Το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν ξεχνάει τις υποκλοπές

«Να ερευνηθεί τυχόν χρήση παράνομου λογισμικού» ζητά το Συμβούλιο της Ευρώπης από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (PACE) απαιτεί, με έκθεσή της, να μην κρυφτεί πίσω από το απόρρητο και να δώσει εξηγήσεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Επικαλούμενη «αυξανόμενα στοιχεία» για παράνομη χρήση spyware παρακολούθησης από κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, η επιτροπή σε σχετικό σχέδιο ψηφίσματος που ενέκρινε καταδίκασε απερίφραστα «τη χρήση spyware από τις κρατικές αρχές

για πολιτικούς σκοπούς» και προέτρεψε την Ελλάδα, την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Ισπανία και το Αζερμπαϊτζάν να διερευνήσουν άμεσα και πλήρως όλες τις περιπτώσεις, να επιβάλουν κυρώσεις στους υπευθύνους και να παράσχουν αποζημιώσεις στα θύματα.

Το σχέδιο ψηφίσματος, που βασίζεται σε έκθεση του Ολλανδού ευρωβουλευτή Pieter Omtzigt, κάλεσε επίσης άλλα κράτη μέλη που φαίνεται να έχουν αποκτήσει ή χρησιμοποιήσει κακόβουλο spyware – συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας – να διευκρινίσουν τη χρήση του και τους ισχύοντες μηχανισμούς για την επίβλεψή του, εντός
τριών μηνών.

Η επιτροπή ξεκαθαρίζει πως η παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων, δημοσίων αξιωματούχων, δημοσιογράφων, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μελών της κοινωνίας των πολιτών για σκοπούς άλλους από αυτούς που αναφέρονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συνιστά σαφή παραβίαση της Σύμβασης.

Ειδικά για το σκάνδαλο Predator στην Ελλάδα, το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση τα εξής:

-Να ενημερώσει εντός τριών μηνών τη Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και την Επιτροπή της Βενετίας για τη χρήση του Predator και των παρόμοιων spyware.

-Να διενεργήσει αποτελεσματικές, ανεξάρτητες και έγκαιρες έρευνες για όλα τα περιστατικά κατάχρησης λογισμικού υποκλοπής με το spyware και να παράσχει επαρκείς αποζημιώσεις στα θύματα των παράνομων παρακολουθήσεων.

-Να αποφύγει την επίκληση του απορρήτου για να αρνηθεί σε εποπτικούς φορείς και στα θύματα του Predator την πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του spyware.

Η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης ζήτησε επίσης πληροφορίες από το Ισραήλ, σχετικά με το πώς διασφαλίζει ότι λογισμικά υποκλοπών, τα οποία διατίθεται στο εμπόριο από εταιρείες με έδρα το Ισραήλ, δεν εξάγονται σε χώρες όπου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθούν για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Μαρόκο, ένα κράτος «εταίρος για τη δημοκρατία» της PACE, το οποίο φέρεται ότι χρησιμοποίησε το Pegasus στην Ισπανία, κλήθηκε επίσης να παράσχει πληροφορίες και να διερευνήσει τη χρήση του.

Η επιτροπή PACE προέτρεψε μάλιστα την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Ισπανία και το Αζερμπαϊτζάν να διερευνήσουν άμεσα και πλήρως όλες τις περιπτώσεις κατάχρησης λογισμικού υποκλοπής spyware.

Διαβάστε επίσης:

Θαυμαστής των βίντεο του Κασσελάκη στα Social Media «γαλάζιο» στέλεχος

Εύα Καϊλή: Επανεμφανίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο μετά το QatarGate (photos)

Μπελέρης: Στα Τίρανα ο Γιάννης Οικονόμου – Θα δει τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συμβούλιο, Ευρώπης,symvoulio, evropis