Review 2019: Η χρονιά του Ρότζερ Φέντερερ! – VIDEO

Το 2019 ολοκληρώθηκε για τον θρυλικό Ρότζερ Φέντερερ που θα θυμάται, το δίχως άλλα, τα δύο χαμένα match points από τον τελικό του Wimbledon που του στέρησαν ένα Grand Slam που θα επέκτεινε και άλλο τον μύθο του…

Είναι, πιθανώς, άδικο για έναν τενίστα, στην ηλικία των 38 μάλιστα ετών όπως είναι ο Ρότζερ Φέντερερ, που τερματίζει ακόμα μια σεζόν στο Τοπ3(!) της παγκόσμιας κατάταξης έχοντας κερδίσει έναν Masters τίτλο, έχοντας παίξει έναν τελικό Grand Slam,

έχοντας ξεπεράσει τους 100 τίτλους καριέρας(!) και έχοντας αποδώσει συνολικά θεσπέσιο τένις, να μείνουμε στα δύο χαμένα match points του φετινού Wimbledon.

Δεν μπορούμε όμως να μην το κάνουμε…

Γιατί, σε περίπτωση που κέρδιζε αυτό το ματς, ο Ρότζερ Φέντερερ θα κατακτούσε, πιθανώς, το πιο “καρυδάτο” Grand Slam της καριέρας του σε τόσο προχωρημένη τενιστικά ηλικία.

Έχοντας επανειλημμένα “κατηγορηθεί” πως μεσουράνησε σε μια weak era, το να κερδίσει Grand Slam στα 38 του (σχεδόν) έχοντας κερδίσει back to back τους, κατά αρκετά χρόνια νεότερους, βασικούς του αντιπάλους, θα ήταν μια αποστομωτική απάντηση της τεράστιας κλάσης του.

Αλλά με τα αν δεν γίνεται δουλειά, ο τίτλος αυτός που θα συνοδευόταν με το 21ο Grand Slam του δεν ήρθε ποτέ και, μοιραία, στο κλείσιμο της σεζόν, αυτή η πικρή στιγμή για τον “Βασιλιά” έρχεται πρώτη στο μυαλό.

Όχι όμως ότι το 2019 ήταν μια κακή χρονιά για αυτόν.

Βλέποντας τι γίνεται με τις διαρκείς αποσύρσεις τενιστών που είναι πλέον ακόμα και δέκα χρόνια νεότεροι του Φέντερερ, αναγνωρίζουμε ακόμα περισσότερο την αξία αυτού του θρύλου του αθλήματος που παίζει ακόμα στο κορυφαίο επίπεδο σε τόσο μεγάλη ηλικία…

Με τις καλές και τις κακές του στιγμές, το 2019 αφήνει έναν Ρότζερ Φέντερερ ικανοποιημένο για τη συνολική προσπάθεια του όπως ο ίδιος δήλωσε και για το τένις που έπαιξε.

Όπως παραδοσιακά κάνει τα τελευταία χρόνια, ξεκίνησε τη σεζόν του με το, φιλικών προδιαγραφών, Hopman Cup, το οποίο και κατέκτησε μάλιστα μαζί με τη Μπελίντα Μπένσιτς έχοντας αγωνιστεί και κόντρα στους Τσιτσιπά/Σάκκαρη!

Με τον Στέφανο μάλιστα θα αγωνιζόταν συνολικά σε τέσσερα ματς το 2019, το ένα πιο σημαντικά από τα άλλα, με συνολικό απολογισμό 2-2!

Στο Αυστραλιανό, μάλιστα, Όπεν όπου ήταν ο υπερασπιστής του τίτλου, ήρθε η πρώτη μεγάλη “πληγή” στο “σώμα” του “Βασιλιά”.

Στον 4ο γύρο βρέθηκε απέναντι του ένας φανταστικός Στέφανος Τσιτσιπάς που εκμεταλλεύτηκε την τεράστια δυστοκία του Φέντερερ στα break points (0/13) για να τον κερδίσει στα τέσσερα σετ!

Ήταν μία τεράστια νίκη που εκτόξευσε την ψυχολογία του Στέφανου Τσιτσιπά και μια, το δίχως άλλο, πικρή ήττα για τον Φέντερερ καθώς, με τόσα χαμένα break points, μπορούσε να είχε πάρει κάτι παραπάνω από το ματς.

Μετά το Αυστραλιανό Όπεν, κλασική “στάση” του Ρότζερ Φέντερερ είναι το τουρνουά του Dubai Championships.

Στο οποίο και επανήλθε με τον καλύτερο τρόπο στο τουρ φτάνοντας σε ένα σημαδιακό νούμερο!

Παίρνοντας “εκδίκηση” από τον Στέφανο Τσιτσιπά για το χαμένο ματς στη Μελβούρνη, ο Φεντ έφτασε τους 100 τίτλους καριέρας στο αγαπημένο του Ντουμπάι, ένα ασύλληπτο νούμερο και ακόμα ένα δείγμα της κλάσης και της μακροημέρευσης του συγκεκριμένου αθλητή!

Ακολούθησε ένα εξαιρετικό Sunshine Double για τον “Βασιλιά”.

Μιλάμε για τα “κολλητά” Masters σε Indian Wells και Μαϊάμι όπου ο Φέντερερ έφτασε μια ανάσα από το να κατακτήσει και τα δύο, ένα αδιανόητο κατόρθωμα για 37χρονο τενίστα.

Τελικά, όμως, κατέκτησε μόνο το Μαϊάμι καθώς στο Indian Wells που προηγήθηκε, ένας ασύλληπτος Ντομινίκ Τιμ τον κέρδισε στον τελικό με ανατροπή κατακτώντας τον πρώτο του Masters τίτλο με τον Φεντ να υποκλίνεται στο πολύ μεγάλο ματς που έκανε ο Αυστριακός.

Ο Φέντερερ έχει πλέον 28 Masters τίτλους.

Ακολούθησε η μεγάλη πολυαναμενόμενη επιστροφή του στο χώμα!

Τέσσερα χρόνια είχε ουσιαστικά να κάνει μια πλήρη χωμάτινη σεζόν ο “Βασιλιάς” και, για τα δεδομένα που έχει, τα πήγε περίφημα!

Είχε match point στον προημιτελικό της Μαδρίτης κόντρα στον Ντομινίκ Τιμ πριν ο 26χρονος Αυστριακός τον πληγώσει ξανά με τον Φέντερερ πάντως να παίζει εξαιρετικά στο πρώτο του χωμάτινο τουρνουά μετά από τρία χρόνια.

Στη Ρώμη, έφτασε και πάλι στα προημιτελικά αλλά εκεί “πλήρωσε” το τίμημα της τεράστιας προσπάθειας που έκανε για να κερδίσει τον Μπόρνα Τσόριτς με συνέπεια να αποσυρθεί από τον προημιτελικό κόντρα στον Τσιτσιπά για να μην θέσει το σώμα του σε ρίσκο τραυματισμού.

Ακολούθησε ένα εξαιρετικό Ρολάν Γκαρός για τον Φέντερερ!

Στην πρώτη του εμφάνιση στο Παρίσι από το 2015, ο Φεντ έφτασε στα ημιτελικά έχοντας χάσει μόλις ένα σετ από τον Σταν Βαβρίνκα!

Εκεί πήγαινε, κακά τα ψέματα, για το θαύμα.

Το πάλεψε όσο μπορούσε σε μια μέρα με πολύ δυνατό άνεμο κόντρα στον Ράφα Ναδάλ αλλά υπέκυψε στα τρία σετ από τον ανυπέρβλητο, ειδικά στο χώμα, Ισπανό.

Μετάβαση το γρασίδι για τον “Βασιλιά”, την αγαπημένη του ιστορικά επιφάνεια όπου, μια τέλεια grass court season, δεν συνέβη τελικά ποτέ.

Στο αγαπημένο του Χάλε, ο Φέντερερ έγινε “δεκάρης” κατακτώντας για δέκατη φορά το τρόπαιο φτάνοντας πια τους 102 τίτλους καριέρας!

Και συνέχισε ακόμα πιο δυνατά στο Wimbledon!

Έπαιξε εξαιρετικό τένις για να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά κερδίζοντας στην πορεία και τον Κέι Νισικόρι, για να παίξει, μετά από 11 χρόνια, αγώνα με τον Ράφα Ναδάλ στο Wimbledon!

Εκεί, ο Φεντ έκανε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του στη σεζόν κερδίζοντας τον μεγάλο του αντίπαλο στα τέσσερα σετ και βάζοντας πλώρη για έναν ιστορικό, όπως αποδείχτηκε, τελικό με τον Νόβακ Τζόκοβιτς.

Ο κανόνας του πέμπτου σετ (μετά τα πολύωρα ματς που είδαμε το 2018) έλεγε ότι θα έχουμε tie break στο 12-12 και, αν έχετε τον θεό σας(!), αυτό συνέβη στον τελικό του Wimbledon του 2019!

Ο Φέντερερ έπαιξε συνολικά καλύτερο τένις από τον αντίπαλό του, Τζόκοβιτς, κερδίζοντας με σχετικά άνεση τα δύο σετ που πήρε και χάνοντας τα άλλα δύο στο tie break.

Στο επικό και ιστορικό πια πέμπτο σετ, βρέθηκε αρχικά με break πίσω, ανέτρεψε την κατάσταση όμως και βρέθηκε στην τέλεια θέση του να σερβίρει για το ματς στο 8-7, 40-15.

Εκεί όμως η πνευματική του δύναμη τον εγκατέλειψε και ο πιο δυνατός πνευματικά Τζόκοβιτς έσωσε τα δύο match points στην πορεία προς ένα αξέχαστο Slam που “τελείωσε” τις ελπίδες του Φέντερερ για ένα ανεπανάληπτο, αν γινόταν, 21ο κερδισμένο Major…

Ο Ελβετός δήλωνε διαρκώς, μετά από το πικρά χαμένο αυτό το ματς, ότι το ξέχασε γρήγορα και έβαλε πλώρη για νέες επιτυχίες.

Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο αληθεύει αυτό, στο πρώτο του πάντως τουρνουά μετά το Wimbledon είχε μια αναπάντεχη ήττα.

Στο παραδοσιακά πολύ καλό για αυτόν Σινσινάτι Masters, ηττήθηκε σε μόλις 62 λεπτά από έναν εμπνευσμένο Αντρέι Ρούμπλεφ στον τρίτο μόλις γύρο της διοργάνωσης.

Ο Φέντερερ φάνηκε να μπαίνει στο φετινό Αμερικανικό Όπεν (που έχει να κερδίσει από το 2008…) σε μάλλον αβέβαιη κατάσταση.

Στα πρώτα του ματς δεν ήταν ιδιαίτερα καλός, είχε μια σαρωτική νίκη κόντρα στον Γκοφάν στον 4ο γύρο αλλά μετά (προημιτελικά) ήρθε μια μάλλον αναπάντεχη ήττα από τον Γκριγκόρ Ντιμιτρόφ σε ένα ματς που ο Φέντερερ δεν έπαιξε καλό τένις.

Τα Grand Slams για το 2019 είχαν πια ολοκληρωθεί και ο Φέντερερ δεν είχε καταφέρει να προσθέσει κάποιο τρόπαιο στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Μετά την πολύ όμορφη εμπειρία του Lacer Cup όπου συνέβαλε τα μέγιστα για να δώσει στην Ευρώπη το τρίτο σερί τρόπαιο, ο Φέντερερ πήγε στη Σαγκάη για το μοναδικό τουρνουά που θα αγωνιζόταν στην Ασιατική swing.

Και εκεί, έμεινε με γλυκόπικρη γεύση καθώς αποκλείστηκε από έναν εμπνευσμένο, είναι η αλήθεια, Σάσα Ζβέρεφ παρά το γεγονός ότι πήγε να κάνει ένα από τα πιο απίστευτα comebacks της καριέρας του σώζοντας πέντε match point του Γερμανού!

Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από την πατρίδα και ο Φέντερερ το γνωρίζει άριστα αυτό!

Στην αγαπημένη του πόλη και γενέτειρά του, τη Βασιλεία, ο Φέντερερ δεν είχε πραγματικά αντίπαλο και κέρδισε δίχως να χάσει σετ το τουρνουά για να φτάσει τους 103 τίτλους καριέρας κερδίζοντας μεταξύ άλλων τον Τσιτσιπά.

Τελευταίο τουρνουά για το 2019 ήταν το ATP Finals για τον “μονίμως παρόντα” εκεί Φέντερερ.

Ο Ρότζερ ξεκίνησε με πίεση τη φάση των ομίλων καθώς ηττήθηκε στο πρώτο ματς από τον Τιμ όμως η αντίδραση του ήταν εκπληκτική.

Αφού κέρδισε τον Μπερετίνι, έπαιξε do or die ματς με τον “κακό του δαίμονα”, Τζόκοβιτς, για την πρόκριση στα ημιτελικά και “σκόρπισε” έναν μέτριο Νόλε για να φτάσει στους “4” στο Λονδίνο με πανηγυρικό τρόπο!

Αλλά εκεί τον σταμάτησε ένα παλικάρι από τη Βουλιαγμένη!

Όπως ξεκίνησε η σεζόν (ήττα από Τσιτσιπά στη Μελβούρνη), έτσι και ολοκληρώθηκε για τον Μαέστρο καθώς ο Στέφανος τον κέρδισε με εκπληκτικό επιθετικό τένις (ξανά δυστοκία στα break point ο Φέντερερ) στον δρόμο φυσικά προς τον μεγαλύτερο τίτλο της καριέρα του, το Nitto ATP Finals…

Και μόνο η παρουσία του στα κορτ εν έτει 2019, πόσο μάλλον όταν ακόμα παραμένει ένας κορυφαίου επιπέδου τενίστας, είναι από μόνη της, το μεγαλύτερο “παράσημο” του Ρότζερ Φέντερερ, του καλύτερου “πρεσβευτή” που είχε ποτέ το άθλημα του τένις.

Ακόμα και αν μια “παραμυθένια” κατάκτηση Grand Slam δεν συνέβη ποτέ, δεν αναιρεί την κλάση, την ποιότητα και την μακροημέρευση ενός αθλητή που έκανε το τένις να μπει στις τηλεοράσεις των ανθρώπων σε παγκόσμια κλίμακα.

Κώστας Αϊτάκης

The post Review 2019: Η χρονιά του Ρότζερ Φέντερερ! – VIDEO appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα