Συνάντηση Κυπριανού - Αμπντελατί Αλ Ομπέιτι

"Πολύ ανοιχτή και ειλικρινή", χαρακτήρισε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, τη σημερινή συνάντησή του με τον Λίβυο ομόλογό του, Αμπντελατί Αλ Ομπέιτι. Μετά τη συνάντηση, η οποία κράτησε περίπου 65 λεπτά, ο Λίβυος υπουργός αναχώρησε χωρίς να προβεί σε δηλώσεις. Περιορίστηκε μόνο να απαντήσει καταφατικά στην ερώτηση αν είναι ικανοποιημένος από τη συνάντηση.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών στις δηλώσεις του ανέφερε ότι ο κ. Αλ Ομπέιτι του μετέφερε την επιθυμία της Λιβύης για εκεχειρία και πολιτική λύση.

Συζητήσαμε, είπε, διάφορες ιδέες και υποβάλαμε, και ως Κύπρος, κάποιες εισηγήσεις τις οποίες θα μελετήσει ο Λίβυος υπουργός. Ο κ.Κυπριανού ανέφερε ότι στη συνάντηση τόνισε την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός απ' όλες τις πλευρές και προστασία του αμάχου πληθυσμού.

Τόνισε επίσης, ότι τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να τύχουν σεβασμού και να εφαρμοστούν πλήρως.

Ο κ.Κυπριανού ανέφερε ότι μετέφερε και επεξήγησε στον Λίβυο ομόλογό του τις σχετικές θέσεις και αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ειδικά του τελευταίου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών.

"Παρ' όλο που οι πρόσφατες προσπάθειες της Αφρικανικής Ένωσης για τερματισμό των συγκρούσεων απέτυχαν, η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειές της για επίτευξη λύσης μέσα από διάλογο που θα ικανοποιεί τις προσδοκίες και επιθυμίες του λιβυκού λαού", δήλωσε ο κ.Κυπριανού.

Επίσης, επισήμανε ότι είναι σαφείς οι θέσεις της ΕΕ ότι η ενότητα και η εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης πρέπει να διασφαλιστούν. Η Κύπρος, πρόσθεσε, ως χώρα της ΕΕ και της περιοχής θα συνεχίσει να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες.

Τέλος, ανέφερε ότι για τη συνάντηση είχε ενημερώσει εκ των προτέρων και θα ενημερώσει και πάλι την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ, για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Κάθριν Άστον, καθώς και τους συναδέλφους του στην ΕΕ.
Keywords
Τυχαία Θέματα