Να επιστρέψουν υγιείς το 2019!

Το 2018 ανέδειξε πολλά νέα αστέρια του αθλήματος με πρώτο και καλύτερο τον Στέφανο Τσιτσιπά, ωστόσο, για άλλους παγκόσμιας κλάσης τενίστες ήταν μια χρονιά γεμάτη σκαμπανεβάσματα για πολλούς λόγους…

Κάνοντας μία πρώτη πολύ σύντομη σύνοψη της σεζόν, θα λέγαμε ότι το 2018 ήταν, τρόπον τινά, μια αντιφατική σεζόν μιας και όσον αφορά στα Slams, οι νικητές ήταν οι συνήθεις ύποπτοι, ωστόσο, στις υπόλοιπες διοργανώσεις είδαμε αρκετό φρέσκο “αίμα” τουλάχιστον σε σχέση με ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

Τα Majors, λοιπόν, “μοιράστηκαν”

μεταξύ των Φέντερερ (Αυστραλιανό), Ναδάλ (Ρολάν Γκαρός) και Τζόκοβιτς (Wimbledon, US Open) αλλά στα Masters 1000 είδαμε νέους νικητές στα πρόσωπα των Χουάν Μαρτίν Ντελ Πότρο (Indian Wells), Τζον Ίσνερ (Μαϊάμι) και Κάρεν Χατσάνοφ (Παρίσι) ενώ ο Αλεξάντερ Ζβέρεφ θριάμβευσε σε Μαδρίτη και World Tour Finals.

Πέραν όμως από τα Masters, είδαμε τον Στέφανο Τσιτσιπά να κάνει μια ασύλληπτη σεζόν με τον τίτλο στην Στοκχόλμη και τους τελικούς σε Βαρκελώνη και Τορόντο, τον Μπόρνα Τσόριτς να κερδίζει το Χάλε κόντρα στον Ρότζερ Φέντερερ αλλά και τον Ντανίλ Μεντβέντεφ να κατακτά το Τόκιο κόντρα στον Κέι Νισικόρι!

Κάποιες παλιές “σταθερές” λείπουν όμως από αυτήν την εξίσωση…

Και τα δύο μεγάλα ονόματα είναι οι Άντι Μάρεϊ και Σταν Βαβρίνκα…

Οι δύο αυτοί σπουδαίοι τενίστες, κάτοχοι 3 Grand Slam έκαστος, ταλαιπωρούνται τα μάλα από τραυματισμούς από το 2017 και μετά και ούτε τη φετινή σεζόν τους είδαμε στο 100% καθώς έπαιξαν σε λίγα τουρνουά και με μέτρια γενικά απόδοση.

Ειδικά, ο Σκωτσέζος που, μόλις δύο χρόνια πριν, ανέβαινε στα 29 του για πρώτη φορά στο Νο1 του κόσμου, τελείωσε τη σεζόν στο Νο260 στον κόσμο έχοντας παίξει μόλις έξι(!) τουρνουά και δώδεκα αγώνες με απολογισμό 7-5.

Ο τραυματισμός στον γοφό έχει πληγώσει ανεπανόρθωτα το αθλητικό και αμυντικογενές παιχνίδι του 31χρονου τενίστα που δεν έχει βρει ακόμα τη φόρμουλα να αλλάξει το στιλ παιχνιδιού του ώστε να προσαρμοστεί στις νέες πιο δύσκολες συνθήκες.

Μετά από πολύ μέτριες εμφανίσεις στα λίγα τουρνουά που αγωνίστηκε, διέκοψε τη σεζόν πρόωρα στη Σενζέν καθώς θεώρησε απαραίτητο πως χρειάζεται περισσότερο την προπόνηση παρά τους αγώνες ώστε να δει πώς θα βελτιώσει την κακή κατάσταση που βρισκόταν.

Ελαφρώς καλύτερα τα πράγματα συνέβησαν για τον Σταν Βαβρίνκα εντός του 2018.

Με τον τραυματισμό στο γόνατο να έχει επηρεάσει πολύ το πολύ επιθετικό παιχνίδι του εκρηκτικού Ελβετού, τουλάχιστον ο Stan the Man πρόλαβε να παίξει 34 αγώνες έχοντας την απόλυτη ισορροπία νικών-ηττών (17-17), ενώ όσο κυλούσε η σεζόν έπαιζε καλύτερα.

Ξεκίνησε πολύ άσχημα τη σεζόν ουσιαστικά μέχρι και το καλοκαίρι όταν και άρχισε να βρίσκει τον εαυτό του περισσότερο στη σκληρή επιφάνεια της Βόρειας Αμερικής.

Σε Τορόντο και Σινσινάτι, παρά τις ήττες, έκανε σπουδαία ματς κόντρα σε Ραφαέλ Ναδάλ και Ρότζερ Φέντερερ αντίστοιχα ενώ, στη συνέχεια της σεζόν, έπαιξε και έναν ημιτελικό στην Αγία Πετρούπολη.

Δίχως να είναι ο παλιός Σταν, έδειξε κάποια “ψήγματα” της παλιάς του αίγλης…

Δίχως να γίνονται νεότεροι μιας και εντός του 2019, ο Μάρεϊ θα κλείσει τα 32 του χρόνια και ο Βαβρίνκα τα 34, το μεγάλο στοίχημα και των δύο είναι να παραμείνουν υγιείς ώστε να δοκιμαστεί το παιχνίδι τους όχι μόνο κόντρα στις “παλιές καραβάνες” όπως οι Big3 που συνεχίζουν κανονικά αλλά και κόντρα στα νέα “όπλα” του αθλήματος, παίκτες όπως ο Τσιτσιπάς, ο Τσόριτς, ο Μεντβέντεφ και ο Χατσάνοφ που αναφέραμε στην αρχή.

Το τουρ τους χρειάζεται όπως και έναν υγιή Χουάν Μαρτίν Ντελ Πότρο για να έχουμε, το 2019, μια πολύ συναρπαστική σεζόν ανάμεσα σε διαφορετικές γενιές τενιστών που είναι έτοιμες να “συγκρουστούν” προσφέροντας μας τρομερό θέαμα!

Κώστας Αϊτάκης

The post Να επιστρέψουν υγιείς το 2019! appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα