H άποψή μου: Η διάδοχη κατάσταση στο τένις

11:33 8/4/2019 - Πηγή: Tennis24
Ο αναγνώστης του Tennis24, Νικήτας Δεσποτίδης, απαντάει στο ερώτημα αν η νέα γενιά τενιστών μπορεί να αντικαταστήσει στο μέλλον τους κυρίαρχους του παιχνιδιού, τους Big 3

Θα ήθελα να αναφερθώ στο ενδιαφέρον ερώτημα που τέθηκε πρόσφατα από το site σας όσον αφορά στο αν μπορούν οι NextGen νεαροί τενίστες όπως οι Στέφανος Τσιτσιπάς, Σάσα Ζβέρεφ, Αλιασίμ, Σαποβάλοφ, Τιαφό, Μεντβέντεφ, κλπ., να αντικαταστήσουν επάξια την φρουρά

των big 3 (Φέντερερ, Τζόκοβιτς, Ναδάλ) όταν αυτοί αποσυρθούν από την ενεργό δράση.

Λυπάμαι που θα στενοχωρήσω πολλούς και πάνω απ’ όλα εμάς τους Έλληνες σε σχέση με το μέλλον του Στέφανου, αλλά νομίζω ότι πρέπει να είμαστε αντικειμενικοί και ρεαλιστές.

Όσοι αγαπάμε το τένις είμαστε πολύ τυχεροί που ζούμε και βλέπουμε τένις στην εποχή αυτών των τριών ζωντανών θρύλων του αθλήματος. Η ιστορία στα περισσότερα αθλήματα και ειδικότερα τα ατομικά, δείχνει ότι δυστυχώς τέτοιοι αθλητές με τις απίστευτες ικανότητες, το μέταλλο νικητή και τα «υπεράνθρωπα» επιτεύγματα των big 3 από τα νεανικά τους ακόμη χρόνια, γεννιούνται μια φορά στα 50 χρόνια.

Και για να γίνω πιο κατανοητός θα χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα γνωστό στο ευρύτερο κοινό από το ποδόσφαιρο. Έχουν περάσει τόσες δεκαετίες από την εποχή του Πελέ και του Μαραντόνα, και παρά την εμφάνιση πολύ ταλαντούχων ποδοσφαιριστών στην εποχή μας όπως οι Μέσι, Ρονάλντο, Ζιντάν, όλοι οι ειδήμονες και μη συνεχίζουν να αναφέρονται στους Πελέ και Μαραντόνα ως τους μεγαλύτερους παίκτες/θρύλους στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Κάτι ανάλογο νομίζω συμβαίνει και με τους big 3 στο τένις. Δεν ισχυρίζομαι ότι οι νέοι παίκτες όπως ο δικός μας Στέφανος και οι άλλοι που ανέφερα παραπάνω δεν είναι ταλαντούχοι και πολλά υποσχόμενοι αθλητές, απλώς συγκρίνοντας τα αποτελέσματα, την ποιότητα του τένις που έπαιζαν και τα τρόπαια που είχαν ήδη κατακτήσει οι Φέντερερ, Τζόκοβιτς, Ναδάλ στην ηλικία των σημερινών NextGen τενιστών μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει πως οι τελευταίοι δεν έχουν την κλάση και το βεληνεκές των τριών θρύλων.

Είναι εξαιρετικοί παίκτες αλλά τουλάχιστον ένα κλικ πιο κάτω από τους big 3.
Και για να μιλάμε με γεγονότα: ο Ρότζερ κέρδισε το πρώτο του grand slam στο Wimbledon σε ηλικία 22 ετών ενώ ήδη είχε άλλους 10 τίτλους στην κατοχή του, ο Ράφα το πρώτο του Roland Garros στα 19 του, ενώ ο σημερινός Νο1 Νόλε το πρώτο του Australian Open στα 20 του έχοντας ήδη 2 Masters 1000 τίτλους στην κατοχή του από τα 19 του σε Καναδά και Μαϊάμι!

Σε αντιπαραβολή, κανένας από τους σημερινούς NextGen παίκτες δεν έχει κερδίσει, ούτε καν έχει φτάσει σε τελικό grand slam και συνήθως η πορεία τους τερματίζεται άδοξα από τους πρώτους γύρους των τριών Majors, με μόνη φωτεινή εξαίρεση τον Στέφανο που έφτασε στον ημιτελικό του φετινού Australian Open όπου είχε την ατυχία δυστυχώς να πέσει πάνω στον «φονέα» των νεαρών αστέρων όπως αποδεικνύεται που ακούει στο όνομα Ναδάλ.

Κανένα από αυτά τα κατά τα άλλα ταλαντούχα παιδιά δεν έχει κερδίσει Masters 1000 τίτλο με εξαίρεση τον Σβέρεφ, οποίος όμως είναι σκέτη απογοήτευση σε όλα τα Grand Slam που έχει αγωνιστεί μέχρι σήμερα επιδεικνύοντας παράλληλα απαράδεκτη αντιαθλητική συμπεριφορά με συχνά σπασίματα ρακέτας (ένα ενδιαφέρον στατιστικό θα ήταν πόσες ρακέτες έχει σπάσει στη επαγγελματική καριέρα του-πιθανόν η Head να ξέρει!) και απαξιωτικά σχόλια για τους αντιπάλους του.

Επίσης μεγάλη απογοήτευση έχει αποδειχθεί φέτος και ο υπερτιμημένος από τα media κατά την ταπεινή γνώμη μου νεαρός Καναδός Aλιασίμ, όπου στον τελικό του 500ριού του Ρίο έχασε 0-2 από τον μέτριο Σέρβο Τζέρε που ήρθε από το πουθενά, ενώ στον ημιτελικό του Miami Open Masters έχασε όλους τους κρίσιμους πόντους και μάλιστα αρκετούς με double fault (θλιβερή εικόνα σε αυτό το υψηλό επίπεδο!) απέναντι σε έναν δυσκίνητο λόγω ύψους John Isner τον οποίο διέλυσε o «Βασιλιάς» στον τελικό, αφού είχε ήδη κερδίσει με περίπατο στον άλλο ημιτελικό έναν άλλο υπερτιμημένο νεαρό αστέρα τον Σαποβάλοφ.

Αλλά αν συγκρίνουμε επίσης τη τεχνική ικανότητα και την αγωνιστική συμπεριφορά στο γήπεδο είναι πολύ δύσκολο να διακρίνει κάποιος στα εκκολαπτόμενα αστέρια της νέας γενιάς, χαρακτηριστικά που να πλησιάζουν την ακρίβεια του serve, τα απίστευτα forehand και drop shot από οποιοδήποτε σημείο του γηπέδου ή τη χορευτική ικανότητα και την αίσθηση του χώρου στο court που έχει ο Ρότζερ, το θανατηφόρο top spin forehand και την απαράμιλλη “win or die” αγωνιστικότητα του Ράφα στο γήπεδο (που του προκαλεί και πολλούς τραυματισμούς είναι η αλήθεια), το εκπληκτικής αποτελεσματικότητας και ακρίβειας backhand/πατέντα ή το ρομποτικό στυλ παιχνιδιού το Νόλε που όταν είναι σε καλή κατάσταση όπως στον τελικό του τελευταίου Australian Open φαντάζει ως παίκτης από άλλο πλανήτη!

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω γεγονότα, στατιστικά (δυστυχώς ή ευτυχώς οι αριθμοί συνήθως λένε την αλήθεια) και διαπιστώσεις δια «γυμνού οφθαλμού» η απάντηση στο ερώτημα σας φαίνεται δυστυχώς να είναι αρνητική.

Εύχομαι να διαψευσθώ, ειδικά σε σχέση με τον δικό μας Στέφανο, αλλά νομίζω ότι όσο οι big 3 συνεχίζουν να παίζουν σε αυτό το υψηλό επίπεδο και να είναι σε καλή αγωνιστική κατάσταση η νέα γενιά των αστέρων του τένις δεν πρόκειται να δει «άσπρη μέρα» σε επίπεδο σημαντικών τίτλων (Grand Slams και Masters 1000) και κατάρριψης απίστευτων ρεκόρ όπως διάρκεια παραμονής στο No1 της παγκόσμιας κατάταξης ή αριθμός τίτλων όπως 20 Gland Slams, 8 Wimbledon, 100+ ATP titles, 11 Roland Garros, 7 Australian Open, Golden Masters (all 9 Masters 1000 titles), και τα 4 Grand Slam κερδισμένα στη σειρά, κλπ.

Για να μην σας κουράζω άλλο, πιστεύω ότι μάλλον το ερώτημα είναι τελικά αν με την αποχώρηση των τριών χαρισματικών θρύλων του αθλήματος θα ξαναδούμε ποτέ το επίπεδο τένις και τις συγκλονιστικές επικές στιγμές που μας έχουν χαρίσει απλόχερα όλα αυτά τα χρόνια, με αποκορύφωμα κατά τη γνώμη μου τον δραματικό τελικό του Australian Open 2012 διάρκειας περίπου 6 ωρών(!) μεταξύ Τζόκοβιτς-Ναδάλ, και απ’ ότι φαίνεται θα συνεχίσουν να μας χαρίζουν για μερικά χρόνια ακόμη ο Ρότζερ, ο Ράφα και ο Νόλε.

Ο χρόνος θα δείξει…

Νικήτας Δεσποτίδης – Αναγνώστης Tennis24

“Η άποψή μου” είναι η νέα θεματική στήλη του Tennis24 και δίνει τη δυνατότητα στους αναγνώστες του να εκφράσουν τη γνώμη τους για οποιοδήποτε θέμα τους απασχολεί.

Στείλτε μας την άποψή σας, ενυπόγραφα, στο [email protected] και θα δημοσιευτεί αυτούσια στο δημοφιλέστερο site για το τένις στην Ελλάδα.

The post H άποψή μου: Η διάδοχη κατάσταση στο τένις appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα