Κοινωνικό «επιχειρείν» σ’ ένα μικρό νησί!

Ένα νησί στην άκρη του χάρτη, η Κάσος, τα τελευταία χρόνια πήρε άριστα στην επιχειρηματικότητα που έχει σχέση με το Περιβάλλον, την Ενέργεια, τον Πολιτισμό και την Παράδοση.

Μια παρέα ανήσυχων κατοίκων δημιούργησε τη συνεταιριστική οργάνωση ΚΑΣΙΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ και, ξεκινώντας από το πρόγραμμα ανακύκλωσης σκουπιδιών, προχωράει στην ίδρυση ενεργειακής κοινότητας, στην καθιέρωση της ηλεκτροκίνησης και ολοκληρώνει σύντομα ένα υπερσύγχρονο εργαστήριο που θα στέλνει τα περίφημα ντολμαδάκια Κάσου ώς την άκρη της γης!

Ο φαρμακοποιός Μηνάς Μαλανδρής, ο πρώην αξιωματικός του Π.Ν. Γιάννης Φραγκούλης,

ο πολιτικός μηχανικός Ντίνος Φούντης και ο μηχανικός του Ε.Ν. Κλεάνθης Καραχάλιος αποτελούν τον πυρήνα της ΚΑΣΙΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ, που έχει ήδη εντάξει την Κάσο στα «Πράσινα νησιά» της Ευρώπης.

Κορυφαίο επίτευγμα της προσπάθειας αυτής το πρόγραμμα ανακύκλωσης, που εφαρμόζεται ήδη από το 2019 στην Κάσο και για το οποίο υπάρχουν προοπτικές περαιτέρω δράσεων, κυρίως αξιοποιώντας ευρωπαϊκά προγράμματα, με την αρωγή της ΑΝΕΚ στη μεταφορά των υλικών. Έχει ήδη εγκριθεί πρόταση για συμμετοχή της Κάσου στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Καθαρή Ενέργεια στα νησιά. Την πρόταση κατέθεσε από κοινού η ΚΑΣΙΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ και ο Δήμος Ηρωικής Νήσου Κάσου και συντάχθηκε από τον δρα μηχανολόγο – μηχανικό Δημήτρη Κατσαπρακάκη.

Ο βασικός λόγος που δημιουργήθηκε η ΚΑΣΙΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ ήταν και
είναι αφενός η δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω δράσεων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του νησιού και αφετέρου η στήριξη του δήμου σε δράσεις για τις οποίες υπάρχει η βούληση του δήμου να τις υλοποιήσει, αλλά λόγω έλλειψης προσωπικού ή και λόγω αδυναμίας πρόσληψης προσωπικού δεν είναι δυνατή η πραγματοποίησή τους.

Το καλοκαίρι που πέρασε πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση για τις μέχρι σήμερα δράσεις της ΚΑΣΙΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ, που συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη της Κάσου. Έγινε ειδική αναφορά στη συμμετοχή της Κάσου στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Καθαρή Ενέργεια στα νησιά μας (EU Clean Energy Islands).

Τον Αύγουστο επίσης ο Δήμος Ηρωικής Ν. Κάσου και η ΚΑΣΙΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ συνδιοργάνωσαν την πρώτη συνάντηση γνωριμίας με την ηλεκτροκίνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα