Οι πολλές ώρες εργασίας βλάπτουν την καρδιά

Όσοι εργάζονται συστηματικά πολλές ώρες αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο να εμφανίσουν κάποιο καρδιακό νόσημα, που είναι η πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο, ανακοίνωσαν βρετανοί επιστήμονες. Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι, όπως προέκυψε από μακροχρόνια μελέτη τους, όποιος εργάζεται περισσότερες από 11 ώρες την εβδομάδα, έχει αυξημένο κίνδυνο κατά 67% να εμφανίσει κάποιο καρδιακό νόσημα σε σύγκριση με όποιον εργάζεται 7 με 8 ώρες ημερησίως.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι από τη μελέτη τους προκύπτει πως οι πληροφορίες για τον αριθμό των ωρών εργασίας - σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, όπως η αρτηριακή
πίεση, ο διαβήτης και το κάπνισμα- μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς να καταλήξουν σε συμπέρασμα για το πόσο κινδυνεύει από καρδιακά ο ασθενής.

Ωστόσο, επισημαίνουν ότι δεν είναι ακόμα σαφές αν οι πολλές ώρες εργασίας από μόνες τους αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακού νοσήματος ή αν λειτουργούν συνδυαστικά με άλλες επιβλαβείς για την καρδιά συνήθειες, όπως η κακή διατροφή, η κατάθλιψη και η έλλειψη σωματικής άσκησης.

"Αυτή η έρευνα μπορεί να μας κάνει να αναθεωρήσουμε το παλιό ρητό 'η σκληρή δουλειά δεν σκοτώνει΄", λέει ο Στίβεν Χόλγκεϊτ, πρόεδρος στο Βρετανικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας, που συνχρηματοδότησε τη μελέτη.

Τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine, και βασίστηκαν στη μελέτη σχεδόν 7.100 βρετανών εργαζόμενων επί 11 χρόνια.
Keywords
Τυχαία Θέματα