Η καταστολή θα ενισχυθεί μετά την επίθεση στο Μινσκ

Το αυταρχικό καθεστώς του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, αντιμέτωπο με μία οικονομική κρίση, θα ενισχύσει την καταστολή της αντιπολίτευσης μετά τη βομβιστική επίθεση που προκάλεσε τον θάνατο 12 ανθρώπων στο μετρό του Μινσκ, προειδοποιεί ηγετικό στέλεχος της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, που ζει εξόριστος στην Πράγα.

Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο "επιδιώκει να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η επίθεση είναι πολιτικού χαρακτήρα", δηλώνει σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αλες Μιχάλεβιτς,
που εγκατέλειψε τη χώρα του τον Μάρτιο και έλαβε πολιτικό άσυλο στη Τσεχική Δημοκρατία.

"Η πίεση επί της αντιπολίτευσης θα είναι στο εξής μεγαλύτερη", λέει.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας έδωσε εντολή για την προσαγωγή και ανάκριση των πολιτικών του αντιπάλων και για την εξέταση όλων των δηλώσεων των πολιτικών προσωπικοτήτων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στελέχη της λευκορωσικής αντιπολίτευσης βρίσκονται πίσω από την επίθεση.

Ο Αλες Μιχάλεβιτς, 35 ετών, ένας από τους υποψήφιους στις προεδρικές εκλογές του Δεκεμβρίου, βρισκόταν υπό κράτηση στη Λευκορωσία επί δύο μήνες, μετά τη σύλληψή του κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στις 19 Δεκεμβρίου στο Μινσκ, έπειτα από την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Ο Αλες Μιχάλεβιτς κατήγγειλε βασανιστήρια κατά την κράτησή του. Περί τους 700 διαδηλωτές είχαν συλληφθεί συνολικά.

Οι αρχές της Λευκορωσίας ανακοίνωσαν τον Δεκέμβριο ότι το 80% των ψηφοφόρων ψήφισε τον Λουκασένκο, που βρίσκεται στην προεδρία από το 1994 και χαρακτηρίζεται από την Ουάσινγκτον "ο τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης".

Η αντιπολίτευση εξέφρασε αμφιβολίες για τη νομιμότητα της ψηφοφορίας, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και διεθνείς οργανισμοί.

"Έχασε όλες τις μεγάλες πόλεις. Γι΄αυτόν, επρόκειτο για μία μεγάλη απώλεια, για μεγάλη καταστροφή", επισημαίνει ο Αλες Μιχάλεβιτς, που είναι πεπεισμένος ότι οι ημέρες του Λουκασένκο είναι μετρημένες.

"Η Λευκορωσία είναι σήμερα αντιμέτωπη με τη χειρότερη οικονομική κρίση από τη δεκαετία του ΄90", κατάσταση που θέτει τον Λουκασένκο σε μία "πραγματικά δυσχερή θέση", εξηγεί καλώντας τους επιχειρηματίες της χώρας του να υποστηρίξουν την αντιπολίτευση. "Αυτό αφορά επίσης τους δημοσίους υπαλλήλους που δεν έχουν καμία εγγύηση για το μέλλον", λέει.

Το καθεστώς Λουκασένκο "θα εξαφανισθεί οριστικά, αλλά όπως πάντοτε με τις δικτατορίες, είναι δύσκολο να πεις πότε". Για την επιτάχυνση της πτώσης του καθεστώτος Λουκασένκο, οι οικονομικές κυρώσεις "θα είναι αρκετά αποτελεσματικές, ακόμη και αν είναι δύσκολο για την ΕΕ να στερηθεί τα πετρελαϊκά προϊόντα της Λευκορωσίας", λέει.

Ο Αλες Μιχάλεβιτς ζητεί βοήθεια από το εξωτερικό για τα μέσα ενημέρωσης και τα ανεξάρτητα συνδικάτα, καθώς και για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις. "Εάν η κοινωνία των πολιτών είναι αρκετά ισχυρή, θα έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει δομές και να αποφασίσει τον τρόπο οργά
Keywords
Τυχαία Θέματα