Η έξυπνη στρατηγική του Νόλε!

Το εκπληκτικό δεύτερο μισό του 2018 για τον Νόβακ Τζόκοβιτς οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στο ανανεωμένο σερβίς του ενώ ακολούθησε μια πολύ πετυχημένη στρατηγική στα δεύτερα σερβίς!

Στο τένις λένε ότι είσαι τόσο καλός όσο το δεύτερο σερβίς σου!

Ακούγεται υπεραπλουστευμένο, ωστόσο, όντως το σερβίς, πόσο μάλλον το δεύτερο σερβίς και η ικανότητά σου να κερδίζεις εκεί όσο περισσότερους πόντους γίνεται είναι συχνά η διαφορά που σε κάνει να κερδίζεις ματς και τίτλους!

Η Infosys ανάλυση της ATP World Tour

έκανε μια νέα πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα πάνω στα φετινά δεύτερα σερβίς των τενιστών παίρνοντας δεδομένα από όλα τα Masters της σεζόν και το ATP Finals.

Όπως είναι γνωστό σε όλους, το δεύτερο σερβίς είναι λογικά αρκετά ασθενέστερο από το πρώτο (εκτός αν είσαι ο…Κύργιος), συνεπώς οι τενίστες ενδιαφέρονται ακόμα περισσότερο για την τοποθέτησή του.

Η προφανής τους επιλογή είναι να αποφύγουν ο αντίπαλος να χτυπήσει forehand, το χτύπημα που, παραδοσιακά στο τένις, παράγει τις περισσότερες φορές την πιο πολύ δύναμη.

Όντως, οι τενίστες, όπως θα δούμε και στα αποτελέσματα της έρευνας, στοχεύουν πολύ περισσότερο το backhand του αντιπάλου στο δεύτερο σερβίς του τόσο στο deuce όσο και στο ad court.

Φέρνει όμως αυτή η στρατηγική αποτελέσματα;

Η απάντηση είναι πως όχι! Μάλιστα, η επιλογή του να στείλεις το δεύτερο σερβίς σου στο forehand του αντιπάλου είναι πιο προσοδοφόρα και απόδειξή αυτού του γεγονότος είναι οι αριθμοί του Νόβακ Τζόκοβιτς που επέλεξε περισσότερο να στοχεύσει το forehand στα δεύτερα σερβίς του!

DEUCE COURT DirectionAttemptedWin PercentageT53.5%60.9%Body23.1%59.6%Wide23.4%63.5%

Στο deuce court, η επιλογή να πας για το Τ ισοδυναμεί ότι στοχεύεις το backhand των δεξιόχειρων τενιστών. Όπως βλέπετε, το ποσοστό επιτυχίας είναι 60,9% ενώ έχει χρησιμοποιηθεί στο πολύ μεγάλο ποσοστό του 53,5%.

Δείτε όμως τι γίνεται στο wide σερβίς που στοχεύει το forehand του αντιπάλου (πάντα αν είναι δεξιόχειρας). Ενώ έχει χρησιμοποιηθεί μόλις στο 23,4%, δίνει 63,5% κερδισμένους πόντους!

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς χρησιμοποίησε όσο κανείς άλλος αυτή τη στρατηγική στο deuce court σερβίροντας wide στο 45,1% των περιπτώσεων και κερδίζοντας το εντυπωσιακό 68% των πόντων!

Novak Djokovic – Deuce Court Second Serves
T = Made 36.6% / Won 51.9%
Body = Made 18.3% / Won 59.6%
Wide = Made 45.1% / Won 68%

Deuce Court Win Percentage – WIDE
1. Juan Martin del Potro 75% (24/32)
2. Novak Djokovic 68% (87/128)
3. Kevin Anderson 67.6% (48/71)

Στο ad court, επίσης οι τενίστες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία προσπαθούν να στοχεύσουν το backhand του αντιπάλου σερβίροντας wide αλλά το ποσοστό κερδισμένων πόντων είτε στοχεύουν το backhand είτε το forehand είναι σχεδόν το ίδιο!

AD COURT DirectionAttemptedWin PercentageT26.2%60.8%Body33.8%55.1%Wide40%60.9%

Ad Court Win Percentage – T
1. Novak Djokovic 73.5% (86/117)
2. Rafael Nadal 63.2% (24/38)
3. John Isner 61.9% (13/21)

Και πάλι ο Νόβακ Τζόκοβιτς είχε τρομερό ποσοστό κερδισμένων πόντων όταν σέρβιρε στο forehand στα δεύτερα σερβίς του φτάνοντας το 73,5% των πόντων με δεύτερο τον Ραφαέλ Ναδάλ.

Στο τένις, όπως και σε μια παρτίδα σκάκι, η προφανής επιλογή δεν φέρνει πάντα τη λύση. Αντίθετα, το να κάνεις αυτό που ο αντίπαλος δεν περιμένει είναι πολλές φορές ο ιδανικός δρόμος για να αυξήσεις τις πιθανότητές σου για τη νίκη και αυτό έκανε, εν πολλοίς, ο Νόβακ Τζόκοβιτς όσον αφορά στην στρατηγική που επέλεξε στα δεύτερα σερβίς το 2018!

Κώστας Αϊτάκης

The post Η έξυπνη στρατηγική του Νόλε! appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα