Μέρκελ: Χρειάζεται συγκεκριμένη υποστήριξη στη βόρεια Αφρική

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ κάλεσε σήμερα την Ομάδα των Οκτώ (G8) να παράσχει συγκεκριμένη υποστήριξη στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη βόρεια Αφρική και στον αραβικό κόσμο, πριν από τη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στην Ντοβίλ της Γαλλίας.

Σε ομιλία της στο γερμανικό κοινοβούλιο στο Βερολίνο, η Μέρκελ δήλωσε πως είναι "ιστορική ευθύνη της Ευρώπης"
να υποστηρίξει τους ανθρώπους που ζητούν δημοκρατική αλλαγή σε γειτονικές περιοχές.

Η καγκελάριος πρόκειται αργότερα να συναντήσει τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας, της Ιταλίας και του Καναδά στη γαλλική παραλιακή πόλη.

Η Γερμανία θέλει να ενθαρρύνει την κίνηση προς την πολυκομματική δημοκρατία, τον πλουραλισμό και την οικονομία της αγοράς στη βόρεια Αφρική και τον αραβικό κόσμο, δήλωσε η Μέρκελ.

"Γι' αυτό υποστηρίζω ότι η G8 πρέπει να εξαρτήσει τη στήριξή της από την προσήλωση σ' αυτές τις αρχές", δήλωσε η Μέρκελ.

Η Μέρκελ έχει ήδη υποσχεθεί φέτος 30 εκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη της δημοκρατικής αλλαγής και σχεδιάζει να διαθέσει άλλα 100 εκατομμύρια ευρώ τα ερχόμενα χρόνια, δήλωσε η Μέρκελ.

Κατά τη σύνοδο κορυφής της G8 θα πραγματοποιηθούν επίσης συζητήσεις με ανώτερα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας για να θεσπιστεί "μια σημαντική, αποτελεσματική σειρά μέτρων", δήλωσε η καγκελάριος.

Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να δημιουργηθούν περισσότερες δουλειές και να εκπαιδευτούν πολλοί νέοι άνθρωποι που ζουν στην Τυνησία και την Αίγυπτο -- "πρέπει να δοθεί συγκεκριμένη βοήθεια σε ανθρώπους που χρειάζονται μια προοπτική", υπογράμμισε.

Η καγκελάριος καταδίκασε επίσης τη βία στη Συρία και υποσχέθηκε υποστήριξη προς αυτούς που επιδιώκουν τη δημοκρατική αλλαγή σε όλη την περιοχή.

Η Μέρκελ υποστήριξε την έκκληση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για να επαναληφθεί η διαδικασία για την ειρήνευση της Μέσης Ανατολής και προειδοποίησε ότι "μονομερή μέτρα" δεν θα οδηγήσουν πουθενά.

Οι ηγέτες της G8 πρόκειται επίσης να συναντηθούν με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Ναότο Καν για πρώτη φορά μετά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα που προκλήθηκε από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Η Μέρκελ υπογράμμισε το ρόλο της G8 στην εξασφάλιση της διεθνούς πυρηνικής ασφάλειας. Ως συνέπεια της Φουκουσίμα, η Γερμανία αναμένεται ότι θα επιταχύνει το κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών της αφού μια ομάδα ειδικών παρουσιάσει τα πορίσματά της τις επόμενες ημέρες.

Η Μέρκελ δήλωσε επίσης πως η Γερμανία, μαζί με τη Βρετανία, θα καλέσει τους ηγέτες της G8 να βοηθήσουν για να ολοκληρωθεί ο γύρος της Ντόχα στις παγκόσμιες εμπορικές διαπραγματεύσεις.
Keywords
Τυχαία Θέματα