Η κυβέρνηση σκέφτεται να διπλασιάσει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης!

ΣΤΟ...ΚΡΥΟ ΘΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
Προβληματισμός επικρατεί στην αγορά καυσίμων, τόσο στους καταναλωτές όσο και στις επιχειρήσεις του χώρου, ως προς το ενδεχόμενο εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης με το ντήζελ θέρμανσης. Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις του υπουργείου Οικονομικών, το ενδεχόμενο αυτό εξετάζεται μεν αλλά δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση - στην περίπτωση πάντως που προχωρήσει η εξίσωση των φόρων θα υπάρξει επίδομα θέρμανσης
για τις πιο ευάλωτες κατηγορίες καταναλωτών. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις σήμερα, ο γενικός διευθυντής της Coral (Shell) κ.Γιώργος Θωμαΐδης ανέφερε ότι η εικόνα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, αλλά και ότι οι καταναλωτές (προφανώς λόγω οικονομικής συγκυρίας) δεν σπεύδουν να αγοράσουν από τώρα πετρέλαιο με τις σημερινές τιμές ώστε να προστατευθούν από τυχόν άνοδο του φόρου τον επόμενο χειμώνα. Υπενθυμίζεται ότι η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένη φορολογία σταματά στις 30 Απριλίου.

Στο περιθώριο εκδήλωσης της εταιρίας για την παρουσίαση νέου τύπου αμόλυβδης βενζίνης ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Μότορ Όιλ (στον όμιλο της οποίας έχουν ενταχθεί τα πρατήρια της Shell) κ. Πέτρος Τζαννετάκης ανέφερε ότι το διυλιστήριο του ομίλου έχει αυξήσει τις πωλήσεις στην εσωτερική αγορά λόγω της απεργίας των εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια. Αυτή είναι μία από τις αιτίες της μη εμφάνισης προβλημάτων εφοδιασμού στην αγορά, μέχρι στιγμής, από την απεργία στα ΕΛΠΕ.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην αγορά, η γενική εικόνα είναι ότι οι πωλήσεις εξακολουθούν να υποχωρούν με διψήφιο ποσοστό (τον Ιανουάριο ήταν 14 %) σε σχέση με πέρυσι. Δεδομένου ότι οι μεγάλες αυξήσεις φόρων στα καύσιμα έγιναν πέρυσι το Μάιο, το σημείο καμπής, θα είναι ο φετινός Μάιος. Αν δηλαδή συνεχιστεί και μετά η υποχώρηση των πωλήσεων η κατάσταση στην αγορά θα επιδεινωθεί. Ήδη πάνω από 1000 πρατήρια έχουν κλείσει ή υπολειτουργούν ενώ προβλήματα αντιμετωπίζουν και εταιρίες εμπορίας. Πάντως η αγορά ελπίζει σε αύξηση της τουριστικής κίνησης, που θα βελτιώσει και τις πωλήσεις βενζινών.

Η Shell παρουσίασε σήμερα τη νέα βενζίνη V-Power με αυξημένο αριθμό οκτανίων (τουλάχιστον 97). Σύμφωνα με την εταιρία, η νέα βενζίνη εξασφαλίζει καλύτερη καύση, ομαλότερη λειτουργία του κινητήρα, μειώνει τις τριβές στο εσωτερικό της μηχανής και αυξάνει τη ζωή του κινητήρα.
Keywords
Τυχαία Θέματα