44 χρόνια από την 21η Απριλίου 1967

10:05 21/4/2011 - Πηγή: 24wro
Σαράντα τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το πραξικόπημα της 21 της Απριλίου 1967...
όταν οι Αθηναίοι ξυπνούσαν από τα στρατιωτικά εμβατήρια και τα τεθωρακισμένα που είχαν βγει στους δρόμους.

Το πραξικόπημα εκδηλώθηκε υπό την ηγεσία του τότε συνταγματάρχη Γεωργίου Παπαδόπουλου, που κατέλαβε την εξουσία με την υποστήριξη και συμμετοχή του τότε ταξίαρχου Στυλιανού Παττακού και του συνταγματάρχη Νικόλαου Μακαρέζου.

Η Ελλάδα
μπήκε για μια επταετία στον «γύψο», από τον οποίο βγήκε μετά από πολλές θυσίες και πολύ αίμα.

Μηνύματα για τη συμπλήρωση 44 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου εξέδωσαν τα πολιτικά κόμματα.

ΚΚΕ

«Η στρατιωτική δικτατορία, αξιοποιώντας και χρησιμοποιώντας τον αντικομμουνισμό, επιβλήθηκε το 1967 έχοντας τη στήριξη των μονοπωλίων, που σήμερα ευθύνονται για την κρίση και το χρέος και γιατί το εργατικό λαϊκό κίνημα βρέθηκε απροετοίμαστο» επισημαίνει το ΚΚΕ.

Καλεί, παράλληλα, το λαό να υπερασπιστεί και να κατακτήσει τα δικαιώματά του, αντιπαλεύοντας τα μονοπώλια και τους μηχανισμούς τους, με στόχο να ανατρέψει την εξουσία.

ΣΥΝ

«Η φετινή επέτειος μας βρίσκει αντιμέτωπους με την κυβερνητική πολιτική που δημιουργεί έναν ολοένα και πιο ασφυκτικό κλοιό στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας, αλλά και στην ίδια τη Δημοκρατία» τονίζει ο ΣΥΝ.

Το σημερινό μήνυμα αντίστασης είναι, όπως αναφέρει, «ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης, ενάντια στο μνημόνιο και τη σημερινή οικοδόμηση της ΕΕ».

Δημοκρατική Αριστερά

Για κρίσιμη καμπή της χώρας που βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας κάνει λόγο η εκτελεστική επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Υπογραμμίζει ότι ο φόβος για το αύριο έχει δημιουργήσει συνθήκες έντονης απογοήτευσης για τους πολίτες, χαρακτηρίζει, ωστόσο, «άστοχες και ιστορικά λαθεμένες» τις συγκρίσεις με το 1967. Τονίζει, ωστόσο, ότι είναι επίκαιροι οι αγώνες για εμβάθυνση της Δημοκρατίας, για περισσότερο κοινωνικό κράτος, για διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
Keywords
Τυχαία Θέματα