Γλέντι διαρκείας εις υγείαν... της ΔΕΗ

10:45 21/4/2011 - Πηγή: 24wro
Πάρτι διαρκείας με πολυήμερα ταξιδάκια στο εξωτερικό...
πολυτελή γεύματα και ακριβά δώρα είχαν στήσει συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ μέσα από τις επιχορηγήσεις των 31,2 εκατ. ευρώ που πλήρωναν η επιχείρηση ηλεκτρισμού και οι φορολογούμενοι στο μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας για τα χρόνια 1999-2010.

Χθες η υπουργός ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη έδωσε στη δημοσιότητα το πόρισμα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή, ο οποίος ταυτόχρονα το απέστειλε και στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.


Η έρευνα των επιθεωρητών αποκαλύπτει το χλιδάτο γλέντι που είχε στηθεί και σε βάρος των εργαζομένων της ΔΕΗ, από τους οποίους μεταξύ άλλων παρακρατούνταν και ποσοστό του μισθού τους για την ενίσχυση της ΓΕΝΟΠ.

Διαπιστώθηκαν δαπάνες γενικώς και αορίστως για «διανυκτερεύσεις, μεταφορές, φαγητά μελών της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ σε δύο ξενοδοχεία ύψους 9.409 ευρώ.

Στο πόρισμα των 100 σελίδων εντοπίζονται δαπάνες για οκταήμερο ταξίδι 40 ατόμων στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη ύψους 115.400 ευρώ ή 30 ατόμων στη Βιέννη και τη Βουδαπέστη που κόστισε 95.542 ευρώ. Αλλά και χρέωση δωματίου σε «πεντάστερο» ξενοδοχείο της χώρας έναντι 7.085 ευρώ για την αυθημερόν διαμονή ατόμου!

Επίσης, παιδιά και φίλοι συνδικαλιστών απολάμβαναν δωρεάν στάθμευση και βενζίνη αξίας μέχρι και 14.250 ευρώ ετησίως. Βέβαια, δεν θα μπορούσαν να λείψουν και τα ακριβά δώρα δημοσίων σχέσεων, όπως για οκτώ άτομα ύψους 861,80 ευρώ.

Στο διά ταύτα το «πόρισμα Ρακιντζή» θεωρεί «άκυρες και μη εφαρμοστέες» τις επιχορηγήσεις που δόθηκαν στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και τον Οργανισμό Κοινωνικών Δραστηριοτήτων Εργαζομένων (ΟΚΔΕ) μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενώ χαρακτηρίζει και «παράνομες» τις αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων της ΔΕΗ.

Κι αυτό, όπως υποστηρίζει, επειδή η νομοθεσία περί «συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων» απαγορεύει την ενίσχυση συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες. Επιτρέπει κατ' εξαίρεση παροχές μόνο σε πρωτοβάθμια σωματεία και για κοινωφελείς σκοπούς.

Ταυτόχρονα, οι επιθεωρητές παρατηρούν ως προς την έγκριση των δαπανών από τις διοικήσεις της ΔΕΗ: «Η εταιρεία αρκείται σε έλεγχο τυπικής νομιμότητας των παραστατικών που της προσκομίζει η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ. Από τον έλεγχο παραστατικών των δαπανών των ετών 2008 έως και 2010 που πραγματοποιήσαμε, διαπιστώθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις τα υποβληθέντα τιμολόγια αναφέρονται σε κάλυψη κινητοποιήσεων ή νομικών υπηρεσιών, πιθανώς στρεφομένων κατά της εταιρείας. Υπάρχουν, επίσης, περιπτώσεις όπου τα υποβληθέντα τιμολόγια αναφέρονται σε δαπάνες πολυτελών ταξιδίων, δώρων κ.λπ. ή σε χρήση υπηρεσιών από μη δικαιούχους (π.χ. στάθμευση αυτοκινήτων από τρίτους).

Στις πλείστες των περιπτώσεων, δεν αναγράφονταν επί των παραστατικών ο σκοπός (του ταξιδιού, του γεύματος κ.λπ.), ούτε τα ονόματα των συμμετεχόντων. Σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται να υπήρξε κατ' αρχάς αντίρρηση έγκρισης της δαπάνης από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της ετ
Keywords
Τυχαία Θέματα