Ο απόηχος των εκλογών της Φινλανδίας

Στη Φινλανδία έβηξαν, στην Πορτογαλία ανέβηκε πυρετός... Κάπως έτσι εξελίσσονται τα πράγματα, καθώς τα αποτελέσματα που έβγαλαν οι κάλπες της Κυριακής στη Φινλανδία επηρρεάζουν καθοριστικά την τύχη της Πορτογαλίας, που βρίσκεται 3000 χλμ νοτιότερα της σκανδιναβικής χώρας. Η χτεσινοβραδυνή δήλωση του ηγέτη των "Αληθινών Φινλανδών" Τίμο Σόινι (πως «το πακέτο βοήθειας της Πορτογαλίας δεν θα παραμείνει στο τραπέζι»), είναι ενδεικτική της νευρικότητας που θα χαρακτηρίσει την ΕΕ το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στη Λισαβόνα, εξάλλου, όπου
εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπραγματεύονται με την υπηρεσιακή κυβέρνηση και τα κόμματα το πρόγραμμα λιτότητας (που θα συνοδεύσει τη βοήθεια των 80 δισ.ευρω), το τελεσίγραφο Σόινι αναμφίβολα ανεβάζει την αδρεναλίνη στην προεκλογική εκστρατεία, ενόψει των εκλογών της 5ης Ιουνίου.

Η αδύναμη πορτογαλική οικονομία, που βασίζεται ιδιαίτερα στη βιομηχανία -και μάλιστα στην κλωστοϋφαντουργία, έναν κλάδο που γνωρίζει μεγάλο ανταγωνισμό από την Κίνα και τη νοτιοανατολική Ασία - σήμερα εξαρτάται από τη ψήφο των Αληθινών Φινλανδών στο Κοινοβούλιο του Ελσίνκι. Και αν εκεί μπλοκαριστεί η ροή της διεθνούς βοήθειας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να ανακαλύψουν ένα νέο τρόπο βοήθειας της Πορτογαλίας.

Η τελική πράξη του δράματος θα γίνει γνωστή στα τέλη Μαίου, όταν αντίστροφα, ο «πυρετός» της Πορτογαλίας «ρίξει στο κρεβάτι» το Ελσίνκι... Συγκεκριμένα, αναλυτές στη Φινλανδία υποστηρίζουν ότι ο νικητής των εκλογών, ο 39χρονος συντηρητικός (πρώην υπουργός Οικονομικών) Γίρκι Κατάινεν θα δυσκολευθεί να σχηματίσει κυβέρνηση, εξαιτίας της εκκρεμμότητας του πορτογαλικού «πακέτου».

Ο νεαρός ηγέτης με το παρουσιαστικό φοιτητή «καλής οικογενείας» (με τα μακρόστενα γυαλάκια και τη χωρίστρα στο πλάι), θεωρείται ένας χαρισματικός πολιτικός, που έχει ήδη σημαντική πολιτική εμπειρία και που αντέταξε στο ρεύμα του λαϊκισμού (το οποίο καλλιεργήθηκε από το κόμμα των Αληθινών Φινλανδών) έναν πολιτικό λόγο μετρημένο, ρεαλιστικό και σοβαρό. Ο κ.Κατάινεν προεκλογικά είχε δεσμευθεί ότι η Φινλανδία θα τηρήσει μια «στάση ευθύνης» απέναντι στην Πορτογαλία και αναλυτές προβλέπουν ότι η συμμετοχή των Αληθινών Φινλανδών στην κυβέρνηση, θα κριθεί από τη δέσμευσή τους ότι δεν θα σαμποτάρουν τη βοήθεια προς την Πορτογαλία.

Αντιστοίχως οι Αληθινοί Φινλανδοί έχουν δηλώσει, πως δεν θα δεχθούν τη συμμετοχή τους σε μια κυβέρνηση που θα προωθήσει τη συνεισφορά της χώρας στην πορτογαλική βοήθεια, πολλοί αναλυτές όμως αμφισβητούν ότι το κόμμα θα παραμείνει σε αυτή τη θέση. «Θα είναι παράδοξο, ένα κόμμα που μεγάλωσε τόσο γρήγορα, να μη θέλει να αξιοποιήσει αυτή του τη δύναμη και να μπεί στην κυβέρνηση», παρατήρησε ο Κίμο Γκρόνλαντ διευθυντής έρευνας στο Πανεπιστήμιο Άμπο. Την άποψή του συμμερίζονται κι άλλοι αναλυτές, που διαβλέπουν ότι για να κεφαλαιοποιήσει τα κέρδη του, ο Τίμο Σόινι θα πρέπει τώρα να ακολουθήσει μια πιο ρεαλιστική γραμμή πολιτικής.

Αν, εξάλλου,
Keywords
Τυχαία Θέματα