Η Αυστραλία ευχαριστεί την Ελλάδα

O ομοσπονδιακός υπουργός Φυσικών Πόρων, Ενέργειας και Τουρισμού Μάρτιν Φέργκιουσον ευχαρίστησε ιδιαίτερα την ελληνική πολιτεία εκ μέρους και της αυστραλιανής κυβέρνησης για την μεγάλη προσφορά της προς το Ελληνικό Κολέγιο Alphington Grammar της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης.

Συνολικά η Ελλάδα πρόσφερε πάνω από επτά εκατομμύρια δολάρια στην Ελληνική Κοινότητα. Σχεδόν πέντε εκατομμύρια δολάρια διατέθηκαν για
να σωθεί η Κοινότητα από την πτώχευση κατά την δεκαετία του '90 και πάνω από 2, 5 εκατομμύρια δολάρια για το ημερήσιο κολέγιο του Alphington Grammar το 2003.

Με τα χρήματα αυτά, μια μεγάλη βοήθεια από την αυστραλιανή κυβέρνηση αλλά και ένα μεγάλο δάνειο από την τράπεζα κατασκευάστηκε μια εντυπωσιακή αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που χαρακτηρίστηκε κόσμημα για την ομογένεια της Μελβούρνης.

Τα εγκαίνια της αίθουσας έγιναν από τον ομοσπονδιακό υπουργό κ. Φέργκιουσον, παρουσία των βουλευτών Βαμβακινού, Μικάκου και Ρίτσαρτσον, της Γενικής Προξένου της Ελλάδος στη Μελβούρνη Ελένης Λιανίδου, του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινότητας, εκπροσώπων ομογενειακών οργανισμών, μελών της διεύθυνσης και του διδακτικού προσωπικού, μαθητών και περίπου δύο χιλιάδων γονέων και φίλων του σχολείου.

Στην αίθουσα δόθηκε το όνομα της οικογένειας Ανδριανάκου, μιας και ο ομογενής επιχειρηματίας πρόσφερε 300.000 δολάρια.

Ο ίδιος στην ομιλία του τόνισε πως δεν είχε την ευκαιρία να μορφωθεί, αν και κατάφερε να γίνει ιδιαίτερα πετυχημένος επιχειρηματίας και για αυτό θέλησε να δώσει στα νιάτα της ομογένεια την ευκαιρία της μόρφωσης την οποία ο ίδιος στερήθηκε.

Στις πλάκες που τοποθετήθηκαν αναγνωρίζεται η συμβολή της Ελλάδας και της Αυστραλίας στο έργο αλλά και των πρώην προέδρων Παπασάββα, Κτενά και Φουντά.

Ο κ. Φουντάς, που εξασφάλισε τα χρήματα από την Ελλάδα παρευρέθηκε στα εγκαίνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον πρώην πρόεδρο της Κοινότητας Μελβούρνης είχε ασκηθεί και δίωξη στην Ελλάδα με την κατηγορία ότι τα χρήματα που δόθηκαν για το σχολείο "δεν έφτασαν στον προορισμό τους''.

Ο ίδιος αισθάνθηκε διπλά δικαιωμένος όταν είδε το εντυπωσιακό έργο στα εγκαίνια.

Για το σχολείο, την πορεία του και τις μελλοντικές προοπτικές μίλησε ο διευθυντής του κ. Σμιθ.

Στην δική του ομιλία ο πρόεδρος της Κοινότητας, Βασίλης Παπαστεργιάδης, υπενθύμισε ότι η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας ιδρύθηκε το 1897 και είναι η παλαιότερη και μεγαλύτερη ελληνική οργάνωση στην Αυστραλία.

"Το πρώτο ελληνικό σχολείο", είπε, ιδρύθηκε στη Μελβούρνη το 1923" και συνέχισε: "Ήταν ένα ταξίδι γεμάτο με πολλές δυσκολίες και αγώνες. Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού δημιουργήθηκε ένα μεγάλο πρόγραμμα απογευματινών σχολείων, το μεγαλύτερο στη Βικτώρια. Και μετά, το 1989, το Alphington Grammar άνοιξε τις πόρτες του. Είναι η ιστορία ενός μεγάλου οράματος και της αποφασιστικότητας ανθρώπων όπως του Παπασάββα, του Κτενά και
Keywords
Τυχαία Θέματα