"Δικαιοσύνη για τα θύματα" οι ποινές

Κατάλληλες "για τα ειδεχθή εγκλήματα που διέπραξαν" χαρακτήρισε η πρώην Γενική Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα ντελ Πόντε, τις ποινές που επιβλήθηκαν στους Κροάτες στρατηγούς Άντε Γκοτόβινα και Μλάντεν Μάρκατς.

Το ΔΠΔ της Χάγης επέβαλε κάθειρξη 24 ετών στον απόστρατο Κροάτη στρατηγό, Άντε Γκοτόβινα, για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που διαπράχθηκαν το 1995 στην Κροατία εναντίον του σερβικού πληθυσμού. Ο απόστρατος Κροάτης στρατηγός Ιβάν Τσέρμακ, κατηγορούμενος
στην ίδια δίκη, αθωώθηκε και ο τρίτος κατηγορούμενος, Μλάντεν Μάρκατς, καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 18 ετών.

«Είμαι ικανοποιημένη. Αυτό αποτελεί δικαιοσύνη για τα θύματα», δήλωσε χαρακτηριστικά η Κάρλα ντελ Πόντε στην κροατική εφημερίδα "Βέτσερνιε Λιτς" και εξέφρασε την ελπίδα πως οι ποινές αυτές θα επικυρωθούν και κατά τη διαδικασία των εφέσεων.

Στο μεταξύ, η πρώην εκπρόσωπος της ντελ Πόντε, Φλοράνς Άρτμαν, δήλωσε ότι οι δυτικές δυνάμεις δεν επιθυμούσαν την επιβολή μεγάλων (χρονικά) ποινών στους Γκοτόβινα και Μάρκατς. Μιλώντας στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό POP TV της Σλοβενίας, η πρώην εκπρόσωπος του ΔΠΔ της Χάγης είπε, ακόμη, ότι ορισμένες μεγάλες δυνάμεις ήθελαν την απελευθέρωση του Γκοτόβινα.

«Υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι οι χώρες που μετέχουν σε πολέμους που διεξάγονται στο δικό τους έδαφος, δεν θα πρέπει να θεωρούνται υπαίτιες για εγκλήματα πολέμου. Η Κροατία είχε το δικαίωμα να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία και την ακεραιότητά της, αλλά υπήρχε, όντως, μια εγκληματική επιχείρηση, στόχος της οποίας ήταν η εθνική εκκαθάριση των Σέρβων", υπογράμμισε η Φλοράνς Άρτμαν.
Keywords
Τυχαία Θέματα