«Χτύπημα» στην Ευρωζώνη απο την Standard & Poor's

Υπερβολική και άδικη χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την απόφαση του οίκου Standard & Poor's να θέσει σε καθεστώς παρακολούθησης για πιθανή υποβάθμιση (credit watch negative) 15 χώρες μέλη της ευρωζώνης -πλην Ελλάδος και Κύπρου.
Μιλώντας σε γερμανικό ραδιόφωνο, δήλωσε έκπληκτος γι' αυτήν την κίνηση, σημειώνοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται τις τελευταίες ημέρες για να ξεπεραστεί η κρίση, όπως τα οικονομικά προγράμματα στην Ιταλία και την Ιρλανδία.
Το τι πράττει ένας οίκος αξιολόγησης είναι δική του ευθύνη, δήλωσε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ερωτηθείσα σχετικά με την προειδοποίηση της Standard & Poor's.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο Βερολίνο, είπε ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. θα λάβουν αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη της εβδομάδας προκειμένου να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη. Πρόκειται για μια μακρά διαδικασία, πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας την κίνηση του οίκου, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν εξέφρασε την άποψη ότι στην απόφαση της S&P δεν ελήφθησαν υπόψη οι ανακοινώσεις Μέρκελ και Σαρκοζί για αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Ανέφερε ακόμη ότι η Γαλλία δεν σχεδιάζει την επέκταση των μέτρων λιτότητας που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του γαλλικού προεδρικού γραφείου τον οποίο επικαλείται το Reuters, η απόφαση της S&P ελήφθη την περασμένη Τρίτη. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε πως ο Νικολά Σαρκοζί ενημερώθηκε για την κίνηση του οίκου νωρίς τη Δευτέρα, πριν από την επίσημη ανακοίνωση, όπως προβλέπουν οι διαδικασίες των οίκων αξιολόγησης.

Στη σχετική ανακοίνωσή της η S&P δεν κάνει κάποια αναφορά στις προτάσεις του γαλλογερμανικού άξονα, ωστόσο σημειώνει ότι θα ολοκληρώσει την αξιολόγησή της το συντομότερο δυνατό, μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 8 και 9 Δεκεμβρίου.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης επικαλέστηκε για την απόφασή του τις αυξανόμενες συστημικές πιέσεις εξαιτίας της επιδείνωσης των πιστωτικών συνθηκών και ειδικά των υψηλότερων premium κινδύνου στα κρατικά ομόλογα των χωρών μελών του ευρώ, ενώ παράλληλα έδωσε έμφαση στη συνεχιζόμενη διχογνωμία μεταξύ των Ευρωπαίων διαμορφωτών πολιτικής για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους Παράλληλα, δίνει 40% πιθανότητα για συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας σε όλες τις χώρες του ευρώ.

Σύμφωνα με τον οίκο, οι αξιολογήσεις του για Αυστρία, Βέλγιο, Φινλανδία, Γερμανία, Ολλανδία και Λουξεμβούργο πιθανόν να υποβαθμιστούν έως μία βαθμίδα, ενώ για τις υπόλοιπες χώρες έως δύο βαθμίδες.

Αναφορικά με τη Γερμανία, προειδοποίησε ότι η αδύναμη πολιτική συντονισμού θα μπορούσε να αντισταθμίσει τη δημοσιονομική σταθεροποίηση και την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία έτη στη χώρα, ενώ αναφορικά με τη Γαλλία, εκτιμά ότι η κρίση θα μπορούσε να επηρεάσει την πολιτική δημοσιονομικής σταθεροποίησης της χώρας, καθώς τα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος μπορεί να αποδειχθούν ανεπαρκή για την εκπλήρωση του στόχου του 4,5% του ΑΕΠ για
Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις i-Reporter