Το Ισραήλ θα εισβάλλει στη Γάζα;

Αντιαεροπορικές σειρήνες ήχησαν στο Τελ Αβίβ για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο του 1991 στον Περσικό Κόλπο, ενόσω η Λωρίδα της Γάζας δέχεται τη σφοδρότερη ισραηλινή επίθεση μετά την εισβολή του 2009. Ρουκέτες εκτοξεύτηκαν με στόχο το Τελ Αβίβ, εκ των οποίων η μία κατέπεσε στη θάλασσα κοντά στη Γιάφα και η άλλη έπληξε νότιο προάστιο της πόλης. Ισραηλινές δυνάμεις κινούνται προς τα σύνορα, επιστρατεύονται έφεδροι και γίνεται ορατό πλέον το ενδεχόμενο χερσαίας εισβολής
στη Γάζα. Αδιάκοποι βομβαρδισμοί στον παλαιστινιακό θύλακα· τους 16 φθάνουν οι νεκροί, ανάμεσά τους πέντε βρέφη και παιδιά.
Στο εμπορικό κέντρο του Τελ Αβίβ ήχησαν αντιαεροπορικές σειρήνες το απόγευμα της Πέμπτης, προκαλώντας πανικό μεταξύ των πολιτών που έτρεξαν σε αναζήτηση καταφυγίου, ενώ ακούστηκε ο ήχος έκρηξης.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν πως δεν έπληξε ρουκέτα την πόλη του Τελ Αβίβ, αλλά κατέπεσε στη θάλασσα. To ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε ότι η ρουκέτα κατέπεσε νότια του Τελ Αβίβ, κοντά στη Γιάφα.
Καθώς οι σειρήνες ηχούσαν στο Τελ Αβίβ, ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων Μπενιαμίν Γκαντζ συγκάλεσε το Γενικό Επιτελείο, βάσει των όσων μετέδωσε η ισραηλινή ραδιοφωνία.

Το ενδεχόμενο χερσαίας εισβολής του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας είναι πλέον ορατό με ισραηλινές δυνάμεις να κινούνται προς τα σύνορα με τη Γάζα, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ προειδοποίησε με ισχυρότερη ισραηλινή αντίδραση, διαμηνύοντας ότι η Χαμάς «θα πληρώσει το ακριβές τίμημα» για τις επιθέσεις με ρουκέτες. Ο ισραηλινός στρατός έχει λάβει το πράσινο φως για την ανάκληση έως και 30.000 εφέδρων.

Η Ισλαμική Τζιχάντ δήλωσε ότι εκτόξευσε κατά του Τελ Αβίβ πύραυλο τύπου Fajr-5. «Διευρύναμε την ακτίνα της μάχης για να φτάσει στο Τελ Αβίβ και όσα ακολουθήσουν θα είναι μεγαλύτερα» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ένοπλος βραχίονας της Ισλαμικής Τζιχάντ, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς.

Οι πύραυλοι Fajr 5 είναι ιρανικής κατασκευής και έχουν μέγιστο βεληνεκές 75 χιλιόμετρα.

Λίγο νωρίτερα, ρουκέτα είχε πλήξει για πρώτη φορά νότιο προάστιο του Τελ Αβίβ χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί ή ζημιές -το πράστιο Ρισόν Λεζιόν του κεντρικού Ισραήλ βρίσκεται περίπου 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Τελ Αβίβ, σύμφωνα με τον Guardian. Η ρουκέτα έπληξε μη κατοικημένη περιοχή. Την ευθύνη ανέλαβαν οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κασάμ, ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς.

Τύμπανα πολέμου στη Γάζα

Η αιφνίδια ανάφλεξη, μετά τη δολοφονία του στρατιωτικού διοικητή της Χαμάς Αχμέντ αλ-Τζααμπάρι, απειλεί να εξελιχθεί σε ολομέτωπη σύρραξη και σε εισβολή του ισραηλινού στρατού στον παλαιστινιακό θύλακα, που ελέγχεται τα τελευταία πέντε χρόνια από τη Χαμάς κατόπιν της ενδοπαλαιστινιακής σύγκρουσης που περιόρισε τον Μαχμούντ Αμπάς στη Δυτική Όχθη.

Το Ισραήλ μέτρησε την Πέμπτη τα πρώτα θύματα. Τρεις πολίτες, δύο γυναίκες και ένας άνδρας, σκοτώθηκαν όταν ρουκέτα έπληξε τον τελευταίο όροφο κτιρίου στο Κιρι
Keywords
Τυχαία Θέματα