Επίδομα ανεργίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες μέχρι τον Μάρτιο

Προχωρούν οι διαδικασίες για καταβολή επιδόματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Μάλιστα, στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι οι όποιες δυσκολίες θα ξεπεραστούν και η καταβολή του επιδόματος των ελευθέρων επαγγελματιών θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013.
Το επίδομα ανεργίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες είχε θεσμοθετηθεί με τον νόμο 3986/2011, «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015»
αλλά δεν έχει δοθεί έως σήμερα, αν και έχουν εισπραχθεί αντίστοιχες εισφορές. Ο ΟΑΕΕ έχει εισπράξει σύμφωνα με τους κοινωνικούς εταίρους, 90 εκατ. ευρώ την τελευταία διετία τα οποία όμως έχουν χρησιμοποιηθεί για την καταβολή συντάξεων του Οργανισμού.

Το θέμα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο Εργασίας υπό τον υπουργό Γιάννη Βρούτση με τις διοικήσεις των Ταμείων των ελευθέρων επαγγελματιών.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, ο κ. Βρούτσης ανταποκρίθηκε στο αίτημα των διοικητών των Ταμείων να υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση που θα ξεπερνά ενδεχόμενες ασάφειες της υπάρχουσας νομοθεσίες και δυσκολίες που υπάρχουν στην εφαρμογή του μέτρου. Με την ίδια ρύθμιση θα ορίζεται το ποσό του επιδόματος, η καταβολή του μέσω του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού και τα εισοδηματικά και ασφαλιστικά κριτήρια που θα τεθούν για τη χορήγησή του.

Επίσης, θα αντιμετωπισθεί και το ζήτημα των εισφορών που έχουν ήδη εισπραχθεί από τους ασφαλιστικούς φορείς για την υποστήριξη του επιδόματος καθώς και επιπλέον πόρων που ενδέχεται να απαιτηθούν.

Η ρύθμιση θα παρουσιαστεί στην επόμενη σύσκεψη του υπουργού Εργασίας με τους διοικητές των ασφαλιστικών φορέων, που έχει ορισθεί για την επόμενη Παρασκευή, ενώ θα συμπεριληφθεί σε «νομοσχέδιο σκούπα», που πρόκειται να καταθέσει εντός του Ιανουαρίου το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με το νομοσχέδιο θα αντιμετωπίζονται και άλλα ζητήματα, όπως η εφαρμογή του προγράμματος «Αριάδνη», εργασιακά θέματα, θέματα που αφορούν την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας και μέτρα για τη θωράκιση και την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.

Στη σημερινή σύσκεψη συμμετείχαν οι διοικήσεις του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) και του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ). Συμμετείχαν επίσης, η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας 'Αννα Στρατινάκη και ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας.

ΑΜΠΕ

***

Οι φόβοι ορισμένων επενδυτών περί κατάρρευσης της Ευρωζώνης εξασθενούν, εκτίμησε σήμερα από τη Λισαβόνα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, παραδεχόμενος ωστόσο πως η κατάσταση στην Ευρώπη εξακολουθεί να παραμένει «δύσκολη».

Η χρονιά του 2012 τελείωσε με μία θετική νότα για την ΕΕ. Πιστεύω πως νομιμοποιούμαστε να πούμε ότι η αντίληψη περί κινδύνου στην Ευρωζώνη έχει εξανεμιστεί, επεσήμανε ο Μπαρόζο.

«Οι επενδυτές έχουν κατανοήσει πως όταν οι ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύονται να κάνουν τα πάντα προκειμένου να προστατεύσουν το ευρώ [EUR=X] , τότε μιλούν σοβαρά», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν

Ο Μπαρόζο αναγνώρισε πως η κατάσταση στην Ευρώπη παραμένει «δύσκολη», ιδίως εξαιτίας των προβλέψεων για αύξηση της ανεργίας το 2013.

Τα προγράμματα σταθεροποίησης που έχουν τεθεί σε εφαρμογή σε πολλές χώρες έχουν υφεσιακά αποτελέσματα, μολονότι επιτρέπουν την ανάπτυξη συνθηκών για εύρωστη ανάπτυξη σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, εξήγησε ο Μπαρόζο και επέμεινε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η ισοσκέλιση των δημοσίων χρηματοοικονομικών.

Στη συνέχεια, ο Μπαρόζο εξειδίκευσε λαμβάνοντας ως παράδειγμα την κατάσταση στην Πορτογαλία, η οποία έχει συνάψει δανειακή σύμβαση από το 2011 και η οποία, κατ' αυτόν, βιώνει μία «πραγματική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η ανεργία αναμένεται να εκτοξευθεί στο 16,4% έως τα τέλη του έτους.

Καθώς η χώρα αδυνατεί να εκπληρώσει στο έπακρο τους στόχους της για τη μείωση του ελλείμματος, ο Μπαρόζο υπενθύμισε πως οι δανειστές της (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ έχουν χαλαρώσει τους στόχους για μείωση του δημοσιονομικού χρέους, καθορίζοντάς το στο 5% (από 4,5%) φέτος και στο 4,5% (από 3%) για του χρόνου.

ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
Keywords
Τυχαία Θέματα