Ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος στην επιχείρηση εξόντωσης

Η ειδική ομάδα κρούσης που ανέλαβε την εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν είναι πολύ πιθανό να είχε και ένα άλλο μέλος: έναν σκύλο ειδικά εκπαιδευμένο σε ακραίες καταστάσεις. Μέχρι σήμερα ο αμερικανικός στρατός δεν έχει αποκαλύψει αν στην επιχείρηση στην πόλη Αμποταμπάντ του Πακιστάν συμμετείχε ή όχι ένας στρατιωτικός σκύλος.

Η εφημερίδα New York Times ήταν η πρώτη που έκανε λόγο για τη συμμετοχή σκύλου στις αμερικανική επιχείρηση. Στη συνέχεια και άλλα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως το συγκεκριμένο ζώο μπορεί να είναι εκπαιδευμένο να εντοπίζει φυγάδες, όπως έγινε και στην περίπτωση του Σαντάμ Χουσέιν.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο σκύλος θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιηθεί για να εμποδίσει τον μπιν Λάντεν να διαφύγει από το κτιριακό συγκρότημα στο οποίο κρυβόταν.

Ο Μάικ Μακόνερι, επικεφαλής της εταιρίας Baden K9, που ειδικεύεται στην εκτροφή και εκπαίδευση μολοσσών για τον αμερικανικό στρατό, επισήμανε πως μόνο βελγικά λυκόσκυλα ή ολλανδικά τσοπανόσκυλα θα μπορούσαν, λόγω των χαρακτηριστικών τους και των ικανοτήτων τους, να ενταχθούν σε μια επίλεκτη μονάδα που θα πραγματοποιούσε μια τέτοια επιχείρηση.

"Είναι σκυλιά που διαθέτουν την ευκινησία μιας γάτας και την σημαντική ικανότητα να επικοινωνούν απόλυτα με τα αφεντικά τους, ακόμα και σε περιόδους μεγάλου στρες", εξήγησε και πρόσθεσε: "είναι τελείως διαφορετικά από τα σκυλιά που παίρνουν μέρος σε αστυνομικές επιχειρήσεις".

Ο Μακόνερι διευκρίνισε πως στην επιχείρηση στην κατοικία του μπιν Λάντεν ένα τέτοιο σκυλί θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ανιχνευτής ή για να δημιουργήσει αντιπερισπασμό.

"Αυτά τα σκυλιά είναι ικανά να καταλάβουν αμέσως ποιοί είναι φίλοι και ποιοί όχι. Είναι κάτι παραπάνω από σκυλιά που κυνηγούν μια μπάλα, είναι στρατιώτες", υπογράμμισε ο ίδιος.

"Όταν φτάνουν σε αυτό το επίπεδο εκπαίδευσης τα συγκεκριμένα σκυλιά δεν μπορούν να μετατραπούν σε σκυλιά συντροφιάς. Οταν...αποστρατεύονται έρχονται να ζήσουν στις εγκαταστάσεις μας ή πηγαίνουν σε οικογένειες στρατιωτών", κατέληξε.

Ο λοχαγός και εκπαιδευτής σκύλων Γουίλιαμ Γκάσκινς δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC πως τα 2.700 σκυλιά που υπηρετούν στον αμερικανικό στρατό είναι πολύτιμα για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

"Η ακοή των σκύλων είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε αυτού του είδους τις επιχειρήσεις. Καμιά φορά, πρώτα μπαίνει σε ένα κτίριο ο σκύλος", επισήμανε.

Οι σκύλοι "είναι οι άγνωστοι ήρωες που κάθε μέρα σώζουν ζωές στρατιωτών", τόνισε ο Τζέρι Πρόκτορ, εκπρόσωπος της αεροπορικής βάσης Λακλαντ στο Τέξας. Στη βάση αυτή εκπαιδεύονται τα περισσότερα σκυλιά του αμερικανικού στρατού.
Keywords
Τυχαία Θέματα