ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑ.

του δημοσιογράφου Γιώργου Ν. Τσιούνη

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για την ανεργία, του γνωστού ιστορικού και συγγραφέα κ Σαράντου Καργάκου, έφθασε τις προάλλες στον υπολογιστή μου και το διάβασα, το μελέτησα με μεγάλη προσοχή.

Το θέμα απασχολεί πολύ σοβαρά την παγκόσμια και ιδιαίτερα την ελληνική κοινωνία και πρέπει να πω, ότι οι απόψεις του κ. Καργάκου με.....
βρίσκουν σύμφωνο σε γενικές γραμμές.

Βέβαια, θα τολμήσω να σημειώσω και ας μου το συγχωρήσει ο διακεκριμένος ιστορικός και συγγραφέας, ότι σε κάποια σημεία, κατά την δική μου άποψη είναι λίγο υπερβολικός,
δικαιολογημένα θα έλεγα, από όσα βλέπει τριγύρω του, στην πατρίδα μας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα και τα επί μέρους θέματα σχετικά με την εργασία και την ανεργία, με τη σειρά :

Γεγονός αναμφισβήτητο είναι, ότι στην Ελλάδα υπάρχει υψηλό ποσοστό ανεργίας, το οποίο κυρίως οφείλεται στην οικονομική ύφεση και στην άσχημη δημοσιονομική μας κατάσταση, που προσπαθούμε να διορθώσουμε.
Η ανεργία πλήττει και τα δύο φύλα, όλες τις ηλικίες, ιδιαίτερα όμως τους νέους, τη νεολαία μας.
Γεγονός επίσης είναι, ότι αλλοδαποί μετανάστες νόμιμοι και μη νόμιμοι, κατέχουν δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας κυρίως στην αγροτική παραγωγή, στη βιομηχανία και στην οικοδομή, αμειβόμενοι, οι περισσότεροι, με μαύρο χρήμα, παράνομα, χωρίς ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς φορολόγηση κλπ.
Τις θέσεις εργασίας λοιπόν κατέχουν αλλοδαποί πάσης φυλής και παντός χρώματος, με αποτέλεσμα, να παραμένουν άνεργοι πολλοί έλληνες, οι οποίοι αφ’ ενός μεν στερούν από τα ασφαλιστικά τους ταμεία τις εισφορές που θα κατέβαλαν αυτοί και οι εργοδότες τους αν δούλευαν, αφ’ ετέρου δε επιβαρύνουν την ήδη νοσούσα οικονομία μας με την μεγάλη αύξηση των εκταμιευομένων ποσών για τα επιδόματα ανεργίας, τα οποία βέβαια δικαιούνται και μάλιστα πρέπει να αυξηθούν και να επιμηκυνθούν χρονικώς, δοθέντος ότι για τους άνεργους μεγάλης ηλικίας κυρίως, ελάχιστες ή μηδενικές πιθανότητες εξεύρεσης εργασίας υπάρχουν.
Υπάρχουν όμως και μερικές αλήθειες που πρέπει ιδιαίτερα να τονιστούν : Μια από αυτές τις αλήθειες είναι ότι οι μετανάστες, στην πραγματικότητα προσφέρουν κατά κάποιο τρόπο στην ελληνική οικονομία, παρά την «μαύρη» εργασία τους και τα «μαύρα» χρήματα των αμοιβών τους, γιατί κάνουν δουλειές που οι έλληνες, τα τελευταία χρόνια, αποφεύγουν όπως… ο διάβολος το λιβάνι!
Δηλαδή :

Εργάζονται στην ύπαιθρο σε αγροτικές δουλειές.
Συλλέγουν τους πολύτιμους για την οικονομία της χώρας, καρπούς της ελληνικής γης (ελιές, πορτοκάλια, διάφορα φρούτα κλπ.)
Βοηθούν αποτελεσματικά στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας μας.
Εργάζονται στην οικοδομή και μάλιστα με επιτυχία.
Κάνουν βαριές δουλειές στη βιομηχανία, στις κατασκευές, καθώς και στην οδοποιία.
Εν ολίγοις κάνουν δουλειές που οι δικοί μας, νέοι και μεγαλύτεροι, ανεξάρτητα από γνώσεις και μόρφωση, απορρίπτουν!
Έτσι οι αλλοδαποί μετανάστες νόμιμοι και παράνομοι λα
Keywords
Τυχαία Θέματα