Διαβουλεύσεις με την ΕΕ για το δημοψήφι

Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ, δήλωσε ότι άρχισε επαφές με τις Βρυξέλλες και ότι οι αρχές της Σερβικής Δημοκρατίας, σε ένδειξη καλής θέλησης, θα αναβάλουν το δημοψήφισμα, σε μια προσπάθεια να ξεκινήσει διάλογος για τα θέματα που τους απασχολούν.

Ο κ. Ντόντικ διευκρίνισε ότι στόχος είναι η αλλαγή νόμων και γι' αυτό αναγγέλθηκε το δημοψήφισμα.
"Αν στις συνομιλίες με την Ευρώπη, διασφαλίσουμε ότι ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ επισημάνει ότι τα αιτήματά μας είναι ορθά και δικαιολογημένα, τότε το δημοψήφισμα χάνει τη σημασία του, καθώς στόχος είναι η εξεύρεση λύσης», ανέφερε ο κ. Ντόντικ, σε συνέντευξη στη εφημερίδα «Μπλιτς» του Βελιγραδίου.

Η Βουλή της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας ενέκρινε απόφαση για τη διεξαγωγή, στα μέσα Ιουνίου, δημοψηφίσματος για τους νόμους που επιβάλει ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη χώρα και κυρίως για τους νόμους που αφορούν το δικαστήριο και την εισαγγελία της Βοσνίας. Η αναγγελία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος προκάλεσε αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό, όσο και στη διεθνή κοινότητα και ο κ. Ντόντικ, ήδη από την περασμένη εβδομάδα, έκανε αναφορά σε πιθανή αναβολή του έως το φθινόπωρο.

Στην ερώτηση τι θα συμβεί αν οι συνομιλίες με την ΕΕ δεν έχουν θετική κατάληξη, ο κ. Ντόντικ είπε ότι η επιλογή είναι σαφής: δημοψήφισμα.

«Είναι αρκετό για εμάς, η Ευρώπη να δώσει εγγυήσεις ότι θα εντάξει τα θέματα αυτά στην ατζέντα της για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να πάμε στη Βουλή και να καταθέσουμε τροποποιήσεις», υπογράμμισε.

Ο κ. Ντόντικ ανέφερε ακόμη ότι, αν ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βαλεντίν Ίνζκο, ακυρώσει την απόφαση της Βουλής της Σερβικής Δημοκρατίας για τo δημοψήφισμα, «τότε η Σερβική Δημοκρατία θα επανεξετάσει τη στάση της όσον αφορά την συγκρότηση των κεντρικών δομών εξουσίας στη χώρα και τη συμμετοχή της σε διάφορους θεσμούς».

«Σε κάθε επόμενο βήμα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα θέτουμε ως όρο το αίτημα για δημοψήφισμα και άλλα ζητήματα», είπε ο κ. Ντόντικ και τόνισε ότι, αν ο κ. Ίνζκο τον αντικαταστήσει, τότε θα ζητήσει τη γνώμη του λαού που τον εξέλεξε. "Εμένα δεν με εξέλεξε ο Ίνζκο», είπε.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις στον ίδιο και σε άλλους πολιτικούς αξιωματούχους της Σερβικής Δημοκρατίας, ο κ. Ντόντικ σχολίασε: «Λένε ότι θα παγώσουν την περιουσία και τους τραπεζικούς λογαριασμούς μου. Ας παγώσουν τους λογαριασμούς μου στην Ευρώπη, αλλά ας με ενημερώσουν πρώτα πού έχω λογαριασμούς. Με την απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ, η Ευρώπη θα έδειχνε αντιδημοκρατικό χαρακτήρα. Για το δημοψήφισμα που είναι βασική αξία στην Ευρώπη, θα απαγορευθεί σε κάποιον να εισέλθει στην Ευρώπη».

Στην ερώτηση, αν αναμένει ο λαός να ζητήσει περισσότερα, δηλαδή να τεθεί ζήτημα καθεστώτος της Σερβικής Δημοκρατίας, ο κ. Ντόντικ υπογράμμισε ότι ποτέ δεν απέκλεισε κάτι τέτοιο, ούτε τώρα το αποκλείει.
Keywords
Τυχαία Θέματα