Αλκαράθ: “Θρασύς” και με άγνοια κινδύνου (vids)

18:29 2/9/2021 - Πηγή: Tennis24

Λίγους μήνες μετά από τη γέννησή του (Μάιος 2003), το ίνδαλμά του, Ράφα Ναδάλ, έκανε ντεμπούτο στο US Open επικρατώντας στον 1ο γύρο του συμπατριώτη του Φερνάντο Βιθέντε με 3-0 (6-4, 6-3, 6-3).

Το ίδιο ακριβώς έκανε και ο 18χρονος Κάρλος Αλκαράθ Γκαρφία και μάλιστα για ένα game δεν είχε ακριβώς το ίδιο σκορ με το ντεμπούτο του Ναδάλ, καθώς επικράτησε του Βρετανού Κάμερον Νόρι με 6-4, 6-4, 6-3! 

Στο ίδιο τουρνουά (2003) έφτανε στον τελικό ο νυν

προπονητής του, Χουάν Κάρλος Φερέρο, ο οποίος είχε κάνει ένα εκπληκτικό τουρνουά εκείνη τη χρονιά κερδίζοντας σημαντικούς τενίστες της εποχής όπως τον Λέιτον Χιούιτ και τον κορυφαίο Αντρέ Αγκάσι για να λυγίσει στον τελικό από τον Αμερικανό Άντι Ρόντικ. 

Αυτό που ξεχωρίζει στο παιχνίδι του Αλκαράθ, είναι σαφώς το αγωνιστικό “θράσος”, αλλά παράλληλα και η προσπάθεια να φανεί ταπεινός και υπομονετικός. 

Αν και έκλεισε μόλις πριν από μερικούς μήνες τα 18 ο Ισπανός τα έχει… βάλει με δυνατούς και έμπειρους παίκτες, έχει καταφέρει να κατακτήσει ήδη τίτλο ATP και από το Νο490 που ήταν τον Ιανουάριο του 2020, να έχει φτάσει στο Νο53(!) 1,5 χρόνο αργότερα! 

Σε ηλικία 16 ετών ο Αλκαράθ έκανε το ντεμπούτο του σε κυρίως ταμπλό ATP, σημειώνοντας μάλιστα την 1η νίκη στην καριέρα του απέναντι στον συμπατριώτη του, Άλμπερτ Ράμος Βινιόλας, ενώ λίγο αργότερα (Ιανουάριος 2021), στο Australian Open έγραψε τη δική του ιστορία, καθώς σε ηλικία 17 ετών 9 μηνών και 3ων ημερών μπήκε στο “κλαμπ” των νεαρότερων παικτών που έκαναν ντεμπούτο σε κυρίως ταμπλό Grand Slam.

Στο “κλαμπ” αυτό πρωτοστατούν φυσικά οι Ρότζερ Φέντερερ, Ράφα Ναδάλ και Νόβακ Τζόκοβιτς που στην ίδια ηλικία των 17 ετών είχαν κάνει τις “πρώτες” εμφανίσεις τους σε Grand Slam. Μάλιστα ο Αλακαράθ, όχι μόνο μπήκε στο κυρίως ταμπλό, από τα προκριματικά, αλλά σημείωσε και την 1η νίκη στην καριέρα του σε Slam, κερδίζοντας τον Ολλανδό Φαν Ντε Ζάντσχουπ. 

Επίσης έγινε ο νεαρότερος παίκτης με wild-card που κερδίζει παιχνίδι στο Madrid Open, όπου επικράτησε του Αντριάν Μαναρινό, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Ναδάλ που κρατούσε από το 2004, από τον οποίον ωστόσο ηττήθηκε στον επόμενο γύρο ανήμερα των γενεθλίων του! 

Ο πρώτος τίτλος ήρθε τον περασμένο Ιούλιο στο Ούμαγκ της Κροατίας, όπου κέρδισε στον τελικό τον Ρισάρ Γκασκέ παραχωρώντας μόλις 4 games! 

Εκεί έγινε και πάλι ο νεαρότερος πρωταθλητής σε τουρνουά της ATP (τουλάχιστον την τελευταία 10ετία), όντας μόλις 8 ήμερες πιο μικρός από τον Ναδάλ που το 2004 είχε κατακτήσει το όπεν της Βαρσοβίας, που ήταν ο πρώτος τίτλος καριέρας για τον αριστερόχειρα Ισπανό. 

Ο Αλκαράθ έπαιξε και στο Roland Garros και πάλι προερχόμενος από τα προκριματικά, φτάνοντας στον 3ο γύρο της διοργάνωσης, ενώ αγωνίστηκε και στο Wimbledon εξασφαλίζοντας την κάρτα ελευθέρας εκεί όπου αποκλείστηκε στον 2ο γύρο από τον Ντανιίλ Μεντβέντεφ. 

Στη Νέα Υόρκη κάνει ντεμπούτο προερχόμενος για μια αφορά ακόμη από τα προκριματικά. Έχει κερδίσει ήδη τους Κάμερον Νόρι, και Άρθουρ Ρίντερκνες χάνοντας ένα set και πλέον θα πέσει στα βαθιά απέναντι στον Στέφανο Τσιτσιπά με στόχο να βρεθεί στον 3ο γύρο Grand Slam για 2η φορά στην καριέρα του.

“Δεν υπάρχει σύγκριση με Ναδάλ”

Δεν είναι λίγες φορά που που οι δημοσιογράφοι τον αποκαλούν νέο Ναδάλ και μάλιστα σε βελτιωμένη… έκδοση. Ο ίδιος πάντως έχει αποκαλύψει ότι ο Ράφα Ναδάλ είναι το ίνδαλμά του, όμως από την άλλη αποφεύγει τις συγκρίσεις με τον κάτοχο 20 Grand Slam, τονίζοντας παράλληλα ότι τρέφει ιδιαίτερο σεβασμό και για τους τρεις “μεγάλους”.

“Δεν θέλω να σκέφτομαι τη σύγκριση με τον Ναδάλ. Όπως λέω πάντα προσπαθώ να συγκεντρωθώ στη δική μου ιστορία, στο δικό μου μονοπάτι. Ακόμα μαθαίνω, ακόμα μεγαλώνω, ακόμα προσπαθώ να είμαι φιλικός με όλους.”

“Μεγάλωσα με αυτούς τους παίκτες. Τους είδα να παίρνουν Grand Slams και πιστεύω ότι και οι τρεις είναι οι καλύτεροι όλων των εποχών. Για μένα είναι απίστευτο να τους αντιμετωπίζω στο ίδιο Tour. Είμαι τυχερός που μαθαίνω από αυτούς.”, είχε πει τον περασμένο Ιούλιο μετά την κατάκτηση του τίτλου στο Ούμαγκ.

“Δολοφονικό” forehand…

Ο Αλκαράθ, στα παιχνίδια του έχει πραγματικά άγνοια κινδύνου. Παίζει με αρκετό ρίσκο, γίνεται πολύ επιθετικός και συνηθίζει να παίζει με τις γραμμές. Το forehand είναι ένα από τα μεγάλα του “όπλα”.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε αυτά τα δύο πρώτα παιχνίδια στη Νέα Υόρκη το forehand spin του Άλκαραθ έχει φτάσει μέσο όρο τις 3.249 στροφές/λεπτό, την ίδια ώρα που το αντίστοιχο νούμερο του Ναδάλ το 2019 στο US Open ήταν 3.251! 

Μπορεί να τα καταφέρει θαυμάσια τόσο από την πίσω γραμμή, όσο και να ανέβει ταχύτατα στο φιλέ και να τελειώσει τον πόντο.

Φυσικά το μεγάλο μειονέκτημα του 18χρονου στην αναμέτρηση με τον Στέφανο Τσιτσιπά, είναι η απειρία του που μπορεί να τον απογοητεύσει κατά τη διάρκεια του αγώνα και να τον υποχρεώσει σε λάθη. 

Παρά το γεγονός αυτό ο Κάρλος Αλκαράθ είναι έναν ενθουσιώδης “φρέσκος” και γεμάτος ενέργεια τενίστας στοιχεία τα οποία τον κάνουν εξαιρετικά επικίνδυνο για τον κάθε αντίπαλο. 

The post Αλκαράθ: “Θρασύς” και με άγνοια κινδύνου (vids) appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα