Ο Τζόναθαν εξασφαλίζει τη νίκη

Το προβάδισμα που έχει ο απερχόμενος πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν το Σάββατο στη Νιγηρία σημαίνει ότι εξασφαλίζει τη νίκη, σύμφωνα με τα μερικά επίσημα αποτελέσματα, τα οποία αφορούν τις 31 από τις 36 πολιτείες της χώρας, στις οποίες περιλαμβάνεται η περιοχή της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας Αμπούζα.

Βάσει της καταμέτρησης των ψήφων από την Εκλογική Επιτροπή, ο Γκούντλακ Τζόναθαν,
χριστιανός που κατάγεται από το νότο, εξασφάλισε περισσότερες από 21 εκατομμύρια ψήφους και κέρδισε 22 πολιτείες έναντι περίπου 9 εκατομμυρίων ψήφων που έλαβε ο αντίπαλός του Μουχαμαντού Μπουχάρι (αρχηγός στρατιωτικής χούντας την περίοδο 1984-1985), ο οποίος κατάγεται από το βόρειο τμήμα της χώρας, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι.

Το Σύνταγμα της χώρας προβλέπει ότι ο υποψήφιος που έχει λάβει τις περισσότερες ψήφους θα πρέπει για να γίνει πρόεδρος να εξασφαλίζει επίσης τουλάχιστον το ένα τέταρτο των ψήφων σε τουλάχιστον τα δύο τρίτα από τις 36 πολιτείες.

Δυνάμεις ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί σήμερα στους δρόμους πόλεων της βόρειας Νιγηρίας με στόχο τον περιορισμό των διαδηλώσεων νεαρών που έχουν εξοργιστεί από τα αποτελέσματα που φέρουν νικητή των προεδρικών εκλογών τον Τζόναθαν.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του Ρόιτερς στη Νιγηρία, στρατιώτες άνοιξαν σήμερα πυρ στον αέρα στην πόλη Τζος, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, και στρατιωτικά ελικόπτερα πετούσαν πάνω από την πόλη με στόχο τη διάλυση διαδήλωσης νεαρών κατά της εκλογικής νίκης του απερχόμενου προέδρου.

Ο ανταποκριτής προσέθεσε ότι οι άνθρωποι άρχισαν να τρέχουν για να απομακρυνθούν από την περιοχή στην οποία πραγματοποιείτο η διαδήλωση στις μουσουλμανικές γειτονιές της πόλης Τζος.

Η Νιγηρία αποτελείται από 36 πολιτείες, συν την περιοχή της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας που περιλαμβάνει την Αμπούζα και τα περίχωρά της.
Keywords
Τυχαία Θέματα