Αύξηση της δημοτικότητας του Νετανιάχου

H δημοτικότητα του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αυξήθηκε σημαντικά μετά το ταξίδι του στις ΗΠΑ, όπου απέρριψε τις προτάσεις του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Χααρέτζ.

Στην ερώτηση: "είστε ικανοποιημένοι από τον Νετανιάχου;" το 51% των ερωτηθέντων απάντησε ναι, έναντι 36% και το υπόλοιπο ποσοστό δεν εξέφρασε
άποψη. Δύο μήνες νωρίτερα η δημοτικότητα του Νετανιάχου ήταν 38%.

Ο καθηγητής Καμίλ Φουτς, καθηγητής Στατιστικής στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, υπό την εποπτεία του οποίου διενεργήθηκε η δημοσκόπηση, απέδωσε την ανάκτηση της δημοτικότητας του πρωθυπουργού στην ομιλία του την Τρίτη στο αμερικανικό Κονγκρέσο.

"Η εικόνα με τα μέλη του Κονγκρέσου να χειροκροτούν τον πρωθυπουργό, προκάλεσε αίσθημα περηφάνιας στους Ισραηλινούς. Ωστόσο το θέμα είναι να ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει αυτό", δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 46% των Ισραηλινών δηλώνει ότι ένιωσε περηφάνια, όταν παρακολούθησε την ομιλία στην τηλεόραση, το 5% νομίζει ότι η ομιλία αυτή είναι μια "χαμένη ευκαιρία", το 20% δεν έχει γνώμη και το 19% δεν παρακολούθησε την παρέμβαση.

Η σφυγμομέτρηση διεξήχθη από το ινστιτούτο Dialog σε δείγμα 477 ερωτηθέντων, αντιπροσωπευτικό του ισραηλινού πληθυσμού, με περιθώριο λάθους 4,6%.

Ο Νετανιάχου που επευφημήθηκε από τους γερουσιαστές στο Κονγκρέσο, εκφώνησε ομιλία κατά την οποία επανέλαβε ότι η χώρα δεν θα δεχτεί να επιστρέψει στο συνοριακό καθεστώς προ του 1967, κάτι που θα σήμαινε την πλήρη αποχώρηση από τη Δυτική 'Οχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο Ομπάμα είχε δηλώσει αντίθετα ότι οι γραμμές του 1967 θα πρέπει να χρησιμεύσουν ως βάση στις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χθες Τετάρτη, το 56,8% των ερωτηθέντων είχε δηλώσει ότι ο Νετανιάχου θα έπρεπε να είχε πει "ναι" εκφράζοντας παράλληλα επιφυλάξεις στην πρόταση αυτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα