Ράφα Ναδάλ: Ένα κυρίαρχο ρομπότ

Είναι ο άνθρωπος που έχει συνδέσει περισσότερο από κάθε άλλον το όνομά του με την clay court season. Ο Ράφα Ναδάλ, είναι ένα κυρίαρχο ρομπότ, του οποίου όμοιο είναι σχεδόν αδύνατο να έρθει στο προσκήνιο ξανά…

Ο κορυφαίος Ισπανός τενίστας όλων των εποχών είναι ο ορισμός του κυρίαρχου τενίστα, του ανθρώπου που θέλει και μπορεί να κάνει τα πάντα δικά του, δίχως μάλιστα να λογαριάζει την δυναμική των αντιπάλων του, χωρίς να θορυβείται για το οτιδήποτε. Είναι απλά ο εαυτός του, έχει γεννηθεί για αυτό.

Πολλοί αθλητές ανά τα χρόνια έχουν καταφέρει να κυριαρχήσουν στα

courts, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον Ρότζερ Φέντερερ ο οποίος θεωρείται και δίκαια, ως ο κορυφαίος όλων των εποχών στο άθλημα, ή για να το θέσουμε ίσως πιο σωστά, ο πιο ολοκληρωμένος που έχει περάσει ποτέ από τα courts.

Ο Ράφα Ναδάλ, δεν θέλει καν να συγκαταλέγεται στην λίστα των ανθρώπων που “διεκδικούν” την θέση τους στο πάνθεον του παγκοσμίου τένις, που “διεκδικούν” τους ρόλους τους ως οι κορυφαίοι των κορυφαίων.

Αυτό, γιατί ο ίδιος ο “Matador” δεν χρειάζεται να προσπαθήσει σχεδόν καθόλου, ώστε να επιβεβαιώσει με την πρώτη ευκαιρία, χωρίς περιθώρια αμφιβολιών, πως είναι ο άνθρωπος που έχει κυριαρχήσει στα courts περισσότερο από κάθε άλλον ανά τα χρόνια.

Δεν έχει αλλοιωθεί με την πάροδο του χρόνου, αλλά αντιθέτως, έχει δημιουργήσει ένα άψογο σύνολο φτιαγμένο για διάκριση, τίποτα το λιγότερο…

Είναι αυτός ο οποίος έχει μπορέσει να ενώσει όλους τους φίλους του τένις, παραδεχόμενοι πως ήταν, είναι και θα είναι για πάντα ο τενίστας που κατάφερε να συνδέσει το όνομά του ολοκληρωτικά με μια επιφάνεια!

Ο 31χρονος από το Μονακόρ της Μαγιόρκα έχει καταφέρει να γράψει έναν “μύθο” γύρω από το όνομά του. Ένας “μύθος” όμως, που είναι μια μεγάλη, τεράστια για την ακρίβεια και κανένας δεν μπορεί να την αμφισβητήσει, αλήθεια.

Είναι αυτός ο οποίος έχει σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά του στην χωμάτινη επιφάνεια, μπορεί να μην έχει την ίδια επιτυχία όσο στο χώμα και στις άλλες επιφάνειες(αν είχε την ίδια τότε θα μιλούσαμε για κάτι άλλο, πέραν του ανθρώπου), αλλά έχει επιτύχει κάτι που λογικά, δεν θα ξανασυμβεί ποτέ στο τένις.

Νούμερα που ζαλίζουν…

Τα κατορθώματά του είναι πάμπολλα και όλα έχουν την δική τους ιστορία, η οποία σίγουρα είναι ξεχωριστή, χαραγμένη στον δικό του μοναδικό άξονα, μιας και όλοι έχουμε καταλάβει πως ο ίδιος δεν είναι σαν τους υπόλοιπους τενίστες.

Έχει μπορέσει να κάνει και τον κάθε δύσπιστο, τον κάθε… παράλογο ο οποίος δεν παραδέχεται πως είναι ο τενίστας που έχει κυριαρχήσει περισσότερο από τον καθέναν στα courts, έστω και μια φορά να αναφωνήσει βλέποντας τον να… δαγκώνει τον έναν τίτλο πίσω από τον άλλον στο χώμα: “Πλάκα μας κάνεις ρε Ράφα ;”

Πέντε στατιστικά, που φτάνουν για να αποδείξουν το μεγαλείο του στην κόκκινη επιφάνεια:

Έχει ρεκόρ 394-35 στο χώμα. Ποσοστό νικών: 91.85%Είναι ο μοναδικός τενίστας που έχει καταφέρει να κατακτήσει διψήφιο αριθμό τίτλων σε κάποιο τουρνουά. Μαντέψτε, το έχει κάνει σε τρία (!), όλα στο χώμα εννοείταιΈχει κερδίσει ένα μοναδικό Grand Slam 10 φόρεςΈχει κατακτήσει το 1/5 των Roland Garros που έγιναν από την έναρξη της Open Era (1968)Έχει ρεκόρ 79-2 στο Roland Garros. Ποσοστό νικών: 97.53%

Αυτός ο κύριος λοιπόν, οδεύει σε ένα ακόμη “πάρτι” στην χωμάτινη περίοδο του 2018, όχι γιατί δεν υπάρχει άλλος σε τόσο υψηλό επίπεδο να τον ανταγωνιστεί στο χώμα, αλλά γιατί ο ίδιος έχει κάνει τον εαυτό του να μην επηρεάζεται από τους υπόλοιπους.

Έχει καταφέρει να δημιουργήσει τον πιο ακομπλεξάριστο και κυρίαρχο χαρακτήρα της ιστορίας στο τένις. Ενώ άλλες φορές, σε διαφορετικές επιφάνειες, μπορεί να εμφανιστεί στρεσαρισμένος ή λιγότερο αποτελεσματικός, στο χώμα αυτά δεν συμβαίνουν.

Στην κόκκινη αυτή επιφάνεια, ο Ράφα έχει μάθει στον εαυτό του πως δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη. Θα εμφανιστεί, θα παίξει και θα κερδίσει. Έχει φτάσει στο σημείο, να ξέρουν όλοι πως όταν παίζει στο χώμα δεν υπάρχει πιθανότητα να χάσει.

Αυτό, είναι κάτι το εξωπραγματικό. Ούτε ο κορυφαίος όλων Ρότζερ Φέντερερ δεν το έχει καταφέρει σε τόσο μεγάλο βαθμό. Όταν βλέπεις τον Ισπανό να παίζει στο χώμα, ξέρεις πως δεν μπορεί να χάσει, δεν γίνεται. Αυτήν είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του και κανείς στον κόσμο, τώρα ή στο μέλλον, δεν θα μπορέσει ποτέ να την αμφισβητήσει.

Είναι ένα ρομπότ, με έναν στόχο κάθε φορά: την νίκη. Μια νίκη και κατ’ επέκταση μια κατάκτηση τροπαίου, που έρχεται με κυριαρχικό τρόπο στο χώμα, δίχως φόβο, αλλά με σιγουριά πως στο τέλος ο Ισπανός θα πετύχει τον στόχο του, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο…

Δημήτρης Χαλιάπας

The post Ράφα Ναδάλ: Ένα κυρίαρχο ρομπότ appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα