Στρατηγική απαξίωσης: Στόχος της κυβέρνησης να βλάψει την εικόνα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Σχέδιο δημοκοπικής ανάκαμψης επεξεργάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς όλες οι τελευταίες μετρήσεις έχουν δημιουργήσει σοβαρό προβληματισμό στο κυβερνών κόμμα. Τα ποιοτικά στοιχεία, που είναι η ουσία των μετρήσεων σε μη εκλογικές περιόδους – πόσο μάλλον που αφορούν συγκεκριμένα τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία –, δείχνουν ότι η κυβέρνηση χάνει σοβαρό μέρος της επιρροής της στους ψηφοφόρους.

Την ίδια στιγμή, για πρώτη φορά από την ημέρα των εκλογών του Ιουλίου του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να κερδίζει

δύο ποσοστιαίες μονάδες, όσες κερδίζει και ο Αλέξης Τσίπρας στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός.


Τα δύο αυτά στοιχεία της εταιρείας Pulse RC δημιούργησαν ίσως τον μεγαλύτερο εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς μέχρι σήμερα η κυβέρνηση εμφανιζόταν να χάνει έδαφος στις δημοσκοπήσεις, το οποίο όμως δεν εισέπραττε ο ΣΥΡΙΖΑ.


Στελέχη της κυβέρνησης λένε μάλιστα ότι, εάν αυτή η τάση δεν ανακοπεί τώρα, τότε τους αμέσως επόμενους μήνες η Ν.Δ. θα μετράει τη διαφορά της με τον ΣΥΡΙΖΑ στα δάκτυλα του ενός χεριού. Γι’ αυτό άλλωστε στο Μέγαρο Μαξίμου συζητούν το άνοιγμα της Εκπαίδευσης και του λιανεμπορίου παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι είναι περισσότεροι από ποτέ.

Μουτζουρώματα…


Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι παράλληλα με το θετικό αφήγημα για την οικονομία, με το οποίο θα επιχειρήσουν να αντιστρέψουν το κλίμα τα στελέχη της κυβέρνησης, θα πρέπει να αναζητηθούν και τρόποι απαξίωσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πριν αυτό αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο έρεισμα στην κοινή γνώμη.


Το σχέδιο αυτό αφορά την αποδόμηση της προσωπικότητας του Αλέξη Τσίπρα, την εμπλοκή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με σκάνδαλα – Προανακριτική για τον Νίκο Παππά – και την ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με τις ποικίλες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας και τους «μπαχαλάκηδες».

Με δεδομένο ότι ο Τσίπρας παραμένει το βασικό «χαρτί» προσέγγισης των Ελλήνων ψηφοφόρων από την αξιωματική αντιπολίτευση, στην κυβέρνηση επιδιώκουν να «στραπατσάρουν» το προφίλ του εμφανίζοντάς τον ως διαπλεκόμενο και αφερέγγυο.


Ήδη στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα τα οποία εμπλέκουν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακόμα και με την υπόθεση Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι με εντολή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε το όλο θέμα.


Στο πρόσφατο παρελθόν, άλλωστε, η ιστορία με το εξοχικό σπίτι στο Λαγονήσι και οι κυβερνητικές ανακοινώσεις επί του θέματος αυτού αποσκοπούσαν από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου στη δημιουργία ενός κλίματος που θα κατατείνει στη διαπίστωση «όλοι το ίδιο είναι».


Παράλληλα συχνά – πυκνά (εκμεταλλευόμενα τις ποικίλες παραφωνίες και εντάσεις στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης) τα κυβερνητικά στελέχη επιτίθενται στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ θέτοντας το ερώτημα πώς θα κυβερνήσει τη χώρα από τη στιγμή που δεν μπορεί να ελέγξει το κόμμα του.


Στόχος των κυβερνητικών στελεχών είναι να «μουτζουρωθεί» το προφίλ του Τσίπρα καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι για το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας το πρόσωπο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μετράει στην πολιτική αντιπαράθεση αρκετά περισσότερο απ’ όσο οι θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η μπάλα στην εξέδρα


Την ίδια στιγμή όλα δείχνουν ότι το θέμα της Προανακριτικής Επιτροπής για τον Νίκο Παππά – για «δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση» και «παράβαση καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση» – μετά τις καταγγελίες του Χρήστου Καλογρίτσα θα κρατήσει για κάποιους μήνες.


Εκτός εάν τελικά εισακουστούν οι απόψεις των μετριοπαθών της κυβέρνησης, που λένε ότι η υπόθεση αυτή μπορεί τελικά να αποβεί εις βάρος της κυβέρνησης, καθώς οι πολίτες μπορεί να ερμηνεύσουν την όλη ιστορία ως προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να απεγκλωβιστεί από τα πολλά και δύσκολα που έχει μπροστά της πετώντας την μπάλα στην εξέδρα.


Η υπόθεση αυτή αναμένεται στην καλύτερη περίπτωση να φτάσει μέχρι και το τέλος Ιουλίου καθώς κάποια κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει το ηθικό του πλεονέκτημα.

Προσπαθούν να τον ταυτίσουν με τους μπαχαλάκηδες

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει φυσικά και την ταύτιση της Κουμουνδούρου με τις πορείες, τις συγκεντρώσεις, αλλά και τα επεισόδια που πιθανώς θα γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς αναμένεται να υπάρξουν σφοδρές αντιδράσεις στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει το υπουργείο Εργασίας και αφορά τις αλλαγές στο οκτάωρο, τις υπερωρίες, τις απεργίες, τις γονικές άδειες και τους συνδικαλιστές.


Στην κυβέρνηση λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επενδύσει πολιτικά σε αυτή την ιστορία επιδιώκοντας να δημιουργήσει μια εικόνα διάλυσης της κοινωνίας προκειμένου να έχει κομματικά οφέλη. Έχοντας μάλιστα ως παράδειγμα τα όσα συνέβησαν στη Νέα Σμύρνη τα κυβερνητικά στελέχη λένε ότι το επόμενο διάστημα το Σύνταγμα θα γίνει τόπος σκληρών αντιπαραθέσεων.

Με τον τρόπο αυτόν θέλουν να υποβάλουν στο εκλογικό σώμα την άποψη πως, παρά τα όσα λέει ο Αλέξης Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι και θα παραμείνει ένα κόμμα προσκολλημένο σε ακτιβιστικές αντιδράσεις και αντιεξουσιαστικές μεθόδους και τακτικές. Το ερώτημα πάντως δεν είναι τόσο σε ποιον βαθμό θα ξετυλίξουν αυτή τη στρατηγική, αλλά αν και πόσους μπορούν να πείσουν…

Keywords
Τυχαία Θέματα