Oι οκτώ top γκάφες προέδρων των ΗΠΑ

22:43 3/6/2012 - Πηγή: 24wro
Τι θα μπορούσε να μειώσει τη ντροπή, στην οποία μοιραία βύθισε τον Μπαράκ Ομπάμα...
το πρόσφατο λεκτικό ατόπημά του για τα «πολωνικά στρατόπεδα θανάτου»; Πιθανότατα η σκέψη ότι σε πολλές ανάλογες γκάφες έχουν υποπέσει παλιότερα και άλλοι πρόεδροι των ΗΠΑ!

Προεδρική γκάφα βεβαίως μπορεί να συνιστά και η επιλογή κακού διερμηνέα. Αυτό το επιβεβαίωσε κάποτε ένα παλιότερο περιστατικό αμερικανο- πολωνικού μπερδέματος, απείρως ελαφρύτερο από το «νωπό» του Ομπάμα, με την τόσο βαριά ιστορική φόρτιση.

Πριν από 35 χρόνια ο αμήχανος Τζίμι Κάρτερ πάσχιζε να καταλάβει γιατί γελούσαν τρανταχτά
οι πολωνοί αξιωματούχοι στη Βαρσοβία, έως ότου πληροφορήθηκε πώς ακριβώς είχε αποδώσει ο μεταφραστής τα λόγια συμπάθειας και εκτίμησης προς τους Πολωνούς: Ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιθυμούσε σαρκικά το πολωνικό λαό!

Ας τις πάρουμε όμως με χρονική σειρά τις - περισσότερο ή λιγότερο διάσημες - γκάφες αμερικάνων προέδρων. Γκάφες προεκλογικές και μη. Μοιραίες, ανώδυνες ή ακόμη και ... επωφελείς. Γκάφες με πολλή, λίγη ή ανύπαρκτη πολιτική ουσία. Από τον Τζόνσον μέχρι τον Ομπάμα.

Το πρώτο περιστατικό του ... καταλόγου αποδεικνύει ότι για να προκύψει γκάφα δεν χρειάζεται απαραιτήτως να ...ξεπηδήσουν «μαργαριτάρια» από κάποιο προεδρικό στόμα. Αρκεί ο ήχος ενός διακριτικού ...ροχαλητού.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1967: Μην με ξυπνάτε, όνειρο βλέπω...

Στην Πούντα ντελ Έστε της Ουρουγουάης διεξάγεται η Παναμερικανική Διάσκεψη. Μιλά ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χουάν Κάρλος Ονγκάνια, αλλά ολοένα και περισσότερα βλέμματα στρέφονται στον ομόλογό του των ΗΠΑ, τον Λίντον Τζόνσον.

Τα βλέμματα απορίας μετατρέπονται σε χαμόγελα. Ο πρόεδρος Τζόνσον κοιμάται βαθιά, «αφιερώνοντας» προς τη Διάσκεψη ένα ελαφρύ ροχαλητό.

Ο πρόεδρος Ονγκάνια είναι δικτάτορας, αλλά το επιτελείο του Τζόνσον δεν τολμά να ισχυριστεί ότι ο ύπνος του προέδρου αποτελούσε ένδειξη έμπρακτης περιφρόνησης προς τη χούντα της Αργεντινής. Η Ουάσινγκτον, βλέπετε, έχει πολύ καλές σχέσεις (και) με αυτή τη λατινοαμερικάνικη χούντα.

Στην Κεντρική και Νότια Αμερική ο προεδρικός υπνάκος εκλαμβάνεται ως ... σημειολογική ένδειξη του «ενδιαφέροντος» που τρέφουν οι ΗΠΑ για την υπόλοιπη - πλην Καναδά, ίσως- ήπειρο.

Κάπως έτσι, η γνωστή ρήση επιδέχεται μια μικρή επιμήκυνση: Αν «ο θεός ευλογεί την Αμερική», ο Μορφέας μπορεί ενίοτε να ... περιθάλπει τους προέδρους της. Ειδικά αν δεν έχουν τα νιάτα και τη ζωτικότητα που διέθετε ο Τζον Κένεντι, προκάτοχος του Τζόνσον.

Στα επόμενα περιστατικά, οι πρόεδροι -πρωταγωνιστές θα χρειαστεί να μιλήσουν, όχι να ροχαλίσουν...

Ας θυμηθούμε τα παθήματά τους, εξασκώντας όμως και τη φαντασία μας: Θα προσπαθήσουμε να μαντέψουμε τι θα συνέβαινε, εάν τέτοιες γκάφες λάμβαναν χώρα στη ... δική μας χώρα.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1976: Έλα καημένε, όλοι δικοί μας είναι...

Στις ΗΠΑ διεξάγεται η δεύτερη τηλεοπτική μονομαχία ανάμεσα στον ένοικο του Λευκού Οίκου, Τζέραλντ Φορντ και τον υποψήφιο των Δ
Keywords
Τυχαία Θέματα