Γαλλία-ΗΠΑ εναντίον Κίνας για τη νομισματική μεταρρύθμιση

Γαλλία και ΗΠΑ πιέζουν το Πεκίνο για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος στην άτυπη σύνοδο των G20 που γίνεται σήμερα στην πόλη Νανζίνγκ της Κίνας.

Στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών, κεντρικών τραπεζιτών και ακαδημαϊκών των 20 ισχυρότερων οικονομιών βρίσκονται οι συναλλαγματικές ισοτιμίες, με επίκεντρο το κινεζικό γουάν.

Η συνάντηση έχει ανεπίσημο χαρακτήρα, δηλαδή δεν πρόκειται να ληφθούν δεσμευτικές
αποφάσεις.

Στη συνάντηση συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, καθώς η Γαλλία έχει εφέτος την προεδρία της G-20, καθώς και οι υπουργοί Οικονομικών των ΗΠΑ και της Γερμανίας Τ. Γκάιτνερ και Β. Σόιμπλε.

Από τα θέματα που κυριαρχούν είναι ο νομισματικός «πόλεμος» των ΗΠΑ με την Κίνα, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση -και όχι μόνο- κατηγορεί το Πεκίνο ότι προχωρά με αργούς ρυθμούς στην ανατίμηση της ισοτιμίας του γουάν.

Οι διαφωνίες ανάμεσα στις 20 ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου δυσκολεύουν την επίτευξη του στόχου του γάλλου προέδρου, που θέλει να καταρτίσει ένα προσχέδιο για την αναθεώρηση του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος έως το τέλος του έτους. «Ελλείψει κανόνων, το διεθνές νομισματικό και χρηματοοικονομικό σύστημα δεν είναι σε θέση να αποτρέπει μελλοντικές κρίσεις, φούσκες στον χρηματοοικονομικό τομέα και τη διεύρυνση των ανισορροπιών», υπογράμμισε ο Νικολά Σαρκοζί. «Χωρίς κανόνες και εποπτεία, ο κόσμος διατρέχει τον κίνδυνο εκδήλωσης ολοένα πιο σοβαρών και καταστροφικών κρίσεων», προειδοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος. Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ επισήμανε ότι σε κάποιες αναδυόμενες χώρες ισχύει καθεστώς αυστηρά ελεγχόμενης συναλλαγματικής πολιτικής, με αποτέλεσμα να εντείνεται ο κίνδυνος του πληθωρισμού στις [δυτικές] οικονομίες, καθώς ενισχύονται οι πιέσεις ανατίμησης στις υπόλοιπες χώρες και εντείνεται η ανάγκη επιβολής μέτρων προστατευτισμού. «Αυτή η ασυμμετρία στις συναλλαγματικές πολιτικές δημιουργεί μεγάλη ένταση», τόνισε ο κ. Γκάιτνερ. «Πρόκειται για το πιο σημαντικό πρόβλημα της σημερινής διεθνούς νομισματικής πολιτικής που ζητά λύση».www.tanea.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα