Το ΔΝΤ ανησυχεί για «κενό» επενδυτών

Το ΔΝΤ ανησυχεί για το ενδεχόμενο χώρες όπως η Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Βέλγιο να χάσουν το βασικό κορμό των ιδιωτών επενδυτών τους. Σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας της Γερμανίας Handelsblatt (Χάντελσμπλατ 18.04.11), στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια δημοσιονομική σταθερότητα γίνεται λόγος για «δημιουργία κενού» στη βάση επενδυτών
σε κρατικά ομόλογα χωρών της Ευρωζώνης με υψηλά ασφάλιστρα κινδύνου. Διαπιστώνεται σχετικά ότι τα κρατικά χρέη της Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας μεταφέρονται όλο και περισσότερο σε εγχώριες τράπεζες, διότι απουσιάζουν οι ξένοι επενδυτές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ακόμη και αν δεν αναφέρεται ανοιχτά, η ανάλυση του ΔΝΤ οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η σημερινή στρατηγική διάσωσης που ακολουθεί η ΕΕ μπορεί τελικά να αποτύχει εξαιτίας της απώλειας της προηγούμενης βάσης επενδυτών. Ο σχεδιαζόμενος από το 2013 Μόνιμος Μηχανισμός Διάσωσης ESM δυσχεραίνει επιπρόσθετα την ανάληψη δανείων από αδύναμες χώρες». Ο λόγος είναι ότι προβλέπει ενδεχόμενη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στο κόστος πτώχευσης.
Keywords
Τυχαία Θέματα