Τι εντυπώσεις άφησαν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού – Γιατί υπάρχουν γκρίνιες

Περιορισμένες εντυπώσεις άφησε το πρόγραμμα πέντε αξόνων που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός για την επόμενη τετραετία και για το οποίο υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες από τα κυβερνητικά στελέχη. 

Οι υποψήφιοι βουλευτής της ΝΔ προσδοκούσαν ότι  με τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη θα μπορούσαν να αντιστρέψουν το κλίμα  που υπάρχει στην κοινωνία  και ιδιαίτερα στους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι θεωρούν ότι παγίως βρίσκονται εκτός του κυβερνητικού ραντάρ.  

Παράλληλα λένε

ότι από τις εξαγγελίες λείπουν οι αναφορές στην μεσαία τάξη στην οποία στηρίζονται  για να διεκδικήσουν την πρωτεία στις εκλογές

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ωστόσο ότι πρόθεση του πρωθυπουργού ήταν  να μην στείλει μήνυμα δημοσιονομικής χαλάρωσης στις διεθνείς αγορές και τους επενδυτές – εν όψει μάλιστα της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. 

Οι πρώτες αντιδράσεις από  τους  εκπρόσωπους  των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ήταν πάντως απογοητευτικές καθώς ισχυρίζονται ότι  το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός απευθύνεται με στοχευμένες παρεμβάσεις σε συγκεκριμένες ομάδες, ενώ υπάρχουν ακαθόριστες δεσμεύσεις για αλλαγές σε τομείς κρίσιμους και καθοριστικούς για τους πολλούς. 

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε  ότι και στην μεσαία τάξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν εμφανίστηκε  να είναι γαλαντόμος παρά  τις διαρροές που υπήρχαν μέχρι πριν από λίγες μέρες από κυβερνητικές πηγές  περί δραστικών φορολογικών μειώσεων την επόμενη τετραετία.

 Ακόμα ο πρωθυπουργός απέφυγε επιμελώς να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη μείωση της φορολογίας εισοδήματος και μίλησε μόνο για την αύξηση, κατά 1000 ευρώ του ύψους του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά. 

Αυτό  ουσιαστικά σημαίνει ότι η ελάφρυνση για όσους έχουν ένα παιδί θα είναι 90 ευρώ τον χρόνο και για όσους έχουν περισσότερα παιδιά θα είναι έως 220 ευρώ. 

Επίσης, παρα  το κλίμα που είχε καλλιεργηθεί μέχρι  πρότινος ο πρωθυπουργός δεν δεσμεύτηκε για άμεση και εφάπαξ κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, παρά μόνο για σταδιακή μείωση του από το 2025 και μετά.  

Σε ότι αφορά  την εξαγγελία περί αύξησης των μισθών κατά 25% στον ιδιωτικό τομέα μέσα στην τετραετία, πολλοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται  για μία προσδοκία, η οποία δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση. Αυτό γιατί η εξαγγελία αυτή εξαρτάται από  τον ρυθμό ανάπτυξης και την πορεία των επιχειρήσεων. 

Η αξιωματική αντιπολίτευση πάντως κατηγόρησε τον πρωθυπουργό  ότι δεν έκανε καμμία αναφορά στο ιδιωτικό χρέος το οποίο μέσα στην τετραετία Μητσοτάκης αυξήθηκε στα 40 δισεκατομμύρια, ενώ επισημαίνουν ότι  από τις εξαγγελίες ήταν απούσα η μεσαία τάξη. Ακόμα υποστηρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκανε καμία αναφορά σε σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, παρά το γεγονός ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη ίσως ανοικτή κοινωνική πληγή και αιτία της άδικης κατανομής των φορολογικών βαρών.

Διαβάστε επίσης:

Μήνυση Βελόπουλου κατά Μυλωνάκη

Επίθεση Πολάκη σε Κουτσούμπα: «Λίγη ντροπή, αλλά αυτοί είστε»

Ηλίας Κασιδιάρης: Νέα κίνηση από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για μπλόκο στον Άρειο Πάγο

Keywords
Τυχαία Θέματα