Το πιο δύσκολο στο τένις

Σχεδόν κανένας πόντος στο τένις δεν είναι ίδιος με τον προηγούμενο. Σε αντίθεση με τα περισσότερα αθλήματα, το τένις έχει πιο πολλούς πόντους υπό πίεση: game points, set points, break points, match points, championship points.

Γι’αυτό είναι από τα δυσκολότερα αθλήματα…

Όλο και περισσότερος λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για τη ψυχολογία στο τένις.

Ακόμα και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές των γηπέδων, αναλώνονται σε αναλύσεις και συζητήσεις σχετικά με τις διάφορες ψυχολογικές καταστάσεις

που βίωσαν κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.

Σύμφωνα με αρκετούς, μάλιστα, ο ρόλος ενός σύγχρονου προπονητή στο τένις, είναι περισσότερο ψυχολογικός και υποστηρικτικός παρά τενιστικός.

Ένας πόντος μπορεί να σημαίνει ένα Grand Slam….

“Είναι τεράστια η πίεση” αναφέρει χαρακτηριστικά ο Άλεν Φοξ, πρώην επαγγελματίας τενίστας και συγγραφές του επιτυχημένου βιβλίου “Tennis: Winning the Mental Match”.

“Δεν συμβαίνει σε άλλα αθλήματα. Θα ήταν το ίδιο αν στο μπάσκετ έλεγες κάθε πέντε λεπτά ότι το επόμενο καλάθι μετράει για 10 πόντους. Είναι σημαντικό αυτό που κρίνει τη συνέχεια. Στο τένις είναι “όλα ή τίποτα”. Πολλές διακυμάνσεις αυξάνουν την πίεση. Οι παίκτες πρέπει να δείξουν μεγάλη πειθαρχία για να χειριστούν την κατάσταση και να μην πνιγούν” προσθέτει ο Φοξ.

Όσο δουλειά απαιτείται στο court, άλλη τόσο προετοιμασία γίνεται και στο ψυχολογικό κομμάτι σε έναν αθλητή κορυφαίου επιπέδου.

“Οι καλύτεροι προπονητές είναι πολύ καλοί ψυχολόγοι. Αυτό είναι το πιο σημαντικό της δουλειάς τους, να ελέγχουν τα συναισθήματα των παικτών τους. Το τένις είναι εξαιρετικά ψυχοφθόρο. Δεν μπορείς να χαλαρώσεις ούτε για ένα δευτερόλεπτο και αυτό είναι πολύ δύσκολο να το διαχειριστείς”

“Αυτό που κάνουν οι τενίστες στο γήπεδο, την περισσότερη ώρα μεταξύ των πόντων, είναι να προσπαθούν να διαχειριστούν τα έντονα συναισθήματά τους” γράφει ο Άλεν Φοξ.

Από την πλευρά του, ο Τζάστιν Γκίμελστομπ, πρώην τενίστας, σχολιαστής στην τηλεόραση και νυν προπονητής του Τζον Ίσνερ, υποστηρίζει ότι είναι πολύ σημαντικό να έχεις το μυαλό σου ελεύθερο και χαλαρό ώστε να μπορείς να συγκεντρωθείς στο παιχνίδι. Αυτό είναι το συστατικό της επιτυχίας.

“Όπως σε όλα στη ζωή, είναι θέμα συνήθειας. Είναι κάτι στο οποίο πρέπει να αφοσιωθείς και να κατανοήσεις. Είναι η ικανότητα που έχεις να διαχειρίζεσαι την εξαιρετικά πιεστική κατάσταση. Αυτό είναι το πραγματικό προσόν σου. Αυτό είναι που θα σε οδηγήσει στην επιτυχία” αναφέρει ο Γκίμελστομπ.

“Ω Θεέ μου, πρέπει να κερδίσω αυτόν τον πόντο” λέει ο Φοξ. “Θα κατακτήσω το Wimbledon, αν κερδίσω τον επόμενο πόντο. Αν σκέφτεσαι έτσι, είσαι νεκρός”

Ο Άλεν Φοξ προτείνει να δουλέψετε πάνω σε τεχνικές που διαχειρίζονται το άγχος. Προτείνει να επικεντρωθείτε στο τι χρειάζεται τα επόμενα δευτερόλεπτα.

“Δεν θες να κοιτάξεις τη μεγάλη εικόνα σε αυτόν τον πόντο. Όμως, φυσικά, είναι δύσκολο να πεις στον εαυτό σου να μην σκέφτεται ότι είναι match point, γιατί ουσιαστικά τον βάζεις να το σκεφτεί. Συγκεντρώνεσαι προκειμένου να συγκρατήσεις τον εαυτό σου”

Σύμφωνα με έρευνες το μυαλό μπορεί να διαχειριστεί μόνο μια μεγάλη σκέψη σε μια στιγμή. Έτσι, αν επικεντρώνεσαι σε μια σκέψη σχετικά με το πέταγμα της μπάλας, ή την κίνηση σε ένα χτύπημα, καταλαμβάνεις χώρο στο μυαλό σου που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί καλύτερα.

“Πρέπει να δώσεις στον παίκτη κάτι διαφορετικό από το να σκεφτεί πως αν χάσει αυτό το χτύπημα, θα χάσει και το ματς. Μην αστοχήσεις” αναφέρει ο Φοξ.

The post Το πιο δύσκολο στο τένις appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα