Τα 10 λάθη των νέων γονιών

22:57 13/3/2012 - Πηγή: 24wro
Όλοι οι γονείς κάνουν λάθη...
Σκεφτείτε τους δικούς σας γονείς και σίγουρα θα σας έρθουν στο μυαλό περιστατικά στα οποία θα μπορούσαν να έχουν «δράσει» κάπως αλλιώς. Δεν τους κατηγορούμε. Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν είναι αλάνθαστος, πόσο μάλλον κάποιος που έχει να αντιμετωπίσει μία νέα ζωή που αποτελεί ό,τι πολυτιμότερο και πολυαγαπημένο είχε ποτέ. Γνωρίζοντας, όμως, τα δέκα συνηθέστερα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι γονείς, ίσως καταφέρετε να τα αποφύγετε. Γιατί μπορεί από τα λάθη να μαθαίνουμε αλλά. γιατί να το ρισκάρουμε;

1ο
λάθος: Πανικοβάλλεστε για το οτιδήποτε.
Οι παιδοψυχολόγοι λένε ότι οι νέοι γονείς αντιδρούν με υπερβολικό τρόπο σε κάποιες συνήθειες των μωρών, όπως το φτύσιμο του φαγητού ή ο εμετός. Και το μωρό, με τη σειρά του, αντιλαμβάνεται αυτήν την αντίδραση. Είναι, μάλιστα, ικανοί πολλοί γονείς να χάσουν όλη την ομορφιά του πρώτου χρόνου ενός μωρού από το άγχος και την ανησυχία μήπως κάτι δεν πάει καλά. "Μήπως έχει κάποιο πρόβλημα στο εντεράκι του;" "Μήπως έχει πολλά σάλια;" "Τρώει αρκετά ή μήπως όχι;" "Κλαίει πολύ ή λίγο;" Αν οι παραπάνω ερωτήσεις σας θυμίζουν κάτι, χαλαρώστε. Όλοι οι ψυχολόγοι συμφωνούν ότι τα μωρά είναι πολύ πιο ευπροσάρμοστα και «ελαστικά» από όσο φανταζόμαστε. Οπότε. χαλαρώστε!
2ο λάθος: Δεν αφήνετε το μωρό σας να κλάψει.
Οι παιδίατροι λένε πως ένα συχνό λάθος που κάνουν οι γονείς είναι ότι προσπαθούν με κάθε τρόπο να μην κλαίει το μωρό τους, γιατί συνδέουν το κλάμα με κάτι κακό, με κάτι λάθος που πρέπει να διορθώσουν. Τα μωρά, όμως, είναι «φτιαγμένα» για να κλαίνε, γιατί αυτό είναι από τα λίγα που μπορούν να κάνουν για να τραβήξουν την προσοχή. Ακόμα και αν έχουν φάει ή αν τους έχετε αλλάξει την πάνα, αυτά μπορεί να κλαίνε τόσο δυνατά σα να τους συμβαίνει κάτι τρομερό. Το κλάμα είναι μέρος της καθημερινότητας του μωρού. Ανησυχήστε μόνο εφόσον το μωρό σας δε μπορεί να ηρεμήσει μετά από πολλή ώρα ή αν το κλάμα του έχει να κάνει με πυρετό, κάποιο εξάνθημα ή έντονο εμετό και τότε καλέστε τον γιατρό σας.
3ο λάθος: Ξυπνάτε το μωρό για να το θηλάσετε.
Λάθος ή παρανόηση; Οι παιδίατροι λένε πως τα μωρά που θηλάζουν μπορούν -και πρέπει- να κοιμούνται κατά την διάρκεια της νύχτας. Αλλά υπάρχει συχνά η παρανόηση ότι το μητρικό γάλα δεν είναι αρκετά «πηχτό» ώστε να χορτάσει το μωρό για όλη τη διάρκεια της νύχτας. Είναι, όμως, δυνατό και ωφέλιμο τόσο για τα μωρά όσο και για τις μαμάδες τους να κοιμηθούν αρκετές ώρες μέχρι να ξαναξυπνήσουν για. μαμ.
4ο λάθος: Μπερδεύετε το φτύσιμο και τα σάλια με τον εμετό.
Οι γιατροί συμφωνούν ότι η διαφορά, ανάμεσα στο φτύσιμο και τον εμετό, είναι η συχνότητα και όχι η ένταση. Το φτύσιμο έχει τέτοια ένταση που μπορεί ακόμα και να εκτοξευθεί μέσα σε έναν χώρο. Αν, όμως, το μωράκι σας υποφέρει από κάποια γαστροεντερική ίωση, θα κάνει εμετό κάθε 30 με 45 λεπτά, ανεξάρτητα από το αν έχει φάει ή όχι.
5ο λάθος: Πιστεύετε ότι έχει πυρετό χωρίς καν να ιδρώσει.
Σύμφωνα με τους παιδίατρους, ο πυρετός κατά τον οποίον το πρωκτικό θερμόμετρο δεί
Keywords
Τυχαία Θέματα