Τρένα: Διακοπή κυκλοφορίας λόγω των πυρκαγιών σε Μαγνησία και Φθιώτιδα – Χάος από την έλλειψη συντονισμού

Στα δύο είναι κομμένο το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας λόγω των ανεξέλεγκτων πύρινων μετώπων σε Μαγνησία και Φθιώτιδα, με τις αρχές να έχουν στείλει έως τώρα μηνύματα εκκένωσης σε πολλούς οικισμούς αλλά και σε τμήματα κωμοπόλεων όπως η κάτω Τιθορέα και το Βελεστίνο, αλλά και περιοχών πόλεων όπως η βόρεια Λαμία.

Αποτέλεσμα είναι εδώ και περίπου 1,5 ώρα να έχει διακοπεί η σιδηροδρομική κυκλοφορία στο ύψος της Τιθορέας και να μην κινείται κανένα τρένο, αφού πρώτα και επί πάνω από μία ώρα επικράτησε αλαλούμ

με διάφορες αμαξοστοιχίες που βρίσκονταν καθ΄οδόν, σταματούσαν, ξεκινούσαν και ξανασταματούσαν μέχρι να ληφθεί η απόφαση τα δρομολόγια να εκτελεστούν με λεωφορεία όπου αυτό ήταν δυνατό.

Αυτή τη στιγμή με εντολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας η διακοπή της κυκλοφορίας είναι πλήρης στο τμήμα Λιανοκλάδι – Λιβαδειά και στο τμήμα Λάρισα –Βόλος λόγω πυρκαγιάς στο Βελεστίνο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΣΕ, λόγω των εκτεταμένων πυρκαγιών στην περιοχή της Αγ. Παρασκευής, της Τιθορέας, αλλά και του Βελεστίνου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία διέταξε την διακοπή των δρομολογίων με ταυτόχρονη διακοπή του ρεύματος στις συγκεκριμένες περιοχές. Κατά συνέπεια:

H αμαξοστοιχία IC55 παραμένει στο Λιανοκλάδι και οι επιβάτες της προωθήθηκαν στον προορισμό τους που είναι η Αθήνα με λεωφορεία.Οι επιβάτες της αμαξοστοιχίας IC54 που έχει σταματήσει στο σταθμό της Λιβαδειάς θα μετακινηθούν στους προορισμούς τους επίσης με λεωφορεία.Τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 56 (Αθήνα –Θεσσαλονίκη) και 887 (Καλαμπάκα – Αθήνα) πραγματοποιούνται με λεωφορεία.Το δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας IC57 θα πραγματοποιηθεί με λεωφορεία στο τμήμα ΛάρισαΑθήνα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ethnos.gr, νωρίτερα είχε επικρατήσει χάος με τα δρομολόγια των τρένων εξαιτίας των πολλών πύρινων μετώπων, αλλά και της έλλειψης συντονισμού και σαφών εντολών από τους κρατικούς φορείς. Έτσι, στο επιβατικό κοινό έφταναν οδηγίες που συχνά ήταν αντιφατικές ή άλλαζαν ανά 5λεπτο, ανακοινώσεις διακοπών κυκλοφορίας που αναστέλλονταν σε λίγα λεπτά για να ξανατεθούν σε ισχύ ελάχιστη ώρα αργότερα.

Την ίδια στιγμή, επιβάτες που μετακινήθηκαν με λεωφορεία μετά τη διακοπή κυκλοφορίας των τρένων στο Βελεστίνο, έμαθαν κατά τη διάρκεια της διαδρομής τους πως οι συνθήκες της φωτιάς είναι τέτοιες που δεν επέτρεπαν να συνεχιστεί το ταξίδι τους ούτε με λεωφορείο.

Μέχρι να οριστικοποιηθεί η διακοπή κυκλοφορίας στην Τιθορέα αμαξοστοιχία Ιντερσίτι χρειάστηκε να σταματήσει και να ξεκινήσει τρεις φορές. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα αλλεπάλληλα μηνύματα της Hellenic Train, το απόγευμα της Τετάρτης μετά τη διακοπή της κυκλοφορίας η αμαξοστοιχία 54 ανέμενε στη Λιβαδειά, ενώ περίπου μισή ώρα αργότερα, στις 17.40 άναψε το πράσινο φως για επανεκκίνηση της κυκλοφορίας, αλλά με καθυστερήσεις, όπως ανακοινώθηκε. Αλλά και αυτό δεν κράτησε για πολύ. Πριν καλά καλά ξεκινήσει η αμαξοστοιχία από τη Λιβαδειά και έχοντας διανύσει ελάχιστη απόσταση, δόθηκε νέα εντολή από την Πυροσβεστική για διακοπή κυκλοφορίας στην Τιθορέα. Ετσι, η αμαξοστοιχία 54 τελικά έλαβε εντολή από τον ΟΣΕ να επιστρέψει από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Τιθορέας σε αυτόν της Λιβαδειάς και οι επιβάτες να συνεχίσουν στον προορισμό τους με λεωφορεία.

Λίγο νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 12570 (Λάρισα – Βόλος) και 12571 (Βόλος – Λάρισα) θα πραγματοποιηθούν με λεωφορεία λόγω πυρκαγιάς κοντά στη περιοχή του Βόλου. Ωστόσο περίπου στις 6 το απόγευμα, νέο μήνυμα της Hellenic Train ενημέρωνε πως και το λεωφορείο που εκτελεί το δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας 12570 σταμάτησε στο Βελεστίνο με εντολή της αστυνομίας εξαιτίας της πυρκαγιάς στην περιοχή, ενώ τελικά ένα τέταρτο πριν τις 7 μ.μ. αποφασίστηκε ότι δε θα συνεχίσει τη διαδρομή του και ανακοινώθηκε πως επιστρέφει στη Λάρισα με εντολή της Πυροσβεστικής.

Παράλληλα, η εταιρία ανακοίνωσε ότι το επόμενο δρομολόγιο της γραμμής ΛάρισαΒόλος της αμαξοστοιχίας 12572 καταργείται, ενώ και το δρομολογιο της αμαξοστοιχίας IC55 θα πραγματοποιηθεί με λεωφορείο στο τμήμα Λιανοκλάδι – Αθήνα.

Νωρίτερα, το μεσημέρι για διαφορετικούς λόγους είχαν καταργηθεί τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιων 4244 και 4249 στη γραμμή Λιόσια – Κάντζα.

Ολιγόωρη διακοπή κυκλοφορίας είχε σημειωθεί και αργά το μεσημέρι στο ύψος του Αυλώνα όταν καλώδιο αγωγού νερού κρεμόταν από γέφυρα στο ύψος του Αυλώνα. Ως αποτέλεσμα ακινητοποιήθηκε συρμός του Προαστιακού ΑθήναΧαλκίδα καθώς και δύο αρτηριακές αμαξοστοιχίες που εκτελούσαν δρομολόγια στον άξονα ΑθήναΘεσσαλονίκη και αντίστροφα. Η ακινητοποίηση έληξε ευτυχώς σύντομα, καθώς τα συνεργεία του ΟΣΕ αποκατέστησαν γρήγορα τη βλάβη. 

Διαβάστε επίσης:

Σύλληψη ατόμου για εμπρησμό στον Αλμυρό Βόλου

Φωτιά στη Μαγνησία: Απανθρακωμένος βρέθηκε ο αγνοούμενος κτηνοτρόφος στις Φέρρες

Φωτιά στη Μαγνησία: Νεκρή ηλικιωμένη στην περιοχή Χοροστάσι – Χωρίς τις αισθήσεις του ο σύζυγός της

Keywords
Τυχαία Θέματα