Η Βενεζουέλα πρωταγωνίστρια στην παραβίαση των δικαιωμάτων

Στη Βενεζουέλα σημειώθηκαν σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το 2010, με τους δημοσιογράφους να αποτελούν τα πρώτα και «προνομιούχα» θύματα, τονίζει στην ετήσια έκθεσή της για την Λατινική Αμερική η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CIDH).

Η Επιτροπή, όργανο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΕ), εκφράζει την ανησυχία της για τις κακουχίες που αντιμετωπίζουν στο έργο τους δημοσιογράφοι και προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επιπλέον, τονίζουν αναλυτές της επιτροπής, η Βενεζουέλα βιώνει μία «ανησυχητική» αύξηση
της βίας. Ακόμα, η Επιτροπή κρίνει αρνητικά τη νομοθεσία που επιτρέπει στον πρόεδρο της χώρας Ούγο Τσάβες να κυβερνήσει βάσει διατάγματος έως το 2012.

Ένα άλλο ακανθώδες σημείο για τις ανησυχίες του οργανισμού αυτού είναι και η λειτουργία του δικαστικού συστήματος της Βενεζουέλας. «Από τους 245 υπηρετούντες δικαστές (από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2010) κανείς δεν έχει διορισθεί κατόπιν διαγωνισμού», αλλά από μία επιτροπή, γεγονός που ενδέχεται να τους εκθέτει «σε πιθανές απρεπείς πιέσεις», υπογραμμίζει η CIDH.

Από τον Ιούνιο του 2009 έως τον Μάιο του 2010, τουλάχιστον 30 ηγετικά στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος έχουν δολοφονηθεί στη Βενεζουέλα, όμως οι έρευνες για τους δράστες σημειώνουν αξιοσημείωτη βραδύτητα, τονίζει η επιτροπή.

Από την πλευρά τους, οι δημοσιογράφοι αποτελούν στόχο επιθέσεων και κακομεταχείρισης από την πλευρά των εκπροσώπων του κρατικού μηχανισμού στη Βενεζουέλα. Πολλά μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφοι έχουν προσαχθεί σε δίκες «έπειτα από επικρίσεις που διετύπωσαν εναντίον τους υψηλόβαθμοι κρατικοί κύκλοι», διαπιστώνεται στην ίδια έκθεση.

Εξόν από τη Βενεζουέλα, η CIDH διαπιστώνει σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά το περασμένο έτος και στην Κολομβία, την Κούβα, την Αϊτή και την Ονδούρα.
Keywords
Τυχαία Θέματα