Iστορική επιστροφή της Ναβρατίλοβα στην Τσεχία (pics)

Πριν από περίπου 50 χρόνια η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα έφυγε από την-τότε-Τσεχοσλοβακία ρισκάροντας τα πάντα για το μέλλον της στο τένις. Την περασμένη Τρίτη η “θρυλική” τενίστρια επέστρεψε στη χώρα της και συγκεκριμένα στην Πράγα, για να βραβευτεί με το ασημένιο μετάλλιο της Γερουσίας. 

Η Ναβρατίλοβα παρέλαβε το βραβείο από τον αρχηγό της Άνω Βουλής, Μίλος Βίστρτσιλ, ο οποίος στην ομιλία του εξήρε την απόφαση που πήρε η Τσέχα τενίστρια. 

Stříbrná medaile pro

Martinu Navrátilovou

Legendární tenistka @Martina Navrátilová z rukou@Vystrcil_Milos převzala Stříbrnou medaili předsedy Senátu – „za skvělé výkony a odvahu být sama sebou“. pic.twitter.com/EiOidt0xkC

— Senát Parlamentu ČR (@SenatCZ) June 13, 2023

“Ζούσαμε σ’ ένα κλουβί και είχες το θάρρος και τη δύναμη να σπάσεις αυτό το κλουβί και να πετάξεις έξω από αυτό. Κέρδισες την ελευθερία σου και έγινες η καλύτερη τενίστρια στον κόσμο. Υπέφερες και υπέφερε και η οικογένειά σου. Αλλά επέμεινες. Μερικές φορές πρέπει να υποφέρεις για να τα καταφέρεις. Πρέπει να το θυμόμαστε όλοι αυτό.”, ανέφερε ο Βίστρτσιλ.

“Έχεις μιλήσει ανοιχτά και με αυτόν τον τρόπο έχεις βοηθήσει μεγάλο αριθμό ανθρώπων με παρόμοια μοίρα. Βοήθησες και συνεχίζεις να βοηθάς τους ευάλωτους και τους αδύναμους. Είσαι γενναία και δεν τα παρατάς ποτέ στη ζωή, όπως και στο τένις.”

.@Vystrcil_Milos: „Měla jste sílu a odvahu rozbít klec, vyletět z ní ven a tím jste získala svobodu. Stala se nejlepší tenistkou na světě, přitom jste trpěla, trpěla také rodina, ale šla jste si za svým. Když si jdete za svým, někdy musíte i trpět, to bychom si měli pamatovat.“ pic.twitter.com/jvG7ePcfdW

— Senát Parlamentu ČR (@SenatCZ) June 13, 2023

Η Ναβρατίλοβα έφυγε από την Τσεχοσλοβακία το 1975 λόγω διαφωνιών με το κομμουνιστικό καθεστώς της εποχής. Χαρακτήρισε το βραβείο ιδιαίτερη τιμή, στον απόηχο της πρόσφατης μάχης που έδωσε με τον καρκίνο του μαστού, αλλά και στο λαιμό. Η ίδια ανακοίνωσε τη διάγνωση τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά μετά από δύο μήνες επιβεβαίωσε ότι είχε κερδίσει τη νόσο. 

“Όταν ήρθε το e-mail από τον κ. Βίστρτσιλ, που έλεγε ότι θα έπαιρνα το ασημένιο μετάλλιο, ήταν κάποια στιγμή τον Φεβρουάριο όταν είχα κάποιες δυσκολίες στην υγεία μου.”, είπε στην ομιλία της στο κοινοβούλιο της Τσεχίας. 

“Τότε είπα στον εαυτό μου ότι φοβούνται ότι θα πεθάνω πριν μου το δώσουν!” Η Ναβρατίλοβα υπενθυμίζοντας την αποστασία της συνέχισε: “Είναι η μόνη μου στεναχώρια, αλλά έπρεπε να το κάνω. Πάντα προσπαθούσα να εκπροσωπώ τη χώρα μου με τον καλύτερο τρόπο και θα συνεχίσω να προσπαθώ.”

“Αλλά εκείνη τη στιγμή δεν συνειδητοποιείς τις συνέπειες που θα έχει αυτό για τους ανθρώπους γύρω σου. Η αδερφή μου υπέφερε πολύ, δεν θα μιλήσω καν για τους γονείς μου. Εκτιμώ πολύ αυτό το μετάλλιο.”

Αμέσως μετά την τελετή η Ναβρατίλοβα είπε σε συνέντευξη Τύπου, ότι είναι χαρούμενη που κανένα παιδί από την Τσεχία δεν πρέπει να αντιμετωπίσει την επιλογή που έκανε η ίδια πριν πολλά χρόνια. 

“Είμαι χαρούμενη που οι άνθρωποι, ειδικά τα μικρά παιδιά, έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και να φτάσουν στην κορυφή. Τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από την εποχή μου και πλέον κανένα παιδί δεν χρειάζεται να δραπετεύσει από την Τσεχία.”

ΣΗΜ: Ο Πρόεδρος της Γερουσίας απονέμει ασημένια αναμνηστικά μετάλλια σε εξέχουσες προσωπικότητες από το κόσμο της επιστήμης, της οικονομίας, του πολιτισμού, του αθλητισμού που αξίζουν αναγνώρισης στο επάγγελμα τους ή έχουν συμβάλει στην προβολή της Τσέχικης Δημοκρατίας στο εξωτερικό.

The post Iστορική επιστροφή της Ναβρατίλοβα στην Τσεχία (pics) appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα