Η Ρωσία θα στηρίξει σερβική πρωτοβουλία

Πρόταση, η οποία θα σκιαγραφεί τη μορφή που θα μπορούσε να λάβει μια αξιόπιστη έρευνα για την υπόθεση της παράνομης εμπορίας ανθρώπινων οργάνων, στο Κόσοβο, κατά την περίοδο της κρίσης στην περιοχή, ετοιμάζεται να καταθέσει η Σερβία, τις επόμενες ημέρες, στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και, όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, από το Βελιγράδι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, η χώρα του θα στηρίξει πλήρως αυτή την πρωτοβουλία.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας συναντήθηκε με το Σέρβο ομόλογό του, Βουκ Γέρεμιτς και στη συνέχεια παραχώρησαν κοινή συνέντευξη
Τύπου, στην οποία- μεταξύ άλλων- τονίστηκε ότι Μόσχα και Βελιγράδι τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής μιας ανεξάρτητης έρευνας για όσα περιλαμβάνονται στην έκθεση του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι, περί παράνομου εμπορίου ανθρώπινων οργάνων, με εμπλεκόμενα κορυφαία στελέχη του πρώην "Απελευθερωτικού Στρατού Κοσόβου", όπως ο νυν πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι.

Υπενθυμίζοντας ότι δικαιοδοσία για να ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας, δεσμευτικής για όλους, σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση έχει μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, του οποίου η Σερβία δεν αποτελεί μέλος, ο κ. Γέρεμιτς εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Βελιγράδι μπορεί να στηρίζεται πλήρως στη Μόσχα για τη στήριξη των θέσεών του σ' αυτό το ζήτημα.

Την πεποίθηση αυτή επιβεβαίωσε λίγο αργότερα, με τις δηλώσεις του, ο κ. Λαβρόφ, ο οποίος διαβεβαίωσε πως η Ρωσία στηρίζει πλήρως την προσήλωση της Σερβίας στην απόδοση δικαιοσύνης (στο συγκεκριμένο θέμα) και θα στηρίξει τη σχετική της πρωτοβουλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

"Θα πρέπει να διενεργηθεί μια ανεξάρτητη έρευνα για τα όσα υποστηρίζει η έκθεση του Ντικ Μάρτι κι εμείς στηρίζουμε πλήρως τη Σερβία σ' αυτό το ζήτημα", είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας.

Σημείωσε δε ότι έχουν διερευνηθεί μικρότερης κλίμακας εγκλήματα από διεθνείς οργανισμούς και σ' αυτό το πλαίσιο, όπως τόνισε, δεν θα πρέπει να υπάρξουν "δυο μέτρα και δυο σταθμά".

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε από την πλευρά του πως η χώρα του έχει διεξάγει με επιμονή και με κάθε λεπτομέρεια συνομιλίες και διαβουλεύσεις με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών επί του συγκεκριμένου θέματος και πρόσθεσε πως "τώρα έφτασε η ώρα της δράσης".

Σε ό,τι αφορά γενικότερα το ζήτημα του Κοσόβου, ο κ. Λαβρόφ επανέλαβε τη στήριξη της Μόσχας στο Ψήφισμα 1244 των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και στο διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η σημασία της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Κόσοβο δεν θα πρέπει να υποτιμάται από κανέναν.
Keywords
Τυχαία Θέματα