Ρατσιστική βία στη Βουλγαρία

Ανακρίσεις για την υπόθεση της "υποδαύλισης εθνοτικού και θρησκευτικού μίσους" θα ξεκινήσουν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες ασφάλειας της Βουλγαρίας, κατόπιν σχετικής διαταγής της Εισαγγελίας της Σόφιας, με αφορμή τα βίαια επεισόδια μεταξύ εθνικιστών και μουσουλμάνων, μπροστά σε τζαμί, στο κέντρο της Σόφιας, στη διάρκεια της προσευχής της περασμένης Παρασκευής.

Στο μεταξύ, ομόφωνα, οι πολιτικές δυνάμεις της Βουλγαρίας καταδίκασαν την προκλητική συμπεριφορά της εθνικιστικής παράταξης "Ατάκα", μέλη της οποίας "πρωταγωνίστησαν" στα επεισόδια.

Ο πολιτικός κόσμος της Βουλγαρίας επέρριψε
ευθύνες στην εθνικιστική παράταξη για τις συγκρούσεις της περασμένης Παρασκευής και ζήτησε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Σε δήλωσή του από το βήμα της Βουλής, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Αθανάς Αθανάσοφ, ευχαρίστησε τους εθνικιστές για την υποστήριξη τους στην πολιτική της πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο. Αλλά, προειδοποίησε πως "οι δρόμοι του GERB και του Ατάκα θα χωρίσουν, αν αυτή είναι η οριστική επιλογή σας", αναφερόμενος στην ξενοφοβία και στις πολιτικές εκδηλώσεις ρατσιστικού τύπου, για τις οποίες κατήγγειλαν ομόφωνα το "Ατάκα" τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Εκ μέρους της κεντροδεξιάς "Γαλάζιας Συμμαχίας", ο πρώην πρωθυπουργός, Ιβάν Κώστοφ, ζήτησε την καθαίρεση των βουλευτών του "Ατάκα" από τη συμμετοχή στις διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές, σε μια έμμεση πλην σαφή αναφορά στην απομάκρυνση του αρχηγού των εθνικιστών από την προεδρία της επιτροπής με αρμοδιότητες ελέγχου των υπηρεσιών ασφάλειας.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών, Άνγκελ Νάιντενοφ, ζήτησε να αποδώσει η δικαιοσύνη τις σχετικές ποινικές ευθύνες σε όλους όσοι πρωτοστάτησαν στα βίαια επεισόδια, για τα οποία ο κ. Νάιντενοφ επέρριψε ευθύνες και στο κυβερνών κόμμα, λόγω της πολιτικής συνεργασίας του με την εθνικιστική παράταξη "Ατάκα".

Ο εκπρόσωπος του "Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών", Λουτφί Μεστάν, ζήτησε από τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπόικο Μπορίσοφ, να απομακρύνει το "Ατάκα" από την εξουσία και δήλωσε πως το κόμμα του θα ενημερώσει τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας στη Βουλγαρία.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ διαχώρισε για άλλη μια φορά τη θέση του από τους εθνικιστές.

Σε τηλεφωνική συνέντευξή του σε τηλεοπτικό κανάλι της Σόφιας, ο κ. Μπορίσοφ δήλωσε ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετος στις προκλητικές ενέργειες της Ατάκα". Ενώ πρόσθεσε, σε απάντηση σχετικής ερώτησης του καναλιού BTV, ότι οι υπηρεσίες ασφάλειας της χώρας εργάζονται δυναμικά "για την αναχαίτιση ενδεχόμενης διείσδυσης ακραίου ισλαμικού φονταμενταλισμού στη βουλγαρική Ροδόπη, σε ορισμένα σημεία της οποίας λειτουργούν ιμάμηδες που έρχονται από το εξωτερικό".

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της παράταξης "Ατάκα", Βόλεν Σίντεροφ, επανέλαβε στη Βουλή την εκδοχή του, ότι "ισλαμιστές με μαχαίρια", όπως χαρακτηριστικά είπε, έχουν την κύρ
Keywords
Τυχαία Θέματα