Αυτοί που λένε για "άλλο μείγμα" κοροϊδεύουν τους πολίτες

Αντιμέτωπος με την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Ελέγχου Εκτέλεσης Προϋπολογισμού της Βουλής, βρέθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του πρώτου διμήνου του 2011.

Ο κ. Σαχινίδης, ανέφερε πως «το έλλειμμα του κρατικού Προϋπολογισμού είναι κατά 55 εκατ. ευρώ χαμηλότερο από τις προβλέψεις σε μηνιαία βάση» και πως «όσοι υποστηρίζουν πως υπάρχει διαφορετικό μείγμα πολιτικής κοροϊδεύουν τους πολίτες».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ωστόσο, αντέταξαν πως η
πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού έχει ήδη εκτροχιαστεί και πως η κυβέρνηση προβαίνει σε «δημιουργική λογιστική», ετοιμάζοντας νέα μέτρα για είσπραξη πλέον των 4 δισ. ευρώ.

«Διακινούν πολιτικές και δημοσιογραφικές "παραισθησιογόνες" αντιλήψεις, όσοι υποστηρίζουν ότι τα νούμερα "δε βγαίνουν" και ότι υπάρχει άλλο μείγμα πολιτικής που οδηγεί στη "νιρβάνα". Όσοι διακινούν αυτές τις απόψεις ουσιαστικά προτρέπουν τους πολίτες σε ομφαλοσκόπηση για την κατάκτηση μιας ανώτερης αλήθειας, την οποία οι ίδιοι κατέκτησαν», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Σαχινίδης.

«Όσοι λένε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε με δανεικά, κοροϊδεύουν τους πολίτες! Όσοι λένε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε όπως πριν, κοροϊδεύουν τους πολίτες! Όσοι λένε ότι υπάρχει άλλο μείγμα πολιτικής που θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε, κοροϊδεύουν τους πολίτες!», διατράνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Σαχινίδης παραδέχθηκε, πάντως, πως οι δαπάνες του τακτικού Προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 3,3%, αλλά η εν λόγω αύξηση, οφείλεται στη διάθεση 351 εκατ. € για εξόφληση παλαιών οφειλών νοσοκομείων, ενώ και τα καθαρά έσοδα είναι χαμηλότερα κατά 860 εκ. ευρώ, σε σχέση με το στόχο του διμήνου.

Η μείωση αυτή οφείλεται στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας τον μήνα Ιανουάριο, και στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 414 εκ. ευρώ το τρέχον δίμηνο, εν μέρει οφειλόμενες και στη μείωση της φορολογίας για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα.

Οι δαπάνες του τακτικού Προϋπολογισμού είναι επίσης αυξημένες κατά 284 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το στόχο, ενώ οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι περιορισμένες κατά 595 εκ. ευρώ.

Οι εξηγήσεις του υφυπουργού Οικονομικών, δεν έπεισαν την αντιπολίτευση, με τον Θ. Καράογλου (ΝΔ) να κάνει λόγο για «εκτροχιασμό των εσόδων» και να παρατηρεί πως η μείωση του ελλείμματος, προκύπτει μονάχα με συνυπολογισμό της πολύ μεγάλης μείωσης του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Χωρίς την τελευταία, «το έλλειμμα είναι αυξημένο κατά 383%» παρατήρησε ο κος Καράογλου, κάτι που γεννά την ανάγκη πρόσθετων μέτρων ύψους 4,2 δισ. ευρώ.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, θεώρησε πως η κυβέρνηση μπορεί να επιτύχει αναπαραγωγή του κεφαλαίου σε στοιχειώδες επίπεδο κερδοφορίας, μονάχα με πλήρη εξαθλίωση της εργατικής τάξης σε επίπεδα Ινδίας και Κίνας. Όσον αφορά την εκτέλεση του Προ
Keywords
Τυχαία Θέματα