Η Μέρκελ στη Μόσχα

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μεταβαίνει στη Μόσχα για να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, με πολλά ανοιχτά ζητήματα να απασχολούν τις δύο χώρες.
Η συνάντηση κορυφής γίνεται με υποβάθρο την «δυσφορία» στις σχέσεις Μόσχας και Βερολίνου που έχουν προκαλέσει οι γερμανικές επικρίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία. Η γερμανική Βουλή, ενδεικτικά,
κάλεσε την καγκελάριο να εκφράσει τις ανησυχίες για το θέμα στον Ρώσο πρόεδρο -ενώ η Μόσχα, διά του εκπροσώπου του Βλ.Πούτιν, επιτέθηκε στην «αντιρωσική ρητορική» στη Γερμανία.

Κατά τις συνομιλίες στο Κρεμλίνο, η Μέρκελ θα υποστηρίξει την ενίσχυση των δικαιωμάτων των πολιτών στη Ρωσία, ανέφερε γερμανική κυβερνητική πηγή. Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Γκίντο Βεστερβέλε μίλησε τη Δευτέρα για ένα «κρίσιμο ανοικτό διάλογο» με τη Μόσχα.

Η ρωσο-γερμανική οικονομική συνεργασία θα είναι επίσης σημαντικό θέμα στις συζητήσεις. Η Γερμανία διαθέτει σημαντικά συμφέροντα στη Ρωσία, η οποία είναι ο κύριος εμπορικός της εταίρος και από αυτήν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η προμήθεια του Βερολίνου σε φυσικό αέριο.

Η Γερμανία ήταν η πρώτη χώρα που επισκέφτηκε ο Πούτιν την 1η Ιουνίου, λίγο μετά την επιστροφή του στο Κρεμλίνο για τηντρίτη θητεία του ως πρόεδρος της Ρωσίας.

*με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

****

Στενή εποπτεία στη διοίκηση των τραπεζικών ιδρυμάτων θα ασκούν ο επίτροποι που θα τοποθετηθούν από το Ελληνικό Δημόσιο και την τρόικα.

Το νέο Μνημόνιο θα αναφέρεται ρητά στις υποχρεώσεις που θα αναλαμβάνουν οι τράπεζες που θα ανακεφαλαιοποιούνται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και στις αρμοδιότητες των επιτρόπων που θα τοποθετούνται για να παρακολουθούν τις λειτουργίες και τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών.

Βάσει των πρώτων πληροφοριών, τις ελληνικές τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίηση τους θα τοποθετηθούν Ευρωπαίοι ή Έλληνες επίτροποι αναγνωρισμένων προσόντων που θα ενημερώνουν κάθε τρίμηνο τις ελληνικές αρχές αλλά και την ΕΕ για το πως προχωρούν τα σχέδια αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών που ανακεφαλαιοποιούνται. Η τοποθέτηση τους θα εγκρίνεται από την τρόικα και όχι από την Ελληνική Βουλή.

Τα προγράμματα αναδιάρθρωσης των πιστωτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να εγκριθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (το οποίο θα αποκτήσει νέα διοίκηση) που θα είναι και ο βασικός μέτοχος των συστημικών τραπεζών.

Το Ταμείο με την βοήθεια των επιτρόπων θα παρακολουθεί όλα τα θέματα που σχετίζονται με την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών και θα αποφασίζει για το εάν θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη απομόχλευση. Την ίδια στιγμή θα αποφασίζει για τις μεγάλες χορηγήσεις αλλά και για το εάν πρέπει να εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται οι ελληνικές τράπεζες σε γειτονικές χώρες.

Παρεμβάσεις θα υπάρξουν τόσο σε θέματα διακυβέρνησης των τραπεζών, όσο και σε ζητήματα που άπτονται των αμοιβών των τραπεζικών στελεχών.

Δίνοντας ένα στίγμα του
Keywords
Τυχαία Θέματα