Το Κέντρο στο «στόχαστρο» του Μητσοτάκη ενόψει των εκλογών

Για τους προσεκτικούς παρατηρητές και αναλυτές των ομιλιών του πρωθυπουργού η αναφορά του στους αναποφάσιστους κατά την ομιλία του στο Περιστέρι αποτέλεσε σίγουρα μια έκπληξη, καθώς, θεωρητικά τουλάχιστον, η Ν.Δ. μοιάζει να έχει κερδίσει τη «μάχη του Κέντρου».

Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια χαρακτηριστική αποστροφή του λόγου του, κάλεσε τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος «να κάνουμε όλες και όλοι μία μεγάλη προσπάθεια, να κινητοποιηθούμε σε τοπικό επίπεδο, να βρούμε εκείνους τους συμπολίτες μας οι

οποίοι εξακολουθούν, σήμερα, να είναι αναποφάσιστοι, να τους εξηγήσουμε με απλά λόγια ποια είναι τα διλήμματα των εκλογών, τι είναι αυτά που έχουμε πετύχει».

Η αναφορά του πρωθυπουργού στους αναποφάσιστους μοιάζει να γίνεται πρώτη φορά από την ώρα που έχει – ατύπως – ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος και φαίνεται πως έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στους εκλογικούς σχεδιασμούς του κόμματος.

Οι δύο στόχοι

Βέβαια, εδώ και καιρό ο Μητσοτάκης έχει καλέσει το σύνολο της Ν.Δ. να βγει στον δρόμο και να ενημερώσει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες για τα επιτεύγματα της κυβέρνησης κατά την πρώτη της θητεία, αλλά και τους στόχους της για τη δεύτερη τετραετία (αύξηση μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, έμφαση στις ανάγκες των νέων κ.λπ.), επιδιώκοντας δύο βασικά πράγματα:

Πρώτον, κατά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση να μην υπάρξει το φαινόμενο της «χαλαρής ψήφου» και της αποχής, καθώς και οι δύο τάσεις εκτιμάται ότι βλάπτουν κυρίως τη Ν.Δ.

Δεύτερον, να περάσει στη συνείδηση των πολιτών η «θετική ατζέντα» της κυβέρνησης, προκειμένου να… καλυφθούν οι όχι και λίγες αστοχίες της, αλλά και οι προβληματικές υποθέσεις, όπως αυτή των παρακολουθήσεων.

Το… προφίλ της «γκρίζας ζώνης»

Ωστόσο, η έμφαση που ο πρωθυπουργός έδωσε στους αναποφάσιστους δείχνει και το βάρος που δίνει η Ν.Δ. στη συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών, η οποία, βάσει της τελευταίας δημοσκόπησης της ALCO για τον Alpha, μοιάζει να έχει χαρακτηριστικά που μπορούν σε μεγάλο βαθμό να κρίνουν το αποτέλεσμα (π.χ. πάνω από ένας στους πέντε αυτοπροσδιορίζεται ως «κεντρώος», ένας στους πέντε κεντροδεξιός / δεξιός και το 17% ως κεντροαριστεροί/αριστεροί), αν κάποιο κόμμα καταφέρει να τους προσεταιριστεί.

Από την ίδια ανάλυση προκύπτει ότι εισοδηματικά οι αναποφάσιστοι ανήκουν στην ευρύτερη «μεσαία τάξη», σχεδόν ένας στους δύο ζει στην Αττική, το 55% είναι από 45 ετών και άνω και μοιάζουν να τάσσονται υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, καθώς στην πλειονότητά τους τάσσονται υπέρ δεύτερων εκλογών, αντί υπέρ κυβερνήσεων συνεργασίας (Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑΠΑΣΟΚ – ΜέΡΑ25).

Από αυτούς, το 24% θα έδινε δεύτερη ευκαιρία στον Μητσοτάκη και το 21% στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ εμφανίζονται μοιρασμένοι σχετικά με την επιλογή που θα κάνουν πάνω από την κάλπη (το δείγμα της δημοσκόπησης ήταν 1.000 άτομα που δηλώνουν «αναποφάσιστα»).

Κρίσιμη εκλογική μάζα

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα συγκεκριμένα στοιχεία, γίνεται προφανής ο «ξαφνικός έρωτας» του Κ. Μητσοτάκη με τους αναποφάσιστους, καθώς τα χαρακτηριστικά τους «δένουν» με αυτά των ψηφοφόρων που έδωσαν στη Ν.Δ. την αυτοδυναμία τον Ιούλιο του 2019.

Παράλληλα, αν και το κυβερνών κόμμα μοιάζει να διατηρεί σαφή δημοσκοπική κεφαλή έναντι του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης, σε Πειραιώς και Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι δεν είναι περίοδος… για ρίσκα και ότι ο χώρος ανάμεσα στους ψηφοφόρους που ορίζεται ως «κεντρώος» θα παίξει μείζονα ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.

Εν ολίγοις, στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι το «Κέντρο» είναι αυτό που θα δώσει εν τέλει την αυτοδυναμία. Παράλληλα, ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι ο ίδιος χώρος – ακριβώς βάσει των χαρακτηριστικών του που «χαρτογράφησε» η δημοσκόπηση – είναι αυτός που μπορεί να είναι και πιο… ευαίσθητος στα κυβερνητικά… ατοπήματα και ιδίως σε ζητήματα φαβοριτισμού και διαφθοράς, αλλά και στο ζήτημα των παρακολουθήσεων, το οποίο, αν και σε ύφεση το τελευταίο διάστημα, αναγνωρίζεται ότι θα βρίσκεται στην προμετωπίδα των επιθέσεων της αντιπολίτευσης όσο θα πλησιάζει η ώρα της κάλπης.

Σχέδιο «γοητείας»

Στο πλαίσιο αυτό, λένε οι πληροφορίες, η Ν.Δ. επεξεργάζεται ένα σχέδιο «γοητείας» με στόχο τους αναποφάσιστους, το οποίο θα στηρίζεται σε συγκεκριμένους άξονες:

Προβολή της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση κρίσεων και στην ελάφρυνση των συνεπειών τους, ιδίως δε για τη μεσαία τάξη και τα πιο ευάλωτα στρώματα.

Προβολή των βασικών αξόνων της πολιτικής της Ν.Δ. για τη δεύτερη τετραετία, με έμφαση στην αύξηση των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

«Πυρά» κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας, με ιδιαίτερη έμφαση στο δραματικό πρώτο εξάμηνο του 2015 αλλά και τις συνέπειες του τρίτου μνημονίου.

Κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση για τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται αλλά και για τα περί «προοδευτικής διακυβέρνησης» (εξ ου και η επαναφορά του σεναρίου περί «κυβέρνησης ηττημένων»).

Στο στόχαστρο της Ν.Δ. θα μπει και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ήδη δέχεται «πυρά» για ασαφή πολιτική και ενδεχόμενη μετεκλογική συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπογράμμιση του εκλογικού διλήμματος «σταθερότητα ή αστάθεια» και της σύγκρισης Μητσοτάκη με Τσίπρα όσον αφορά στη διακυβέρνηση της χώρας.

Όλα αυτά θα τίθενται, φυσικά, υπό διαρκή αξιολόγηση ως προς την αποτελεσματικότητά τους όσο θα πλησιάζει η χώρα στις εκλογές, ωστόσο το περίγραμμα είναι αυτό και μένει να φανεί πόσο θα καταφέρει να πείσει τους αναποφάσιστους να… αποφασίσουν.

Διαβάστε επίσης

Οι πιο σκληρές φυλακές στον κόσμο: Η κόλαση πίσω από τα κάγκελα (Videos)

Τουρκία στο έλεος Αλλάχ και εργολάβων

Οι αιθεροβάμονες των σεισμών

Keywords
Τυχαία Θέματα