Φ.Πετσάλνικος: Να δώσουμε ΟΛΟΙ οι βουλευτές εξουσιοδότηση να ανοίξουν οι λαγαριασμοί μας στην Ελβετία!

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Φ.ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ - ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ
H δημοσίευση του Πόθεν Έσχες των πολιτικών θα γίνει και με ανάρτηση στο διαδίκτυο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Θα μου επιτρέψετε στο σημείο αυτό να κάνω μια παρέμβαση, παίρνοντας αφορμή και από τις τοποθετήσεις συναδέλφων από διάφορες πτέρυγες.
Την περίοδο αυτή διακυβεύεται η ίδια η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας και η διαφύλαξη αυτού που ως τώρα επετεύχθη (τα δύο αυτά χρόνια), δηλαδή η διασφάλιση της χώρας από την εθνική καταστροφή.
Αυτό είναι το μείζον διακύβευμα. Η ολική απώλεια, η ολική καταστροφή απεφεύχθη κυρίως χάρη στις δυσβάστακτες θυσίες της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.
Ιδιαίτερα των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων.
Κανείς μας δεν είναι υπερήφανος κανείς μας δεν επιχαίρει για σκληρές αποφάσεις που πάρθηκαν προκειμένου να μειωθούν γρήγορα και δραστικά τα ελλείμματα.
Κανείς μας δεν είναι υπερήφανος για τις αρνητικές συνέπειες της περιοριστικής πολιτικής που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας, για μέτρα, οδυνηρά σε πολλές περιπτώσεις αλλά αναγκαία για να μην εκραγεί πριν από δύο χρόνια και μετά η βόμβα του ελλείμματος 36 δισ. και του δημόσιου χρέους που κάλπαζε αχαλίνωτα.
Και όλα αυτά μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας και σύγχυσης, που δημιουργούσε η αναβλητικότητα, η ατολμία και η έλλειψη οράματος για την Ευρώπη από τους ηγέτες των μεγάλων χωρών της Ευρωζώνης.
Ο προϋπολογισμός που συζητάμε δεν είναι εύκολος, δεν είναι και αυτός ευχάριστος.
Είναι προϋπολογισμός ανάγκης. Είναι προϋπολογισμός που πρέπει να διασφαλίσει ακόμη και την υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.
Έχει δύσκολους στόχους.
Περιέχει όμως και μια αχνή έστω ελπίδα: τη δημιουργία για πρώτη φορά πρωτογενών πλεονασμάτων, εφ’ όσον υλοποιηθεί όπως προβλέπεται.
Ο προϋπολογισμός όμως δεν απαντά από μόνος του στο πιο σημαντικό - κατά την άποψή μου - ζητούμενο, δηλαδή στην ουσιαστική προώθηση της δικαιοσύνης στον καταμερισμό των βαρών.
Είναι αλήθεια ότι τους προηγούμενους μήνες με αποφάσεις που πήραμε σ’ αυτήν την αίθουσα, έγιναν σημαντικά βήματα, όπως της ποινικής δίωξης της μεγάλης φοροδιαφυγής, της άρσης του τραπεζικού απορρήτου, καθώς και του ελέγχου ενδεχόμενων φορολογικών υποχρεώσεων όσων εξήγαγαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό.
Η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχισθεί χωρίς καθυστέρηση, χωρίς τον παραμικρό δισταγμό.
Πολλαπλασιάζονται οι φωνές που λένε «όχι άλλους φόρους». Συμφωνούμε όλοι.
Αλλά είναι άλλο πράγμα η μη επιβολή νέων φόρων και άλλο η σύλληψη της φοροδιαφυγής που εξακολουθεί να ανθεί στη χώρα μας.
Η σύλληψη της φοροδιαφυγής και πάνω απ’ όλα η δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών είναι η πιο σημαντική διάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης σε καταστάσεις όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε τώρα.
Γι αυτό και απευθύνομαι προς την Κυβέρνηση, τους Υπουργούς (όλων των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση) αλλά και προς τους 3 αρχηγούς των κομμάτων που την στηρίζουν και με έμφαση υπογραμμίζω την ανά
Keywords
Τυχαία Θέματα