Παραμένει η ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο

18:04 30/6/2012 - Πηγή: 24wro
Ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο μέχρι ...
τις 19 Ιανουαρίου 2013 προτείνει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι-μουν, σε νέα έκθεσή του. Αναφερόμενος στις έρευνες για υδρογονάνθρακες... ο ΓΓ του διεθνούς οργανισμού καλεί τα δυο μέρη να καταβάλουν «κάθε δυνατή προσπάθεια» για να αποφύγουν την αύξηση της έντασης, επισημαίνοντας τη σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, χωρίς να κάνει λόγο για απειλές
εκ μέρους της Τουρκίας.

Παράλληλα, προβάλλει την άποψη πως είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί ότι ο οποιοσδήποτε πλούτος από τους φυσικούς πόρους ανήκει σε όλους τους Κυπρίους και θα ωφελήσει και τις δυο κοινότητες και ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ακόμη «ισχυρό κίνητρο» για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της Κύπρου.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι πρόκειται για μια περιγραφική έκθεση, τεχνικού κυρίως χαρακτήρα, πανομοιότυπη με την προηγούμενη και ακολουθεί τη γνωστή τακτική των ίσων αποστάσεων.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να εγκρίνει σχετικό ψήφισμα στις 18 Ιουλίου, ενώ στις 10 του μηνός, θα ενημερώσουν τα μέλη του Σώματος ο Αλεξάντερ Ντάουνερ (για τη διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό) και η Λίζα Μπάτενχαϊμ (για την αποστολή της UNFICYP).

Στην έκθεση, η οποία καλύπτει τις εξελίξεις για την αποστολή της UNFICYP από τις 21 Νοεμβρίου 2011 μέχρι τις 20 Ιουνίου 2012, γίνεται σαφής αναφορά στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας 186 (1964) και στο πιο πρόσφατο 2026 (2011) για τους όρους εντολής της ειρηνευτικής δύναμης.

Στην αναφορά για την αποστολή των καλών υπηρεσιών του στο Κυπριακό, ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού αναφέρει ότι τον Ιανουάριο υπήρξε ένας ακόμη γύρος συνομιλιών υψηλού επιπέδου στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης, εστιάζοντας στο περιουσιακό, το εδαφικό, τη διακυβέρνηση και κατανομή της εξουσίας.

«Παρά τις προφανείς ομοιότητες στις θέσεις για την ιδιοκτησία, δεν επιτεύχθηκαν συγκλίσεις» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ σημειώνει ότι στο τέλος Μαρτίου, ο κ. Ντάουνερ του παρέδωσε έκθεση αξιολόγησης της προόδου.

«Κατέληξα στο συμπέρασμα», τονίζει «πως δεν υπήρχε ακόμα επαρκής πρόοδος όσον αφορά βασικά θέματα ώστε να καλέσω για πολυμερή διάσκεψη. Ενημέρωσα τους δύο ηγέτες για το συμπέρασμά μου».

Τόσο ο κ. Χριστόφιας, όσο και ο κ. Έρογλου ανέφεραν ότι «ήταν πρόθυμοι να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια λύση», προσθέτοντας ότι «ωστόσο, στις 26 Απριλίου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ειδικού Συμβούλου μου, η τουρκοκυπριακή πλευρά τού ανέφερε ότι θα συνεχίσουν τις συζητήσεις επί της ουσίας μόνο αν υπήρχε ένα δεσμευτικό χρονικό διάστημα-πλαίσιο, με αποκορύφωμα τη σύγκληση μιας πολυμερούς διάσκεψης».

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΟΗΕ, «ταυτόχρονα, η ελληνοκυπριακή πλευρά εξέφρασε την ετοιμότητα να συνεχίσει τις συζητήσεις, αλλά απέρριψε την ιδέα για τυχόν χρονικές δεσμεύσεις, υποστηρίζοντας ότι
Keywords
Τυχαία Θέματα