κίνηση έκφρασης δυσαρέσκειας προς τις πακιστανικές αρχές.

Ο μπιν Λάντεν σκοτώθηκε το πρωί της Δευτέρας από άνδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, που κατέβηκαν από ελικόπτερο στο κτιριακό συγκρότημα όπου διέμενε από το 2005.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα θεωρείτο ότι κρυβόταν στο βορειοδυτικό Πακιστάν, κοντά στη μεθόριο με το Αφγανιστάν.

Ο πρόεδρος Ασίφ Αλί Ζαρντάρι δήλωσε χθες Δευτέρα στην Washington Post ότι οι πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας δεν συμμετείχαν στην επιχείρηση που ξεκίνησε την Κυριακή. Αλλά η παρουσία του μπιν Λάντεν σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από μεγάλη στρατιωτική βάση αρκεί για να αμαυρώσει τη φήμη του πακιστανικού στρατού και της υπηρεσίας αντικατασκοπείας.

"Η αποτυχία του Πακιστάν να εντοπίσει την παρουσία του πλέον καταζητούμενου ανθρώπου σε όλο τον κόσμο είναι σοκαριστική", αναφέρει στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα.

"Πώς κατάφερε να κρύβεται εκεί χωρίς κάποια κίνηση από πλευράς μας θα είναι δύσκολο να το δεχτούν οι Αμερικανοί", έγραψε η Daily Times.

Η Dawn αναφέρει ότι η επιχείρηση εγείρει μία σειρά από ερωτήματα σχετικά με το επίπεδο συνεργασίας με τις πακιστανικές υπηρεσίες αντικατασκοπείας και το στρατό.

"Τους εμπιστεύτηκαν; Αν ναι, σε ποιό στάδιο; Τους συμβουλεύτηκαν ή απλώς τους ενημέρωσαν; Έπαιξαν κάποιο
Keywords
Τυχαία Θέματα