ΟΜΠΑΜΑ: ΑΠΟΧΩΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΨΗΛΑ

23:16 12/12/2011 - Πηγή: 24wro
Η αποχώρηση των αμερικανικών ...στρατευμάτων από το Ιράκ μετά από σχεδόν εννέα χρόνια γίνεται με τιμή και με το κεφάλι ψηλά», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Νούρι Αλ Μαλίκι στο Λευκό Οίκο. Οι...
ΗΠΑ αφήνουν ένα ανεξάρτητο και αυτάρκες κράτος που θα είναι διαρκής σύμμαχος μας, όπως επισήμανε, και δεν θα το αφήσουν να σταθεί αβοήθητο καθώς θα αντιμετωπίζει το μέλλον του.

Πρόκειται για μία ιστορική στιγμή, πρόσθεσε ο Ομπάμα.

Οι αμερικανικές δυνάμεις πρόκειται
να αποχωρήσουν πλήρως μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, μετά από τη συμφωνία στην οποία ήρθαν οι δύο κυβερνήσεις μετά από πολλούς μήνες συνομιλιών και ενστάσεων κυρίως από την πλευρά της Βαγδάτης που δεν δέχτηκε την παρουσία χιλιάδων στρατιωτών ως δύναμη εκπαίδευσης των ιρακινών δυνάμεων.

Παρά την αποχώρηση των ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον, όπως είχε επισημάνει και ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Ιράκ, δεν ανησυχεί από το ενδεχόμενο να εκμεταλλευτεί το κενό ισχύος το Ιράν.

Από το 2003 και την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί περίπου 4500 Αμερικανοί στρατιώτες και πολλές χιλιάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί βαριά.

Η απόσυρση από το μέτωπο του Ιράκ δίνει μία πολιτική και οικονομική ανάσα στον Ομπάμα ενόψει των εκλογών του 2012 αν και οι αντίπαλοί του είναι πιθανό να επαναφέρουν στην προεκλογική εκστρατεία το ζήτημα της ασφάλειας της χώρας πέρα φυσικά από την οικονομία που αναμένεται να κυριαρχήσει.
Keywords
Τυχαία Θέματα