Δημοψήφισμα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Η Βουλή της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης αποδέχθηκε την απόφαση του προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας, Μίλοραντ Ντόντικ για την προκήρυξη δημοψηφίσματος, στο οποίο οι πολίτες της συγκεκριμένης οντότητας θα δηλώσουν αν στηρίζουν τους νόμους που έχει υιοθετήσει ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία, κυρίως του νόμου που αφορά το δικαστήριο και τη γενική εισαγγελία της Βοσνίας.

Την απόφαση στήριξαν 66 βουλευτές, δύο την καταψήφισαν και επτά απείχαν. Ο κ. Ντόντικ ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος κατηγορώντας το δικαστήριο και την εισαγγελία της Βοσνίας ότι μεροληπτούν σε βάρος των Σέρβων της Βοσνίας.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βαλεντίν Ίνζκο, δήλωσε ότι η αμφισβήτηση του δικαστηρίου και της εισαγγελίας της χώρας ζημιώνει την ευκαιρία που έχουν οι πολίτες για πρόοδο στην πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συνεπώς στην ευημερία και τη σταθερότητα της χώρας.

Αντιδρώντας στην κριτική που διατυπώθηκε στη χθεσινοβραδυνή συνεδρίαση της Βουλής της Σερβικής Δημοκρατίας για το δικαστήριο και την εισαγγελία και στην απόφαση για προκήρυξη δημοψηφίσματος, ο κ. Ίνζκο ανέφερε ότι «η πρωτοβουλία της Βουλής της Σερβικής Δημοκρατίας να κινήσει διαδικασία κατά μίας ουσιαστικής πτυχής της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον είναι ανεύθυνη».

Η απόφαση για το δημοψήφισμα τίθεται σε ισχύ την επόμενη μέρα από τη δημοσίευσή της στην εφημερίδα της κυβέρνησης της Σερβικής Δημοκρατίας. Το δημοψήφισμα πρέπει να διεξαχθεί την πρώτη εβδομάδα, μετά την πάροδο 45 ημερών από την ημέρα που η απόφαση τίθεται σε ισχύ.

Για τη διασφάλιση των οικονομικών πόρων και της τεχνικής στήριξης που είναι αναγκαίες για την εφαρμογή του δημοψηφίσματος αρμόδια είναι η κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.

Το δικαστήριο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ιδρύθηκε από τον ύπατο εκπρόσωπο της διεθνούς κοινότητας το 2005 και εκδικάζει υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου, που διαπράχθηκαν στον πόλεμο την περίοδο 1992-1995.
Keywords
Τυχαία Θέματα