Ο αποκλεισμός του Τζόκοβιτς ισοδυναμεί με το τέλος της λογικής

14:21 7/9/2020 - Πηγή: Tennis24
Αρθρογραφεί ο αναγνώστης του Tennis24, Αλέξανδρος Μητρόπουλος στη στήλη “Η άποψή μου”

Η 6η Σεπτεμβρίου του 2020 είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει μια ημερομηνία – σταθμό για το παγκόσμιο τένις. Ο λόγος; Μα φυσικά, ο αποκλεισμός – σοκ του Νόβακ Τζόκοβιτς από τη συνέχεια του Us Open.

Στο άκουσμα της είδησης ότι ο Τζόκοβιτς πέτυχε την επόπτρια γραμμών με το μπαλάκι, η αυθόρμητη αντίδραση κάθε φίλου του τένις είναι (ή πρέπει να

είναι) ότι ο Σέρβος πρέπει να τιμωρηθεί με αποκλεισμό από τη συνέχεια του αγώνα, που ισοδυναμεί με αποκλεισμό από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Αυτές οι σκέψεις όμως απομακρύνονται αυτόματα όταν κάποιος δει το επίμαχο βίντεο. Ο Τζόκοβιτς ουσιαστικά τιμωρήθηκε επειδή το μπαλάκι που έφυγε από τη ρακέτα του (με ελάχιστη δύναμη) βρήκε την επόπτρια γραμμών.

Το λανθασμένο της κίνησης του Νόλε δεν χρειάζεται καν να αναλυθεί περαιτέρω. Είναι όμως η συγκεκριμένη κίνηση ικανή να στερήσει από έναν αθλητή τους κόπους που έχει καταβάλει για να βρίσκεται στη συγκεκριμένη διοργάνωση;

Κατά την άποψη του γράφοντος, το κύριο πρόβλημα είναι θεσμικό. Οι άνθρωποι του τένις, στο πρόσχημα ότι το συγκεκριμένο άθλημα είναι “ανώτερο” από τα άλλα, έχουν θεσπίσει κάποιους κανόνες, οι οποίοι αντιβαίνουν στην κοινή λογική.

Το γράμμα με το πνεύμα του νόμου είναι δύο έννοιες, οι οποίες δεν είναι δυνατόν να συμβαδίζουν σε κάθε περίπτωση. Δεν μπορεί η κίνηση του Τζόκοβιτς να τιμωρείται όπως εκείνη του Ντένις Σαποβάλοφ στο Davis Cup του 2017,κόντρα στη Μεγάλη Βρετανία.

Έχουμε δει τον Νόλε να αντιδρά στο παρελθόν με πολύ πιο άσχημο τρόπο από εκείνον που του απέφερε τον αποκλεισμό στο φετινό Us Open. Σπάσιμο ρακέτας, έντονες λογομαχίες με τους διαιτητές, ακόμη και σκόπιμη καθυστέρηση στην εκτέλεση του σερβίς με σκοπό να σπάσει το ρυθμό του αγώνα.

Και δεν είναι μόνο ο Νόλε, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των τενιστών. Δεν πρέπει άλλωστε, να ξεχνάμε ότι οι τενίστες είναι άνθρωποι, οι οποίοι είναι πιθανό -και απολύτως λογικό- να χάσουν το μυαλό τους πάνω στην ένταση ενός παιχνιδιού.

Ο αποκλεισμός του Τζόκοβιτς δεν προήλθε από την σκληρή στάση των διαιτητών του αγώνα κόντρα στον Πάμπλο Καρένιο Μπούστα. Προέρχεται από τη δυσκαμψία που υπάρχει στο νόμο, η οποία δεν επιτρέπει στους αρμόδιους να σταθμίσουν την εκάστοτε περίπτωση.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι από αυτή την εξέλιξη ο πραγματικός χαμένος είναι το τένις και όχι ο Τζόκοβιτς. Το γεγονός ότι το θύμα της υπόθεσης είναι ο κάτοχος 17 major τίτλων και όχι κάποιος άσημος αθλητής, ίσως αποδειχθεί καθοριστικό για την αναθεώρηση των κανονισμών στο τένις.

Είναι πολύ άδικο και εν τέλει υποτιμητικό για το άθλημα, το ότι αν το μπαλάκι είχε περάσει δίπλα από την επόπτρια, αυτή τη στιγμή ο Τζόκοβιτς θα βρισκόταν πιθανότατα στα προημιτελικά της διοργάνωσης, χωρίς να ακουστεί το παραμικρό.

Ήδη οι συζητήσεις για το συμβάν δίνουν και παίρνουν, καθώς οι απόψεις για την απόφαση των διαιτητών διίστανται. Ευχή όλων είναι να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε οι κανόνες του αθλήματος να εφαρμόζονται με τον πιο δίκαιο τρόπο, αυτόν δηλαδή που θα συμβαδίζει με τους κανόνες της κοινής λογικής.

Αλέξανδρος Μητρόπουλος – αναγνώστης Tennis24

“Η άποψή μου” είναι η θεματική στήλη του Tennis24, ικανοποιώντας έτσι την “ανάγκη” των αγνών φιλάθλων να εκφράσουν ελεύθερα την γνώμη τους για οποιοδήποτε θέμα (τενιστικό) τους απασχολεί.

Τα κείμενα τα οποία θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στο [email protected], θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένα, με ονοματεπώνυμο, συντακτικά ορθά (τόνους, διαστήματα, παράγραφοι, όχι κεφαλαία) και φυσικά να σέβονται τον αναγνώστη και το ίδιο το άθλημα, σε κόσμιο και τενιστικό πλαίσιο. Aν θέλετε να επισυνάψετε και μια φωτογραφία της αρεσκείας σας, θα πρέπει να έχει διάσταση πάνω από 1000×500 pixels σε jpg μορφή, διαφορετικά θα επιλέξουμε εμείς μια αντιπροσωπευτική για το άρθρο σας.

The post Ο αποκλεισμός του Τζόκοβιτς ισοδυναμεί με το τέλος της λογικής appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα