Τι αποκαλούν στο ΠΑΣΟΚ «ισχυρό διψήφιο ποσοστό» – Πώς θα προκύψει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή

Τον προγραμματικό δρόμο για τον σχηματισμό κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή με την απλή αναλογική δείχνουν μέρα με τη μέρα μέσα από τις θέσεις που παίρνουν στο ΠΑΣΟΚ.

Συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη καταρτίζουν όλο το πλάνο των περιοδειών, το οποίο θα φτάνει έως και τον Απρίλιο, μήνα τον οποίο θεωρούν ως τον πιο πιθανό για κάλπες στο ΠΑΣΟΚ.

«Θα πάρουμε την εντολή»

«Το βράδυ των εκλογών, αν έχουμε ένα

ισχυρό ποσοστό – και το έχω πει πολλές φορές και είναι σταθερή η άποψή μου –, θα πάρουμε την εντολή και θα καλέσουμε σε προγραμματικό διάλογο, βάσει των προτεραιοτήτων που θέλουμε, για να αλλάξουμε την ελληνική κοινωνία, όσα κόμματα δέχονται αυτές τις προτεραιότητες».

Αυτό είναι το μήνυμα που μεταφέρει ο Ανδρουλάκης στις ομιλίες του και τις συνεντεύξεις του για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Η αλήθεια είναι ότι το «διψήφιο ποσοστό» δεν συγκεκριμενοποιείται, κυρίως γιατί δεν θέλει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ να δείξει ή να αφήσει οποιαδήποτε υπόνοια για το πολιτικό «ταβάνι» του κόμματος.

Άνθρωποι από το περιβάλλον του προέδρου, μιλώντας στο «Ποντίκι», θεωρούν – και με βάση τις δημοσκοπήσεις – ότι ένα ποσοστό από το 12% έως το 16% θα ήταν αρκετά ικανοποιητικό για να μπορέσει το κόμμα τη Δευτέρα κιόλας να θέσει τους όρους του για μία κυβέρνηση προγραμματικής συνεργασίας. Το «ισχυρό διψήφιο ποσοστό», όπως λένε, «είναι μια ευκαιρία για τον ελληνικό λαό να έχει κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας, η οποία θα είναι το μεγάλο εμπόδιο στον καθεστωτισμό και την αλαζονεία που εκπορεύεται από τις ηγεσίες της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ».

Αυτό που ξεκαθαρίζουν από τη Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι η επιδίωξη κυβερνητικής συνεργασίας αφορά την πρώτη Κυριακή, ενώ το πλαίσιο συζήτησης θα είναι οι θέσεις του κόμματος, οι οποίες, όπως τονίζουν, ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται στη δημόσια σφαίρα. «Το ΠΑΣΟΚ κάθε μέρα κάνει προτάσεις και δείχνει τις θέσεις του για το ιδιωτικό χρέος και την προστασία της πρώτης κατοικίας, την προσωπική διαφορά και τη στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους, την υγεία, αλλά και τη στεγαστική πολιτική» τονίζουν συνεργάτες του Ανδρουλάκη. «Οι θέσεις μας είναι καθαρές και τις δείχνουμε στον ελληνικό λαό, δεν έχουμε κρυφή ατζέντα» συμπληρώνουν.

Έμπειρα στελέχη, κάνοντας μία πρώιμη ανάλυση, θεωρούν ότι, αν η Ν.Δ. μαζί με το ΠΑΣΟΚ την Κυριακή της απλής αναλογικής έχουν ένα ποσοστό που ξεπερνά το 44% – 45%, τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα «εγκλωβιστεί» να απαντήσει στην ερώτηση: «Γιατί δεν σχηματίζετε κυβέρνηση τώρα και οδηγείτε τη χώρα σε νέες εκλογές;». Ένα τέτοιο ποσοστό θα μπορούσε να δώσει μία κυβέρνηση (πάντα με απλή αναλογική) η οποία θα είχε τη στήριξη 165 έως 170 βουλευτών.

«Αν οι πολίτες δώσουν ένα ισχυρό ποσοστό στο ΠΑΣΟΚ, θα αποτρέψουν το πρώτο κόμμα από το να πάει σε δεύτερες εκλογές». Αυτό θα είναι το νέο αφήγημα του ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρουλάκης – όπως γράψαμε και στα προηγούμενα φύλλα – θα συνεχίσει το πρόγραμμα των περιοδειών του, ενώ στο τέλος της εβδομάδας θα τελειώσει όλο το πλάνο των πόλεων που θα επισκεφθεί μέχρι και τον Απρίλιο, οπότε, όπως εκτιμάται, θα γίνουν οι εκλογές.

Ανησυχία για την πτωτική τάση

Μπορεί να το κρύβουν καλά δημοσίως, αλλά εντός του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν πρόσωπα που εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τις δημοσκοπήσεις. Στη διαχρονική πορεία της πρόθεσης ψήφου από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Φεβρουάριο του 2023, με βάση τις μετρήσεις οκτώ εταιρειών, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει πτωτική τάση.

Ακριβώς πριν από έναν χρόνο το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη άγγιζε την κορυφή με 14%, ενώ σε πολλές μετρήσεις σήμερα βρίσκεται λίγο πάνω από το 10%. Βέβαια, με βάση τις έρευνες που έχουν οι ίδιοι στα χέρια τους, δείχνουν αισιόδοξοι για το ποσοστό του κόμματος τη βραδιά των εκλογών, παρ’ ότι το πρόβλημα στην Αττική δεν έχει ξεπεραστεί. Από την άλλη θεωρούν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα καταφέρει να έχει αυτοδυναμία ούτε στις δεύτερες – αν γίνουν – εκλογές. «Ο ελληνικός λαός είναι αυτός που θα δώσει απάντηση στον δικομματισμό την ημέρα των εκλογών».

Οι προτάσεις για οικονομία – κοινωνία

Σε ρεπορτάζ του προηγούμενου φύλλου αναφέραμε την κωδικοποίηση των μέτρων που ζήτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης από το οικονομικό επιτελείο του κόμματος. Συνοπτικά τα μέτρα – οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ – για την οικονομία και τις ανάγκες του σήμερα έχουν ως εξής:

● Να ψηφιστεί στη Βουλή ένα πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους. Με προστασία για την πρώτη κατοικία, με συγκεκριμένα επικαιροποιημένα κριτήρια.

● Να αναληφθεί άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για την προστασία της κύριας κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών με επικαιροποίηση του νόμου του ΠΑΣΟΚ του 2010, προστασία της αγροτικής γης.

● 120 δόσεις για χρέη σε εφορία / ΕΦΚΑ.

Λύση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο.

● Να καταργηθεί η προσωπική διαφορά από 1.1.2024 και έως τότε να δοθεί εφάπαξ ποσό που θα καλύψει την απώλεια εισοδήματος με βάση τον πληθωρισμό του 2022.

● Να αλλάξει ο νόμος Κατρούγκαλου / Βρούτση σε ό,τι αφορά τους συντελεστές αναπλήρωσης (δηλαδή να ενισχυθεί η ανταποδοτική σύνταξη).

● Να καθιερωθεί ένα νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

● Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής.

● Δημόσια δωρεάν υγεία.

● Πολιτικές για κοινωνική στέγη.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Η «καθαρή νίκη» και το μπλόκο στην χαλαρή ψήφο

Η «επιθεώρηση» Μπλίνκεν στο ελληνικό οικόπεδο

Τέλος εποχής για τη ΝΔ – Τι σηματοδοτεί η απόφαση Καραμανλή για το κόμμα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Keywords
Τυχαία Θέματα